Kutya a családban – az egészség forrása

Számtalan előnye van, ha kutyát tartunk. Családunk létszámát egy olyan lénnyel gyarapítjuk, aki fáradhatatlanul odafigyel a körülötte élőkre, és akkor is szeret és elvisel minket, amikor embertársaink számára kibírhatatlanak vagyunk. Nem utolsó sorban a kutyák egészségünkre is jó hatással vannak.

  1. Jobb kedvünk lesz

A kutyákról mindig is köztudott volt, hogy jó társaságot jelentenek, de talán klevesebben vannak tisztában vele, hogy milyen jó hatással vannak a hangulatunkra is. Kutatások kimutatták, hogy 15-30 percnyi kutyával töltött idő elég ahhoz, hogy nyugodtabbnak érezzük magunkat. Kutyával való játékok közben emelkedik a dopamin és a szerotonin szint az agyunkban, amik az öröm és a nyugalomhoz elengedhetetlenül szükséges neurotranszmitterek. A Miami és a St. Louis-i egyetemek kutatói szerint szinte mindegy, hogy ember vagy állat társaságában vagyunk, a lényeg, hogy ne egyedül tengessük napjainkat.

2. Válaszd a kutyákat a gyógyszer helyett

A kutyáknak nem csak hangulatjavító hatásuk van, hanem kimondottan az egészségre is jó hatással vannak. Testünk meghálálja, hogy többet mozgunk. A kutyatartóknak alacsonyabb a koleszterin szintjük, a vérnyomásuk, kevésbé vannak kitéve a szívinfarktus veszélyeinek, és a Brittish Journal og health kutatási eredményei szerint általánosságban is kevesebb orvosi problémájuk van, mint azoknak, akik nem tartanak kutyát.

  1. Nőni fog az aktivitásod!

A futás az egyik legjobb kalória égető tevékenység és az önbecsülésed is nőni fog, ha kedvenc négylábuddal együtt mentek el egy kiadós kocogásra. Remekül el lehet fáradni egy kis közös frizbizésben is. és ha még ez sem győzött volna meg mindenkit, csak önmagában a szabadban eltötlött idő miatt csökkenni fog a vérnyomásunk és a stress hormon, azaz a kortizol szintünk.

  1. Szociálisabbá válhatunk általa!

Ha kutyánk lesz, sok új közösség tagjává válhatunk miatta. Kutyafuttatók szűk közegeében, elkerülhetetlen, hogy ne szóljunk egymáshoz. Ugyanez a helyzet, ha a nálunk sokkal kevésbé gátlásos kutyáink fognak ismerkedésbe egymással. Óhatatlan, hogy mi, gazdik is szóba elegyedjünk. persze kutyánk választása egyáltalán nem mindig egyezik a mi ösztönös választásainkkal, de véletlenül még barátokra is lelhetünk egy ilyen kéretlenül indult barátkozás során. A brit Warvick egyetem kutatása alapján a kutyák tartók negyven százaléka mondta,m hogy könyebben ismerkedik, amióta kutyája van.

  1. A kutyák segítik gyermekeink megerősödését

Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek egészségére is jól hat, ha a családban egy négylábú is megtalálható. A Science Daily cikke szerint a kutyák társaságát élvező gyerekeknél a jövőben sokkal kevesebb eséllyel alakul ki ekcéma, vagy allergia. Igaz rájuk, hogy kevesebbet betegeskednek, immunrendszerük ellenállóbb.

Bár a FirstMed orvosai nem fognak a jövőben receptre kutyatartást felírni, orvosaink is ismereik a kutyák emberekre gyakorolt jótékony hatását. Könnyebben megőrizheti egészségét az a család, ahol a kutya igazi családtagnak számít.