A naptej nem véd meg a melanoma-tól

Pest megyében 2,1-szer annyi melanoma-s megbetegedés volt 2010-ben, mint 2001-ben. Az Országos Onkológiai Intézet szakértője szerint normális időben (kora délelőtt és késő délután) szabad napozni, de véletlenül sem szabad leégni.

Sajnos az iskolákban nem tanítják, pedig nagyon fontos lenne a gyermekek egészségre nevelése szempontjából, hogy megtanulják, milyen veszélyeket rejt a kontrollálatlan napozás. A L’Oreal kutatása szerint csak a felnőttek 30 százaléka nézi át időről időre az anyajegyeit, de még ennél is kevesebbjük megy el évente anyajegyszűrésre.

Melanoma, napozás

A melanoma egy elég agresszív daganat, de idejében felfedezve 97 százalékban gyógyítható. Ilyenkor az anyajegy kimetszésre kerül egy húsz perces sebészeti eljárás keretében, a beteg saját lábán távozik, és néhány kontroll után nincs is más teendő.

A bőrgyógyász évente történő meglátogatása azért is fontos, mert például a fejbőrünket magunknak igen nehezen tudjuk átvizsgálni. Gyakran ott bújik meg egy-egy melanoma, és már csak akkor vesszük észre, amikor a nyirokcsomókban, a májban, az agyban vagy csontokban áttétet képzett.

A melanomás betegek száma az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt Magyarországon, melynek egyik oka az egyre károsabbá váló napsugárzás. Amikor a Nap ereje elég ahhoz, hogy leégést okozzon, alkalmas arra is, hogy károsítsa a sejtjeink DNS tartalmát.

melanoma,napozas

Fontos tudni, hogy a bőrrák nem a melanoma szinonímája. A bőrrák leggyakrabban a napfénynek kitett területeken jelentkezik: nyak, arc, ajkak, mellkas, karok, a nőknél a lábakon is gyakori.

Bizonyos típusú bőrrákok olyanok, mint egy seb, varr képződik rajtuk, begyógyulnak, de aztán újra kisebesednek. A melanoma esetében egy új, gyanús külsejű anyajegy alakul ki vagy egy régi alakja, anyaga, színe megváltozik.

Kockázatot növelő tényezők:

        Többszöri leégés kisgyerekkorban, erős napsugárzásnak való kitettség.

–      Háromnál több gyermekkori leégés megduplázza a melanoma kialakulásának esélyét. Ezért is nagyon fontos gyermekeink szigorú fényvédelme, magas faktorszámú napozótejek használata. A kicsik nem tudnak odafigyelni magukra, nekünk kell rájuk figyelni, és arra nevelni őket, hogy egészség-tudatosan óvják bőrüket.

–       A szabálytalan anyajegyek jelenléte megnövekedett kockázatot jelent. Ezek az anyajegyek jellemzően nagyok (öt milliméteresnél nagyobb az átmérőjük), és egyenetlen pigmentációval és szegélyekkel rendelkeznek. Egyetlen ilyen anyajegy előfordulása kétszeres, tíz vagy több előfordulása 12-szeres kockázatnövekedést jelent.

 

Ha nagyon napozni szeretnénk, ezeket mindenképp tartsuk be:

Az alapszabály a következő:

  • a legtöbb napozókrém akkor fejti ki optimálisan hatását, ha fél órával napozás előtt bekenjük magunkat.
  • Különösen fontos a test azon részeinek védelme, amelyeket közvetlenül érhet a napfény: a kopasz vagy kopaszodó fejbőrre, az orra, a fülekre, az ajkakra, a lábfejekre, a vállakra, valamint a hölgyek kebleire is fokozott figyelmet kell fordítani.
  • Több gyártónak is van olyan napozóterméke, amelyet vízállóként, vagy épp sportolók számára kifejlesztettként reklámoz, hogy a tartós hatás képzetét erősítse.

 

Szögezzük le: ezek a krémek sem védenek az örökkévalóságig. Az izzadság leoldja, a fürdőzés utáni törölközés vagy egy ruhadarab egyszerűen ledörgöli a bőrről a legtartósabb naptejet is. A naptej egyébként sem védi meg DNS-ünket a napfény okozta károsodástól, csak a leégéstől véd!