Marsala Csirke

Nemrég egy olyan egyszerű csirkés receptet tettünk közzé hírlevelünkben, amit szinte bármikor azonnal összedobhatunk. Most egy másik hasonlóan gyorsan elkészíthető étellel ismertetjük meg önöket. A csirke marsalát bármelyik este könnyedén összedobhatják, ünnepi alkalom nélkül is, csak lazán, nyáriasan.

A marsala csirke a 19. századból származó olasz-amerikai étel, amely csirkemellből, gombából és marsala borból készül. Eredetileg a szicíliai bevándorlók a hazai marsala borukat használták a csirkéből készült fogások egyediesítésére.

Megforgatjuk a csirkemellet lisztben, magas tűzön hirtelen kisütjük majd beborítjuk a
marsalás szósszal. A szósz elkészítéséhez először az alkoholos italt szörp állagúra higítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a shallotot, a gombát és a zöldfűszereket. A kész szószt aztán ráöntjük a sütőben melegen tartott csirkére, majd azonnal tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 120 gramm liszt
  • 1 teáskanál só
  • 0,8 kg csirkemell filé
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 30 gramm sózatlan vaj
  • A marsala szószhoz:
  • 30 gramm sózatlan vaj
  • 6-8 közepes méretű barna gomba, negyedelve
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 180 ml. Száraz Marsala bor
  • ¾ csésze csirkeleves alaplé
  • ¼ csésze főzőtejszín

Elkészítés:

  • Vágjuk ketté a csirkemelleket, úgy, hogy 1-2 centiméter vastag darabokat kapjunk. Ízesítsük sóval és borssal a szeleteket, majd forgassuk meg lisztben. Süssük ki őket aranybarnára olajban és vajban. A szósz elkészültéig meleg helyen tároljuk.
  • Ugyanebben a serpenyőbe (tisztítás nélkül) tegyük bele a többi olajat és vajat és süssük barnára a gombákat közepes hőfokon, majd amikor a gomba már barnás színt kapott, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát.
  • A maradék lisztet keverjük hozzá a húsleves alapléhez, majd a borral együtt öntsük aserpenyőbe a gomba mellé. A főzőtejszínt kisebb adagokban keverjük bele, nehogyösszecsomósodjon. Ha készen áll és összesűrűsödött a keverékünk, öntsük nyakon vele a még meleg csirkét.
  • A végén egy kis citromot facsarhatunk az illatozó fogásra, vagy díszíthetjük, ízesíthetjük tovább friss petrezselyemmel.