Megfázás vagy influenza?

Newsletter - Nov15 - Cold or FluHarcolni egy betegséggel sosem egyszerű. Ahogy egyre jobban közeledik a zord és hideg tél, vele együtt pedig a megfázások illetve az influenzás megbetegedések is, nagyon fontos tudni, hogy pontosan melyik betegséggel állunk szemben, hiszen nem mindegy hogyan kezeljük őket. Cikkünkben megpróbálunk segítséget nyújtani, hogyan állapítsuk meg, hogy megfázzással, vagy épp magával az influenzával kerültünk-e  szembe!

Az influenza és az egyszerű megfázás tünetei:

Orrfolyás, kaparó torok, köhögés, láz – honnan tudjuk pontosan, hogy melyik betegségnek érezzük a tüneteit? Az emberek – tévesen – gyakran összekeverik a két betegséget. Ha egy kollegánk azt állítja egy napi betegszabadság után, hogy őt az influenza döntötte ágynak, ne higgyünk neki. Habár a tünetek nagyon hasonlóak, a gyógymódok azonban nagyon is eltérőek.

A megfázás és az influenza szorosan összefügg

A legtöbben a mai napig úgy gondolják, hogy az influenázát egy vírusfertőzés okozza, de tévednek. A megfázás mind azon betegségek gyűjtőfogalma, amelyet a felső légutakban vírusok okoznak. Annyira nagy a tünetegyüttesekbeli hasonlóság, hogy sokszor még az orvosoknak is fejtörést okos különbséget tenni a két betegség között. Ha megfertőződtünk, nagyjából 1-2 hét a betegség átfutási ideje, ennyi idő kell ahhoz, hogy teljesen gyógyultnak mondhassuk magunkat. Mindkét betegség könnyen fertőz, elég csak tüsszenteni egyet, vagy köhögni, és máris megbetegíthetjük a közelünkben lévőket.

Hogyan különböztessük meg a náthát az influenzától?

Megkérdeztük egyik orvosunkat, hogy mi a legnagyobb különbség az influenza és az egyszerű nátha között. A doktornő a 20EUR-os “teszt” elvégzését javasolta, azaz ha a földön látunk egy 20EUR-os bankjegyet, és úgy érezzük, hogy könnyen le tudunk érte hajolni és felvenni azt, akkor egészen biztos, hogy csak náthásak vagyunk. De ha gondolkódoba esünk, és úgy véljük, hogy elég rosszul vagyunk ahhoz, hogy ezt megcsináljuk, akkor már gyanakodhatunk az influenzára is.

Egyszerűbben fogalmazva: ha náthásak vagyunk, bár gyengének érezzük magunkat, mégis képesek vagyunk más dolgokra is koncentrálni, még ha nem 100%-an is, azonban influenzásan az alváson kívül semmi másra nem tudunk fókuszálni.

Az ok, amiért ennyire legyengít minket az influenza az a tünetegyüttes összetettsége: az egész testben jelentkező végtagfájdalom, a magas láz, és az utána következő hidegrázások, de ha még ezek nem lennének elegek, sok esetben hányás és hasmenés is társul hozzájuk, így hosszú napoka, akár 1-2 hétre is ágynak dönthet.

Még több jel a megkülönböztetéshez:

Az egyszerű megfázás először csak erőtlenné és gyengévé tesz minket, ugyanakkor pár nap lefolyása alatt rosszabbodhatnak a tüneteink. De még így is képesek vagyunk akár dolgozni, akár elmenni a gyerekekért az iskolába. Ezzel szemben az influenza, szinte azonnal, alig egy óra leforgása alatt ledönnt a lábunkról.

 


Mit tegyük, ha már betegek vagyunk?

Először is a tüneteket kell kezeljük. Feküdjünk sokat és pihenjünk, illetve igyunk nagyon sok folyadékot. Ha az influenzát kaptuk el ez utóbbi mégfontosabb, hiszen sokszor magas láz is párosul a tünetek mellé. Sajnos a megfelelő folyadékfogyasztást is nehéz betartani, mivel a betegség egyik tünete lehet az étvágytalanság. A fájdalomcsillapítok, mint az ibuprofének, jó szolgálatot tehetnek. Mivel mindkét betegség vírusos eredetű, az antibiotikumok hatástalanok ellenük.

Ha egyszerű náthával küzdünk, akár még közösségi térbe is mehetünk. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy mivel vírus okozta betegségünk van, fertőzhetünk is. Mossunk gyakran kezet, ha köhögünk vagy tüsszentünk mindenképpen takarjuk el a szánkat, és csökkentsük a lehető legminimálisabbra a személyes kapcsolatot, mint a kézfogás, vagy az üdvözlő puszik.

Állítsuk meg a vírusok terjedését

Mindkét betegség cseppfertőzéssel könnyen átterjedhet egy másik személyre. Amikor valaki belélegzi a vírust, vagy más úton/módon kerül be a szervezetében (szemen, vagy orron keresztül), a folyamat újraindul benne.

Védjük magunkat a náthával és az influenzával szemben az alábbi módon:

  • köhögéskor és tüsszentéskor használjunk papírzsebkendőt,
  • a használt zsebkendőt azonnal dobjuk ki,
  • mossuk kezet minél gyakaraban,
  • adassuk be minden évben az influenza oltást, főleg akkor, ha sűrűn fordulunk meg olyan helyen, ahol nagyobb eséllyel kapjuk el azt.

A tél sokunk számára lehet kifejezetten szörnyű. Elég, ha csak a tömegközelekdésre gondolunk. Elég egy fertőzött ember, és már el is indult a járvány. Az éves influenza elleni védőoltás egy módja a megelőzésnek, így nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is védhetjük. A tél kezdeti időszaka, tehát a mostani kifejezetten ideális arra, hogy az oltást megkapjuk.

Tények és tévhitek

Tény: az antibiotikumok baktériumok okozta fertőzéseket kezelnek. Mivel a közönséges nátha és az influenza is vírusos eredetű, az ilyen betegségekre az antibiotikumok hatástalanok.

Tévhit: ha náthásak vagyunk, együnk, ha lázasak vagyunk, inkább koplaljuk.

Tény: egészségesen táplálkozni nagyon fontos még akkor is, ha egészségesek vagyunk. Amennyiben már ledöntött a lábunkról egy betegség, a forró húsleves mindig jó választás. De ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem.

Tévhit: Ha télen kabát nélkül, és nyirkos hajjal közlekedünk munkába, könnyebben elkaphatjuk az influenzát.

Tény: Nincs ok-okozati kapcsolat a fenti állítás között. A vírusok meleg, nyirkos környezetben terjednek jobban, és itt is élnek a legtovább.

Tévhit: Az influenza csak egy hevesebb tünetekkel rendelkező megfázás.

Tény: Minél hamarabb célszerű beadatni az influenza elleni védőoltást, hiszen, hogy elérjük a megfelelő védettséget, minimum 2 hétre van szükséges szervezetünknek.

Tévhit: inkább legyünk influenzásak, minthogy beadassuk magunkat a védőoltást.

Tanulság

Hiába szedünk vitamonokat, étkezünk helyesen és erősítjük az immunrendszerünkt, néha elkerülhetetlen, hogy elkapjunk egy-egy betegséget. A megelőzés sokszor segít, és ennek a legegyszerűbb módja, maga az influenza oltás. Most, az influenza szezon elején klinikánk speciális promóciójának keretén belül kedvezményes ajánlattal készültünk Önöknek. Hattyúházbeli klinikánkon szombatonként, míg Hűvösvölgyi klinikánkon hétköznapokon rendelési időn belül kedvezményes áron érhető el az influenza oltás. Hívjon minket még ma, és kérjen időpontot Ön is.