Megpróbálok a realitások talaján maradni…- interjú Kardos Botond, tornásszal

Kardos Botond fiatal tornásszal készítettünk interjút, aki Nanjingban ífjúsági olimpiai ezüstérmet szerzett, karácsony óta pedig a FirstMed támogatását is élvezi. A fiatal sportolóval, rövidtávú terveiről, a nehézésgekről és egy nagy álomról beszélgettünk.

Miért éppen a tornát választottad?

Három éves koromban kezdődött az egész. Örökmozgó voltam és a mostani Héraklész vezető nagyon jó barátunk volt, az ő fia is éppen tornázott akkoriban, és ő ajánlotta fel, hogy próbáljuk ki. Kipróbáltam, ügyesnek véltek és így benne maradtam a tornában.

Általános iskolába már tornász múlttal érkeztél?

Igen, az már egy tornász osztály volt, a csapattársaimmal jártam egy osztályba.

Most magántanuló vagy?

Igen, a mostani 11. évfolyam az első, amit már magántanulóként kezdtem, mert nagyon sok edzőtábor van és a világversenyekre is készülnöm kell, és ez így sokkal egyszerűbb.

botond

 

Mik a fő céljaid erre az évre?

Először is, szeretnék kijutni az Európa bajnokságra május végén. Hídvégi Vid már biztosan megy a riói tesztversenyre, és az megy vele, aki megnyeri az első eb válogatót. Ha a tesztversenyen esetleg megverném Videt, akkor én mennék Rióba, de ez még a jövő zenéje, addig még sok mindennek kell jól alakulnia. Nekem a riói olimpia egyelőre még nem cél, nekem majd a tokióira lenne jó kijutnom.

Mennyit kell edzened ezért a teljesítményért naponta?

Napi hat órát, délelőtt és este 3-3 órát, és szombaton is van edzésem.

Hogy néz ki egy edzés?

Délelőtt erősítek háromnegyed órát, és másfél- két órám marad a szerekre. Délután pedig már csak a szereken vagyok.

 

Botondedzőtábor

Mi a helyzet az angol nyelvvel, mennyire tartod fontosnak, hogy jól beszélj?

Nagyon fontosnak tartom, magántanárhoz is járok, és a tatai edzőtábor után, azaz két hét múlva fogom letenni a félévi vizsgákat angolból. A célom, hogy folyékonyan beszéljek, és meg tudjam értetni magam a világban. Már régóta szeretnék jobban megtanulni angolul, de a sok edzőtábor miatt ez eléggé nehéz.

Közben látom a kezeden a bőrsérüléseket. Ez melyik szertől van?

A nyújtógyűrűn használt tenyérvédőtől.

kardos_botond017

Van példaképed?

Van egy japán tornász, Kohej Ucsimura. Ő mind a hat szeren nagyon jó, és pont ezért kedvelem, mert nekem is az a célom, hogy ne egy-két szerre specializálódjak, hanem mind a hat szeren színvonalasan tornázzak.

Melyik szer a kedvenced?

Azt hiszem, a korlát megy a legjobban, de mégis a talajt élvezem leginkább, mert a korláton talán mindig van bennem egy kis félelem.

Olvastam, hogy szereted a tai-chi-t. Még most is gyakorlod rendszeresen?

Nem imádom, de jót tesz, segít, ha éppen idegesebben megyek be egy edzésre. A gyakorlatok alatt magamba nézek és csak a bensőmre figyelek. Nagyon sok légzőgyakorlatot is csinálok, és az is nagyon segít egy tornász gyakorolat végrehajtása közben.

Gondolsz bármire miközben a gyakorlatokat csinálod?

Nem igazán, csak az adott elemre igyekszem gondolni, de éppen ez a legnehezebb. Az ember hajlamos úgy gondolni a gyakorlatra, mint egy egészre. Sokszor az összes elemet összesűrítjük a fejünkben, és sokszor ezért rontunk el elemeket. Sokat segít az összpontosításban a tai chi.

Mi volt életed legnagyobb élménye eddig a tornában?

A legeslegnagyobb élményem és eredményem a kínai Ifjusági Olimpia, ahol ezüstérmes lettem korláton. Nem akartam elhinni, hogy a többiek csinálják a gyakorlatot, és én ott ragadtam a második helyen. Voltam Linzben egy versenyen tizenhét éves koromban, ahol az ifiket és a felnőtteket együtt pontozták, és így vertem el mindenkit. 85 pontot szereztem, ami nagyon soknak számít, pont ekkor tornáztam először ennyit.

Érzi azt az ember, ha csúcsformában van?

A verseny előtt van egy másfél órás bemelegítés, amikor az ember végigmegy az összes szeren. Egyszer éppen nem voltam a legjobb formában, de az nagyon jól sikerült, és mondta is az edzőm, hogy a versennyel nem lesz semmi baj, és végül minden szeren felborultam. Nem lehet előre tudni.

Mikor érezted meg először, hogy milyen képességed van, hogy jobb vagy mint a korosztályod?

Hát ez már nagyon kis koromban kiderült. Amikor az ember egymás után megnyeri az országos versenyeket, akkor észreveszi, meg mondják is neki.

Szeretnél tovább tanulni?

Vagy a Tesnevelési Egyetemre vagy az Elte-re szeretnék járni, most azt mondom, hogy nem akarok edző lenni, inkább sportszervező vagy menedzser, de még nem tudom pontosan.

Mi a legnagyobb álmod?

Kijutni az olimpiára és ott a legjobbat kihozni magamból. Nagyon akarom az olimpiai aranyat, de megpróbálok a realitások talaján mozogni.

 

Köszönjük Botondnak, hogy beszélgetett velünk. A legnagyobb örömmel támogatjuk az olimpiai arany felé vezető úton. Sikeres versenyeket kívánunk, és persze jó tanulást!
Kérjük keressék meg és lájkolják Botond Facebookoldalát! Ezen az oldalon követhetik a jelen és a jővő kiváló magyar tornászát!
https://www.facebook.com/Kardos-Botond-136586433365751/?fref=ts