Mi is az a mellrák?

Newsletter - Oct 2014 - Breast Cancer Awareness

Használja Egészségkártyáját és jelentkezzen be a mellrák elleni küzdelem hónapján egy mellultrang vizsgálatra a 061-224-9090-es telefonszámon! 

Mindannyian hallottunk már a mellrákról, vagy ismerünk olyan embert, akinek volt. De mi is ez tulajdonképpen?

Kezdjük a mell anatómiájával. A mell elsősorban mellmirigyekből áll, melyek a terhesség során tejet termelnek. Ezek a mirigyek a mellbimbó felszínéhez csatornákkal csatlakoznak. A mirigyeket és a csatornákat kötőszövet, zsírszövet és rostok övezik körül. Ezek mellett vérerek, idegek és nyirokerek hálózzák be a mellet.

Mint minden más rák esetében, itt is az egyén saját sejtjei kezdenek el kontrollálatlanul szaporodni, ami végül a tumor kialakulásához vezet. Ezek aztán a test más részeire is elvándorolhatnak, ahol normál esetben nem lennének fellelhetőek. Mellrák egy-egy ilyen tumor formálódásával kezdődik, ami a mell szövetein belüli csatornákon terjed szét, majd a vér- és nyirokereken keresztül a test többi részét is hatalmába keríti.

A tumor átszőheti a mell összes szövetét és a rák fajtájától függően évek alatt, vagy sokkal gyorsabban is növekedhet, terjedhet. Nem minden csomó rákos, de a jóindulatúak is válhatnak később rosszindulatúvá. Az egyetlen módja annak, hogy kiderítsük, egy csomó veszélyt jelent, vagy sem, hogy biopsziával, vagy a csomó eltávolításával orvosi vizsgálat alá vessük azt.

Mi okozza a mellrákot?

Bár ez sokakat érint, mégsem tudjuk pontosan, mi is okozza a rákos elváltozást. Ami biztos, az az, hogy a sejten belüli DNS elváltozásával lehet kapcsolatba hozni.

Sokan hajlamosak vagyunk elhinni, hogy egyes tevékenységek, mint például a mikrohullámú sütő, dezodor, a mobiltelefon használata vagy koffeintartalmú italok, mint a kávé, vagy a tea fogyasztása rákos elváltozásokhoz vezet.

Vannak persze olyan rizikófaktorok, melyek viszont jelentősen megnövelhetik a rákos megbetegedés esélyét. Néhány elkerülhető, mint például a túlzott alkoholfogyasztás, mely az ösztrogén és más hormonok szintemelkedését okozza, illetve vannak elkerülhetetlen faktorok is, mint például a családi halmozódás. A rizikófaktorok megléte még nem garantálja a betegség megjelenését, hisz sokan élnek egészséges életet a fenti tényezők mellett is. Az esélyt viszont nagyban megnövelik.

Tanulmányok támasztják alá a tényt, hogy nyolc 85 éves és idősebb nő közül egy betegszik meg rákban élete folyamán. Ez 12,5%-os arány. A mellrákos nők ⅔-a 50 év feletti, a többi 39 és 49 év közötti.

Bár nagyon ritkán, de férfiak körében is előfordul a mellrák. Számuk a világ összes mellrákos megbetegedésének 1%-át alkotja. A nők körében viszont ez a rák legelterjedtebb fajtája.

Lehetséges kezelési módok

Bár a túlélők száma egyre nagyobb, azért még mindig sokan halnak bele ebbe a betegségbe. Egyre több kezelési mód közül van már lehetőségünk választani, ami megnöveli a túlélés lehetőségét is. A legelterjedtebb terápiák, vagy beavatkozások a műtét, a kemoterápia, a sugárterápia, a hormonterápia és a célzott kezelés.

  • Műtét

A legtöbb mellrákos nő keresztül megy valamilyen műtéten, mely során eltávolítják a tumort. A műtét lehet megtartó, mely során a nem kell a mellet eltávolítani, illetve súlyosabb esetben mastectomia is előfordulhat, ami a mell eltávolításával jár. Szerencsére az eltávolító műtétet követően a legtöbb esetben a mell “újraépíthető”.

  • Sugárterápia

Ez a beavatkozás magas energiájú sugarat vagy részecskéket használ a rákos sejtek megsemmisítésére. Ezt a kezelést általában a mellet helyreállító műtét után alkalmazzák, hogy csökkentsék a rák visszatérésénak az esélyét. Ezt mastectomia után is javasolt elvégezni.

  • Kemoterápia

A kemoterápia különböző rákölő gyógyszerek szájon át vagy intravénásan történő szervezetbe juttatása. Ezek a gyógyszerek a vérárammal jutnak el a szervezet minden pontjába, ahol a rákos sejteket veszik támadás alá. Ez a fajta kezelés ciklikusan történik, mely során a kezelési periódusokat felépüléses periódusok követik.

  • Hormonterápia

Ez egy szisztematikus terápia, mely ugyancsak a műtét utáni visszatérés esélyét hivatott csökkenteni, valamint a már visszatért rosszindulatú daganatok továbbterjedését akadályozza.

  • Célzott kezelés

Egyre több információ birtokába jutunk azon vizsgálatok eredményei által, melyek a sejtek génállományának változásait kutatják, s ezáltal okoznak rákos elváltozást. A kutatók újabb gyógyszereket kísérleteztek ki, melyek közvetlenül ezekre a változásokra hatnak. Ezek a célzott orvosságok más módon hatnak, mint a kemoterápiában használtak és kevesebb a mellékhatásuk is.

Támogatás

A mellrákban szenvedőknek óriási szükségük van a családjuk és barátaik támogatására. Ez egy olyan betegség, amellyel nemcsak testileg, de lelkileg is nehéz megbirkózni. Az orvosok igyekeznek felépíteni egy pozitív hozzáállást a betegben, mivel önmagában ez is bizonyítottan elősegítheti a gyógyulást.

Számtalan kampány és szervezet nyújt morális és anyagi segítséget a betegségben szenvedő hölgyeknek. Mindannyian találkozhattunk  már a jelképükkel, a rózsaszín szalaggal TV-ben, magazinokban, illetve egyre több híresség, sport személyiség is felbukkan a rózsaszín szalagot viselve, így fejezvén ki támogatásukat.

Október hónapban a FirstMed minden magasabb rizikó faktorba tartozó hölgyet (vagy az életkorból, vagy a családi halmozódásból kifolyólag) bátorít arra, hogy beszéljen orvosával. Támogatásunk kifejezéseképp ebben a hónapban mindazok részére, akik ezt megteszik, éves nőgyógyászati szűrésükhöz ingyen vehetik igénybe a mammográfiás * vizsgálatot.

Hívjon bennünket időpontegyeztetéshez.

*Ezt a lehetőséget csak a magas rizikófaktorba tartozó – 50 év feletti, vagy családi halmozódással rendelkező – hölgyek vehetik igénybe. A mammográfia után az orvos által  esetlegesen javasolt ultrahang és egyéb tesztek költségeket vonnak maguk után. Az árak felől még a vizsgálat előtt érdeklődjön orvosától.

Ez a cikk a 2016 októberi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.