Ne hallgasson teste jelzéseire!

Februári hírlevelünkben mindig foglalkozunk a szív- és érrendszeri betegségekkel és legfőképp azok megelőzésével. Legutóbb arra szerettük volna felhívni olvasóink figyelmét, hogy milyen fontos, hogy megismerjék a testük működésével kapcsolatos számokat, értékeket. A vérnyomásérték, vércukorszint, koleszterinszint meghatározásával és a testtömegindex ismeretével pontosabb képet kaphatunk testünk állapotáról.

Ezúttal a meggyőzés egy másik módját alkalmazzuk. :) 

Fontos, hogy semiképp se egészséges ételeket fogyasszunk, kerüljük el a lazacot, a babféléket és az étcsokoládét is, mert ezek segíthetnek megőrizni szívünk és érrendszerünk egészségét. 

 1. Ne hagyja abba a dohányzást! 

A dohányzás a megelőzhető halálokok között az első helyen áll. Már egy év dohányzástól való tartózkodás után 50 százalékkal csökken az esélyünk, hogy dohányzás okozta megbetegedés jelentkezik  a szervezetünkben. Ha tíz évig nem dohányzunk, a kockázati esélyünk egyenlő mértékű lesz azzal, aki soha nem dohányzott.

 1. Mozogj kevesebbet!

A fotel vagy az irodai szék olyan kényelmes, hogy minél ritkábban érdemes benne megmozdulni. Az emberek több mint fele szinte kizárólag ülve tölti az ébren töltött idejét: tévét néz, számítógépen dolgozik. Mozogjunk minél kevesebbet, mert a mozgással javulna szervezetünk oxigén ellátása, csökkenne  a vércukorszintünk és a testzsír, a koleszterinszinttel együtt. Maradjon ülve és legyen olyan inaktív amilyen csak tud, hogy minél jobban károsítsa a szívét. 

 1. Ne foglalkozzon az úszógumijával!

  Ha ez mégis problémát okoz az Ön számára, vásároljon egy elasztikus anyagú, bővebb nadrágot. A magas vércukorszint, megnövekedett vérnyomás és magas triglicerid szint egymást erősítve hozzájárulnak az elhízáshoz. De kit zavar, ha kétszeresére növekszik a szívinfarktus esélye, nem igaz?
   
 2. Ne aggódjon a magasvérnyomás miatt sem! 

  Szívét egyszerűen tönkreteheti, ha figyelmen kívül hagyja magas vérnyomásértékeit, és nem részesül a megfelelő kezelésben. Szívünket jobban megdolgoztatjuk, jobban igyénybe vesszük, ha magas a vérnyomásunk.

 3. Ne is vegyünk tudomást a figyelmeztető jelekről! 

  Ha olykor szúrást, nyomást, fájdalmat érez a mellkasában, csak feküdjön le egy kanapéra, nyújtsa ki a kezét és várja meg míg a tünetek enyhülnek. Ezt a kis epizódot semmiképp se ossza meg orvosával, mert az orvos esetleg adna önnek olyan gyógyszert, amitől meggyógyulhatna.

 4. Ne szedje be a gyógyszereit

        Bár orvosa több mint tíz évet eltöltött azzal, hogy az emberi szívet tanulmányozza, tudjuk, Önnek néhány Dr. House epizód elég volt arra, hogy messze menő következtetésre jusson         egészségi állapotára vonatkozólag. 

 1.  Ne is érdekelje a családi kórelőzmény!

  Ha előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés a családban, édesanyjának, édesapjának vagy egy testvérének volt ilyen problémája, semmiképp se figyeljen oda szív- és érrendszeri egészségi állapotára. Az Amerikai Kardiológusok Szövetsége szerint férfiaknak 50 százalékkal nagyobb eséllyel lesz szívinfarktusa, ha volt a családjában ilyen eset, a nőknek pedig hetven százalékkal nagyobb esélyük van rá családi kórelőzmény esetén. 

Bár a cikk írása közben jól elszórakoztam és eljátszadoztam, valahol komolyan is gondolom, hogy agyunk sokszor nagyon hasonlóan működik a fenti példához. Ne hazudjunk magunknak, mert bár túlzásnak tűnhet, de az életünkbe kerülhet. Mondjuk el minden problémánkat őszíntén a kezelőorvosunknak, és ne feledjük, már a legapróbb életmódváltó cselekedet is évtizedeket tehet hozzá az életünkhöz.