Nyári veszélyek

Newsletter - Jul15 - Summer DangersA lassan beköszöntő nyári hőséget nem könnyű elviselnie még a fiatal szervezetnek sem.  Számos fesztivál, vásár, vízparti esemény és egyéb szabadtéri program várja azokat, akik nem bánják maguk mögött hagyni a légkondicionált, hűvös szobájukat. Ne feledjük, hogy ezen programok élvezetesebbek nyáron, mint télen, vagy ősszel, és a meleghez hamar hozzá lehet szokni.

Persze, ha a napsütéses szabadtéri programok mellett tesszük le a voksunkat, annak veszélyei is lehetnek. A nyár legismertebb betegségei közé tartozik a hőguta, a kiszáradás és a bőrrák, melyekről már mi is többször szót ejtettünk. Most viszont más veszélyekre is fel szeretnénk hívni az olvasók figyelmét, melyek ugyancsak sok fejfájást okozhatnak – szó szerint -, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Égések

Magas hőmérséklethez sok esetben égés is társul. Egy egész napos kirándulás vagy pancsolás után ki ne élvezne egy kis esti sütögetést? S hogy ne a FirstMedben, vagy valamelyik kórház sürgősségi osztályán fejeződjön be a vacsora, tartsuk be az alábbi szabályokat.

  • Kisgyerekeket és kisállatokat csak szigorú ellenőrzés mellett engedjünk a tűz közelébe.
  • Gáz grillsütők könnyen felrobbanhatnak szivárgás, vagy dugulás következtében. Használat előtt ellenőrizzük a sütőnk állapotát!
  • Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy amennyiben a ruhájuk tüzet kap, azonnal takarják el az arcukat, vessék magukat a földre és guruljanak körbe-körbe.

Hamarosan itt van augusztus 20-a, mikor az egész ország tüzijátéklázban ég. A tüzijáték, főleg, ha amatőr kezekbe kerül, a másik gyakori nyári balesetforrás. Próbáljuk elkerülni a tüzijáték-veszélyes helyeket!

Ellátás:

Kisebb égéseket otthon is kezelhetünk hideg csapvíz alá tartással és száraz pamutkendőbe csavarással. Ha pár nap alatt nem javul a sérülés állapota, mutassuk meg egy orvosnak! Nagyobb égési sérülésekkel rögtön orvoshoz kell menni!

Étkezéssel kapcsolatos betegségek

A sütögetések, piknikek és az oly divatos nyári esküvők gyakori hívatlan vendégei az E.coli baktérium, a szalmonella, a cyclospora és társaik. Amilyen komoly hangzású neveik vannak, olyan komolyan is kell venni őket, hisz jelenlétük hányást, hasmenést, görcsöket, szédülést, fejfájást, fokozott nyáltermelést és zavartságot okozhat. Általában az ételmérgezés nem jól átsütött húsoktól, pasztőrözetlen tejtermékektől, vagy szennyezett ételektől származik.

Megelőzés:

  • Mosson gyakran kezet, elsősorban étkezések előtt.
  • Győződjön meg a hozzávalók és az edények tisztaságáról a főzés elkezdése előtt.
  • Tartsa a főtt és a nyers ételeket egymástól elkülönítve.
  • Soha ne fagyassza újra a már egyszer kiengedett ételt.
  • Tarts az ételt vagy hidegen, vagy forrón.

Kezelés:

  • Igyon sok folyadékot! Az elvesztett folyadékot és elektrolitokat, mint a nátrium, a kálium és a kálcium, pótolni kell a szervezetből. Az elektrolitok a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásáért felelősek, ezért nagyon fontos a pótlásuk. Amint a hányás alábbhagy, kezdjük el a szilárd táplálékok bevitelét, a tejtermékek és a gyümölcslevek kivételével.
  • Amennyiben a hányás nem hagy alább pár órán belül, forduljon orvoshoz!

Bőr reakciók

Tetoválás

Sokan szeretnek kitűnni a tömegből bőrük dekorálásával, ami kisebb bőrirritációtól kezdve akár olyan  komoly betegségeket is előidézhet, mint a tetanusz, a hepatitisz B, vagy C. Az elővigyázatosabbak a kevésbé veszélyes és tartós megoldást, a hennát választják. S bár a természetes henna tényleg bőrbarát, vannak tetoválóművészek, akik kátrányt is belekevernek, hogy az alkotás sötétebb és tartósabb legyen. A kátrány allergén, ami ugyancsak okozhat irritációt, fertőzést, de csúnya hegesedést is. Győződjön meg arról, hogy az ön által választott tetoválóművész csak tiszta hennát használ, hogy a bőre ne essen a művészet áldozatává

Epilálás

A lenge ruházat és az ezzel járó nagyobb látható bőrfelület egy másik divat és egyben higiéniai elemet hoz előtérbe: a síma, szőrtelen bőrt. Az egyik legnépszerűbb fegyver a nem kívánt szőrszálak ellen a szőrtelenítő krémek használata, ami gyors és fájdalommentes út a szép bőrhöz. Viszont az azokban használt kemikáliákra is lehetnek allergiás reakcióink, így mielőtt nagy és látható felületre vinnénk fel a krémet, tegyünk allergiapróbát egy kicsi és kevésbé látható bőrfelületen. Ha pár percen belül nem jelennek meg vörös foltok, vagy kelések, akkor nyugodtan használhatjuk a krémet bőrünk más felületein is, de így is tartsuk távol leégett, sebzett bőrfelülettől.

A nyár tökéletes időszak a szabadban töltött időhöz barátokkal és családtagokkal. Ne rontsuk el ezt az értékes lehetőséget gondatlanságból, figyelmetlenségből adódó orvoshoz szaladgálással. De ha már megtörtént a baj, mi nyáron is szünet nélkül rendelkezésére állunk a 06-1-224-9090-es telefonszámon. Ha sokat időzik a nap alatt és magán vagy a szerettein makacs, akár növekvő bőrelváltozásokat fedez fel, jöjjön el a nyári bőrellenőrző vizsgálatunkra, hogy megbizonyosodjon az elváltozás jóindulatú voltáról.

Kellemes nyarat!

Forrás: webmd.com, mayoclinic.org

Ez a cikk a 2015 júliusi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.