Remélem, nem a pizza iránti érdeklődés miatt kezdték el olvasni receptemet. A pizza és az okonomiyaki közti legnagyobb hasonlóság, hogy mindkettő kerek, és a feltétek mindkét esetben tetszés szerint variálhatóak. Utolsó figyelmeztetés: a recept fő alkotórésze a kínai káposzta. Most még elkattinthatnak.
Hadd mutassam be, akoznak, akik tovább olvastak, a különösen ízletes és egészséges osaka okonomyaki budapesti verzóját. Ez egy ízig-vérig budapesti változat lesz, mert az eredeti recept hozzávalóinak jó részét nem lehet beszerezni itthon. Szerencsére nincs nehéz dolgunk a helyettesítésekkel, de ki is hagyhatjuk az egyik komponenst, ha valaki nem szereti. Ahogy John, a séf mondaná, te vagy a saját okonomiyakid Mr. Mayagija. (néhány videó megtekintése után érteni fogják, hogy miről beszélek)
Osakában, ahonnan ez az étel származik, az éttermekben saját grill vassal készíthetjük el magunknak ezt a fogást. A pincérek körbe-körbe járkálnak a grillezni való ételekkel: vékonyra szeletelt sertés hús, zöldhagyma, rák, tintahal, tojás és egyéb zöldségek sorakoznak tájaikon, , melyek a palacsintához kicsit hasonlító lepényféle tetejére kerülnek fel majd a későbbiekben. Az okonomiyaki legjobb tulajdonsága, hogy változatos.
Én általában így készítem a saját verziómat, de nyugodtan kísérletezgessenek vele kedvük szerint.
Hozzávalók 2 db. 20 cm-es palacsintához
Tészta:
2 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor (segít az aranybarna szín elnyerésében)
2,7 pohár víz
4 tojás
2 evőkanál dashi por (vagy csirke levespor)
szezám olaj
Töltelék:
400 g. vékonyra vágott kínai káposzta
2 zöldhagyma, vékonyra darabolt
4 kanál kukorica
olivabogyó darabokra vágva
6-8 darab bacon
Feltét:
250 gram ketchup
Worchestershire szósz
Majonéz
Elkészítés:
- Vágja fel szépen a káposztát, majd kicsit csavarja ki a kezével, hogy puhítsa ezzel a leveleket.
- A száraz összetevőket keverje össze egy nagy tálban. Keverje hozzá a dashit, két tojást, majd a vizet. Adja hozzá a káposztát és a többi tölteléket a bacon kivételével, és keverje össze. Lassan kevergesse hozzá a maradék két tojást is.
- Egy kis fazékban keverje össze a ketchupot 3-4 evőkanál worcestershire szósszal (kóstolja meg) és melegítse addig, amíg besűrűsödik.
- Egy palacsinta sütőbe öntsünk egy kis szezám olajat, majd alacsony hőfokon kezdjük el sütni a tésztát. Kanalazzuk bele az első adagot, 20 cm-es kört létrehozva, de a palacsintasütő szélétől 3 centiméter távolságot tartva. Tegyen bele még tésztát, ha nem tűnne úgy, hogy 2 cm magas és kiegyenlítetté válik a lepény.
- Tegyen bacon szeleteket a lepény tetejére.
- Öt percig süsse alacsony hőfokon. Amint az alja aranybarna színűvé változott, fordítsa meg. Süsse a baconnel lefelé 3-5 percig, amíg a bacon meg nem pirul.
- Fordítsa meg még egyszer, amíg teljesen át nem sül a lepény.
- A második baconnal lefelé történő sütéskor öntse le a lepény tetjét a worchetershire-es, ketchupos szósszal.
- Miután levettük a tűzről díszítsük Katsuobushi és Ao-nori szolgálhat diszítső elemül, ha ezek nincsenek kéznél, akkor majonéz is megteszi.
Jó étvágyat!