Okonomiyaki- a japán pizza

Remélem, nem a pizza iránti érdeklődés miatt kezdték el olvasni receptemet. A pizza és az okonomiyaki közti legnagyobb hasonlóság, hogy mindkettő kerek, és a feltétek mindkét esetben tetszés szerint variálhatóak. Utolsó figyelmeztetés: a recept fő alkotórésze a kínai káposzta. Most még elkattinthatnak.

 

Hadd mutassam  be, akoznak, akik tovább olvastak, a különösen ízletes és egészséges osaka okonomyaki budapesti verzóját. Ez egy ízig-vérig budapesti változat lesz, mert az eredeti recept hozzávalóinak jó részét nem lehet beszerezni itthon. Szerencsére nincs nehéz dolgunk a helyettesítésekkel, de ki is hagyhatjuk az egyik komponenst, ha valaki nem szereti. Ahogy John, a séf mondaná, te vagy a saját okonomiyakid Mr. Mayagija. (néhány videó megtekintése után érteni fogják, hogy miről beszélek)

 

Osakában, ahonnan ez az étel származik, az éttermekben saját grill vassal készíthetjük el magunknak ezt a fogást. A pincérek körbe-körbe járkálnak a grillezni való ételekkel: vékonyra szeletelt sertés hús, zöldhagyma, rák, tintahal, tojás és egyéb zöldségek sorakoznak tájaikon, , melyek a palacsintához kicsit hasonlító lepényféle tetejére kerülnek fel majd a későbbiekben. Az okonomiyaki legjobb tulajdonsága, hogy változatos.

Én általában így készítem a saját verziómat, de nyugodtan kísérletezgessenek vele kedvük szerint.

Hozzávalók 2 db. 20 cm-es palacsintához

Tészta:

2 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor (segít az aranybarna szín elnyerésében)
2,7 pohár víz
4 tojás
2 evőkanál dashi por (vagy csirke levespor)
szezám olaj

 

Töltelék:

400 g. vékonyra vágott kínai káposzta
2 zöldhagyma, vékonyra darabolt
4 kanál kukorica
olivabogyó darabokra vágva
6-8 darab bacon

 

Feltét:

250 gram ketchup
Worchestershire szósz
Majonéz

 

Elkészítés:

  • Vágja fel szépen a káposztát, majd kicsit csavarja ki a kezével, hogy puhítsa ezzel a leveleket.
  • A száraz összetevőket keverje össze egy nagy tálban. Keverje hozzá a dashit, két tojást, majd a vizet. Adja hozzá a káposztát és a többi tölteléket a bacon kivételével, és keverje össze. Lassan kevergesse hozzá a maradék két tojást is.
  • Egy kis fazékban keverje össze a ketchupot 3-4 evőkanál worcestershire szósszal (kóstolja meg) és melegítse addig, amíg besűrűsödik.
  • Egy palacsinta sütőbe öntsünk egy kis szezám olajat, majd alacsony hőfokon kezdjük el sütni a tésztát. Kanalazzuk bele az első adagot, 20 cm-es kört létrehozva, de a palacsintasütő szélétől 3 centiméter távolságot tartva. Tegyen bele még tésztát, ha nem tűnne úgy, hogy 2 cm magas és kiegyenlítetté válik a lepény.
  • Tegyen bacon szeleteket a lepény  tetejére.
  • Öt percig süsse alacsony hőfokon. Amint az alja aranybarna színűvé változott, fordítsa meg. Süsse a baconnel lefelé 3-5 percig, amíg a bacon meg nem pirul.
  • Fordítsa meg még egyszer, amíg teljesen át nem sül a lepény.
  • A második baconnal lefelé történő sütéskor öntse le a lepény tetjét a worchetershire-es, ketchupos szósszal.
  • Miután levettük a tűzről díszítsük  Katsuobushi és Ao-nori szolgálhat diszítső elemül, ha ezek nincsenek kéznél, akkor majonéz is megteszi.

 

Jó étvágyat!