Orvosaink képzése kiemelten fontos- Dr. Hegedűs Ágnes Orlando-ban járt

Az Urgent Care Associaction of America egy 6500 tagot számláló szervezet, amely orvosokból, nővérekből, klinikai dolgozókból áll, az Amerikai Egyesült Államok közel 3000 egészségügyi intézményéből. A szervezet minden tavasszal megtartja éves kongresszusát a floridai Orlando- ban, ahol a legújabb eredményeket és orvostudományi trendeket ismertetik. A Firstmed évek óta képviselteti magát ezen a fontos rendezvényen. Idén az egyik fantasztikus belgyógyászunk utazott a „Legszebb városba”, hogy sok tudással és aktualitással gazdagodva térjen haza hozzánk, és adja át tudását a Firstmed egyre bővülő családjának.

A nevéből ítélve ez egy sürgősségi ellátásról szóló konferencia volt, amivel Ön nap mint nap találkozik.  

A név megtévesztő lehet, itt inkább egy átfogó szakorvosi rendelésről van szó mintsem a az amerikai kórházsorozatokból ismert sürgősségi osztályról, ahova lőtt sebbel érkeznek az emberek. Nekem a legnagyobb élmény az ún. prekonferenciai rész volt, amikor 12 fős csoportokban dolgoztunk. Én például a gipszelő és sínezési technikámat csiszolhattam az egyik nap, a másnap a varrás legújabb irányelveiből kaptunk ízelítőt. Érdekes volt, hogy egymás kezét, lábát gipszeltük be, és műszövetblokkon gyakoroltuk a varrást.

UCAOA 2

Műszöveten tanulnak varrni az orvostanhallgatók?

Nem, disznólábon szoktunk gyakorolni, de egyébként ez Amerikában sincs másképp, csak ebbe a hotelbe, ahol a konferenciát tartották, nem lehetett ilyesmit bevinni, ezért hoztak helyette műszövet blokkokat.

Mit adott maga a konferencia?

Változatos és sokszínű volt a program. A legtanulságosabbak talán azok a bemutatott radiológiai esetek voltak, ahol mindennapos egészségügyi problémák nem átlagos módon fordultak elő. Hasznos volt az evidenciákon alapuló orvoslásról szóló előadássorozat is, amely hangsúlyozta a megalapozott és – ennek következtében- vállalható klinikai és terápiás döntések fontosságát. Nagyon tanulságos a különböző protokollok alkalmazása a mi multikulturális és több nemzetközi irányvonalat követő klinikánk számára. Betegeink között a világ összes kontinensének szülöttje megtalálható, akiknek konkrét esetekben más-más gyógymódra van szükségük. Jó volt látni, hogy a betegellátás a betegúthoz igazodik, a beteggel több szinten kapcsolatba lévő orvosok, nővérek csapatban, együtt dolgoznak azért, hogy a beteg számára a lehető leghasznosabb legyen a klinikán töltött idő.

UCAOA 3

Mi volt a legnagyobb haszna a konferenciának számodra?

A gyakorlati ismeretek megszerzése mellett megerősített abban, amit az orvostudományban képviselni szeretnék. Itt is azt láttam, hogy sokoldalúnak kell lenni, mindig, minden körülmények között egészben kell nézni az embert, nyitottnak kell lenni a problémáira, de ugyanakakkor lépést is kell tartani a korral és az egyre gyorsabban tért hódító technikai újításokkal is.