Már 10 éve élek Magyarországon és be kell, hogy valljam, hogy kezdem megszeretni az őszt. Otthon, Amerikában, mindig megborzongtam a nyár végén, az iskolakezdés, a hosszabb, hidegebb esték, az esős időszak közeledtével. Mindez elég volt ahhoz, hogy az ősz az utolsó helyet foglalja el a kedvenc évszakaim listáján.
Budapesten fantasztikus az ősz. Az éjszakák itt is hosszabbak, de a hideg mégsem csap le ránk olyan hirtelen, mint ahogy azt Amerikában tapasztaltam. Még a november is tartogat kellemes napokat, mikor akár csak egy vékony kabátban is kirándulhatunk. Igaz, hogy a nappalok itt is egyre rövidülnek, de legalább így több időt tudok a konyhában tölteni a szezon legkedveltebb húsféléje: a sertéshús ekészítésével. Ilyenkor jön el az ideje a disznóhús legjobb kísérőinek: az almának és a sütőtöknek. Az alábbi receptet veszem elő a legtöbbször, mikor a családnak és a barátoknak szeretnék egy jó kis vasárnapi sültet összeállítani.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli disznóhús (karaj),
- 1 teáskanál fokhagymapor,
- só, bors az ízesítéshez,
- 2 evőkanál olivaolaj,
- 125 ml száraz fehérbor,
- 450g felkockázott sütőtök,
- 1 nagy hagyma felszeletelve,
- 125 g almaszósz,
- 1 evőkanál Dijoni mustár,
- 1 evőkanál szójaszósz,
- 125 g barnacukor,
- ½ teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
- Melegítse elő a sütőt 175 °C-ra.
- Szórja be a disznóhúst sóval, borssal és a fokhagymaporral, majd forrósítson olajat egy sütő edényben. Tegye bele az előkészített húst, süsse jól át minden oldalát, összesen legalább 10 percig, majd vegye ki a húst az edényből. Öntsön fehér bort az olajra és forralja fel, amíg a karamellizálódott cukor el nem olvad az alján.
- Tegye a sütőtököt és a hagymát az edény aljára, arra a húst. Keverje össze az almaszószt a szójaszósszal, a mustárral, a cukorral és a fahéjjal, majd öntse rá a disznóra. Fedje le az edényt. Körülbelül egy órán át süsse az előmelegített sütőben, addig, amíg a hús belső hőmérséklete eléri a 63 °C-ot. Tálalás előtt hagyja pihenni 10 percig.
Tudta?
- A sűlt karaj nagyon jó riboflavin-, foszfor- és cinkforrás, valamint tiamin, niacin, protein, B6 vitamin és szelén is bőségesen található benne. Sajnos a koleszterinértéke is magas.
- A disznóhús a világon a legtöbbet fogyasztott húsféle. A világ összhúsfogyasztásának 42%-át teszi ki.
- A disznóhús 75%-kal soványabb, mint az 50-es években.
- A sütőtök a téli gyümölcsök egyik legkedveltebb fajtája.
- A sütőtök sok értékes poli-fenolt, vitamint és antioxidánst tartalmaz. Mint más tökfélékben, a sütőtökben is kevés a kalória, csak 45 kcal 100g-ban. Nincs benne zsír, vagy koleszterol, ám gazdag rostban és egyéb növényi tápanyagban. A táplálkozási szakértők szívesen ajánlják fogyókúrás és koleszterinszint csökkentő diétákhoz.
- A sütőtök tulajdonképpen gyümölcs, mivel vannak magjai.