PCOS – egy gyakori belgyógyászati probléma nőknél

  • Newsletter - Apr14 - PcosGyermekkora óta súlyproblémákkal küzd?
  • Rendszertelenül menstruál?
  • Volt már policisztás ovárium szindróma (PCOS) szűrésen?

A PCOS az egyik legelterjedtebb női endokrin betegség, ami 15-ből egy nőt érint. Valószínűleg genetikailag öröklött hajlamról van szó, amit a különböző nemi hormonok és az inzulinszint változásai segítenek elő. Ezen változások okai nem teljesen tisztázottak.

Míg valamennyi férfihormont minden nő petefészke termel, a PCOS-ben szenvedőknél ez egy kicsit több. Ezek a hormonális változások férfias jelleget kölcsönözhetnek a női testnek (arcszőrzet, szőrzet a mellbimbó környékén, férfias jellegű hajhullás), valamint felboríthatják a menstruációs ciklust.

Általában az ovuláció alatt egy vagy több teljesen fejlett petesejtet bocsátanak ki a petefészkek. Ha ezek nem termékenyülnek meg, akkor nem tapadnak a méhfalhoz és a menstruáció során a méhfalról leváló egyéb szövetekkel együtt, melyek az ovuláció során rakódnak fel, vérzés kíséretében távoznak a szervezetből. PCOS esetében ezek a sejtek nem mindig távoznak, hanem kis cisztákban tömörülnek a petefészken, ami rendszertelen havi  vérzéshez, néhány esetben az ovuláció teljes elmaradásához  vezethet.

Sok PCOS-től szenvedő nő inzulinproblémákat is produkálhat. Sok egyéb ismert funkciója mellett az inzulinhormon akkor kerül nagyobb mennyiségben a vérbe, ha annak magas a cukortartalma. Ugyanis a cukor az inzulin segítségével szívódik fel és épül be a zsírszövetekbe. PCOS esetén, azonban, a szervezet nem feltétlenül reagál az inzulinra azonnal, ami inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet. Ez akkor fordul elő, ha  a szervezetnek egyre több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükózt feldolgozza. Amennyiben a vér cukortartalma folyamatosan magas, az cukorbetegséghez vezethet.

Néhány általános tünet:

  • Rendszertelen vagy elmaradt menstruáció
  • Túlzott szőrnövekedés az arcon vagy egyéb testfelületen
  • Hajritkulás
  • Pattanások
  • Súlynövekedés és fogyási nehézségek
  • Meddőség

Fontos megjegyezni, hogy a PCOS állapotát rontja a helytelen táplálkozás, a testmozgás hiánya és az elhízás.

Bár a PCOS egy gyógyítható krónikus betegség. A legelfogadottabb gyógymódok közé tartozik a fogyókúra és/vagy fogamzásgátló gyógyszer szedése, amik segíthetik a hormonszint beállítását. A kezelés személyenként nagyban különbözhet.

Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön, vagy egy ismerőse PCOS-ben szenved, kérjen időpontot az egyik nőgyógyászunkhoz! Általában vérvétel útján állapítják meg a hormonszintet és ultrahang segítségével mutatják ki a cisztákat. Orvosaink az Önnek, vagy ismerősének legmegfelelőbb kezelési módot fogják javasolni. Ha a gyanu továbbra is fennáll, endokrinológus segít a diagnózis felállításában.