Reggelire sem mindegy mit eszünk

Nem számít, mennyire korán kelő típus, a reggeli nagy jelentősége vitán felül áll. Ez a legfontosabb étkezés a nap folyamán, a fogások királya. A reggelire vonatkozó tanácsok olvasása közben talán meg is lepődnek majd néha, mert sokszor nem is tudjuk, hogy egészségesnek hitt ételeket sem ehetünk bármikor következmények nélkül. Sok magas cukortartalommal rendelkező gyümölcs fogyasztása reggelire ugyanolyan káros mintha csokit ennénk. Cikkünk segíthet, hogy levetkőzzük eddigi rossz szokásainkat, ami jó hatással lesz hangulatunkra, érzéseinkre, és energiaszintünkre.

Tanácsok:

  1. Reggelire fogyasszunk alacsony cukortartalmú és rostban gazdag ételeket. A zab segít alacsonyan tartani a vércukorszintet, fogyasztása hosszabb jóllakottság érzést kölcsönöz. Fogyókúrához nagyon hasznos reggeli fogás egy zabkása.
  2. Fogyasszunk minél több proteint reggelire. A szükségesnél alacsonyabb proteinszint mellett fáradtabbak lehetünk. Ajánlott alapanyagok: tojás, görög joghurt, mogyoróvaj, túró, csirkehúsból készült virsli vagy quinoa.

Tiltások:

  1. Ne lakj jól gyümölcsökkel: Bár a gyümölcsök a vitaminok és szükséges rostok megbízható forrásai, reggel a testünknek szüksége van proteinre, szénhidrátokra és zsírra, hogy megszerezzük a nap elkezdéséhez szükséges energiát.
  2. Ne hagyja ki a reggelit! Még, ha úgy is érzi, reggel egy falat sem tudna lemenni a torkán, higgyen benne, hogy napról napra egyre éhesebben fog ébredni. Szinte egész gyerekkoromban nem reggeliztem, és felnőttként sem volt kis tett, hogy rá tudtam szoktatni magam. Segített, hogy este hat után már nem ettem, így reggel tényleg éhesen ébredtem. Ha már este eltervezi mit fog reggelizni, és energiát fektet abba, hogy a napindító első fogás jól is nézzen ki, garantáltan nagyobb étvággyal fog nekikezdeni. Először kényeztessük kicsit a szemünket, aztán a gyomrunk is nyitott lesz a lehetőségre. Áldozzunk időt az étel szépen való elkészítésére, tálalására.
  1. Ne hagyd ki a gabonát: hacsak nem gluténérzékeny, fontos, hogy fogyasszon gabonát, mert sok vitamin található benne csak úgy mint rostanyagok. Reggeli ajánlatunk: szója, lenmagos piritós, zabpehely vagy más teljes kiörlésű gabonák. A cukortartalmat 10 százalék alatt kell tartanunk.

 

Még több tiltás :)

  1. Ne gondolja, hogy reggelire bármennyi kalóriát fogyaszthat, mert amit akkor megeszik ugyanúgy részét kell képezze a napi kalóriamennyiségének mint, amit vacsorára fogyaszt el.
  2. Óvatosan a szénhidráttal! Sok reggeliző helyen a választék nagy része szénhidrátban nagyon gazdag ételeket sorakoztat fel. Egy palacsinta vagy egy mindennel megrakott bagel után magas cukortartalma ellenére is hamar újra megéhezhetünk.
  3. A teljes kiörlésű gabonából készült ételeket sem szabad kihagynunk a kalória számlálásból, mivel több cukrot is tartalmazhatnak mint a normál gabonát tartalmazó társaik.
  4. A müzlit is mérjük le. Ebből nagyon sokszor  többet fogyasztunk, mint ahogy kellene. Egy adag müzli egy bögrényi. A másik gyakran “mindent bele” alapon készített étel, a smoothie. Büntetlenül ebbe sem pakolhatjuk bele azt, amihez kedvünk van. Mérjük le a mézet, amivel ízesítjük, de készítsünk inkább zöldséges smoothie-kat, akkor nem lesz kísértésünk, hogy édesre készítsük el.