Dr. Seidner fontos konferencián járt

Seidner Judit a FirstMed Belgyógyász, kardiológus orvosa április elején Chicago-ban vett járt az ACC.16 kongresszusán. Élményekkel és új tudással gazdagodva tért haza, csak azt sajnálja, hogy nem jutott ideje bejárni Chicago-t.

Milyen élmény volt ez a kongresszus?

Ez egy nagyon jól megszervezett tudományos előadás sorozat, ahol nagyon sok nívós előadáson voltam. Itt mindig a legújabb témakörökről van szó, és ezek engem is nagyon érdekelnek. Az előadások során sokszor élőben mutatnak műtéteket, billentyű beültetéseket, koszorúér festéseket, tágításokat.

Eddig csak az európai kongresszuson vettem részt, ez az első alkalom, hogy az amerikaira is eljutottam, és ezt Dennis Diokno, a FirstMed igazgatója tette számomra lehetővé.

IMG_1297

Dr. Seidner Chicagóban

Mi volt a legizgalmasabb az Ön számára?

Ez egy hatalmas konferencia, egy BNV-nyi területen zajlik. Vannak ún. hands on tutorial-ok, főleg az ultrahangozás kapcsán, és engem elsősorban ez érdekel. Ilyenkor új módszerekkel ismerkedhetünk meg, és az élő kép által egyből a gyakorlatban is megnézhetjük ezeket. Az új kütyük számítógépes háttere nem egyszerű, az orvos nem mindig tudja csak egyszerűen leolvasni a ct-ről vagy az ultrahangról a diagnózist, szükség van egy kis informatikai háttértudásra is.

Jó előadókat hallhatott?

Igen, de azért is élveztem most nagyon ezt az alkalmat, mert az európai kongresszusokon, bár angolul zajlanak az előadások, sokszor alig lehet érteni az akcentus miatt egy-egy német vagy francia előadót. Bár én a kardiológiának nem az invazív ágával foglalkozom, mégis nagyon érdekes volt a mostani trendeknek megfelelő nyitott szívműtétekről hallani, Amerikában már végeznek bőrön keresztüli billentyű beültetések is. Ez most nagyon trendinek számít, hogy a nyitott szívműtétek helyett artérián keresztül cserélik a mitrális billentyűt. Eddig még nagyon kevés ilyen beavatkozás volt Magyarországon, de a tengerentúlon már nagyon gyakori. Ez a beavatkozás tulajdonképpen még kísérleti szakaszban van, és legfőképp olyan betegeken végzik, akiknek a műtét olyan nagy kockázatot jelentene, hogy valószínűleg nem élnék túl. Tehát ennek a beavatkozásnak van egyfajta etikai védelme, mondván a műtétbe a beteg valószínűsíthetően belehalna, de legalább így meg lehet neki próbálni segíteni. De ezt természetesen mindig egy több emberből álló csapat dönti el, hogy melyik a legbiztonságosabb és leginkább eredményesnek látszó megoldás.

Milyen újdonságokról hallott még a doktornő?

Vannak új, nagyon hatásos koleszteringyógyszerek. Bemutattak egy olyan injekciós változatot, melyet 2 hetente kell beadni a betegnek és rendkívül jól stabilizálja a koleszterinszintet. Ezt is csak kifejezetten indokolt esetekben javasolják a gyógyszer helyettesítésére. Nagyon jó dolog, hogy a nem éppen olcsónak nevezhető regisztrációval még két évig hozzáférek ezekhez az anyagokhoz, ami azért is hasznos, mert természetesen sok előadást nem hallottam, mert sajnos nem tudtam egyszerre több helyen jelen lenni.

Seidner hirlevel

Dr. Seidner Chicagóban

Kötődnek ismeretségek az ilyen kongresszusokon?

Két emberrel beszélgettem hosszasabban, mert nem nagyon volt időm, így is naponta több kilométernyit kellett sétálni, sokszor rohanni egyik helyszínről a másikra, nem akartam lemaradni egyik számomra fontos előadásról sem. Érdekes volt, mert éppen egy olyan fiatalembertől kértem hazafelé útba igazítást, aki hibátlan angolsággal beszélt, de amikor elárultam neki, hogy Budapestre utazom, megszólalt magyarul. Kiderült, hogy hat éves koráig itt élt.

Köszönjük Dr. Seidnernek, hogy megosztotta velünk a Kongresszuson szerzett élményeit. Dr. Seidner 17 a FirstMed család tagja, a kezdetektől itt dolgozik energiát nem sajnálva. Kardiológusként és belgyógyászként isa dolgozik, megtalálhatják a Hattyúházban és Hűvösvölgyben egyaránt.