Grillezni, vagy nem grillezni

Nyaranta -amennyiben az időjárás engedi -hetente többször is grillezek. Legtöbbször hamburgert, sertés szűzpecsenyét, csirkemellet vagy éppen csirkecombot sütök, de előfordul, hogy bárány steak is kerül a tűzre.  Idén nyáron Oroszország felé sodort az élet – na nem a futball világbajnokság végett –  és számos saslik fűszerkeverékkel gazdagabban érkeztem haza.

Igazából teljesen mindegy, hogy sasliknak, shish kebabnak, yakitorinak vagy souvlakinak hívjuk, minden esetben pácolt és fűszerezett húsról beszélünk, amit egy saslik pálcára feltűzdelve a nyílt láng felett sütünk meg. Az orosz shaslik hús általában sertés, bárány, birka vagy marhahús lehet, amit előtte egy savas pácban érlelünk, melynek az alapját jellemzően az ecet adja, amibe kerül még vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél valamint bors is. A savas pác előnye, hogy a hús rostjait omlósabbá teszi.

Én személy szerint grillezéskor mindig az alábbi receptet követem:

Sertés Saslik

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés tarja, nagyjából 3 cm-s kockákra vágva (a zsíros részeket mindenképp távolítsuk el a pácolás előtt, hiszen ezek a hő hatására kiolvadnak)
  • Esetleg használhatunk sertés szűzpecsenyét is, de ebben az esetben ne pácoljuk a húst 3 óránál hosszabb ideig

Pác:

Nagyon fontos, hogy annyi páclevet készítsünk, ami teljesen elfedi a húst!

  • 1 közepes méretű vöröshagyma, vastagabb szeletekre karikázva
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • Bors
  • Olivaolaj
  • Ecet (10%-os ételecet, fehér/vörösborecet, balzsamecet vagy almaecet)
  • Kevés majonéz (opcionális)
  • Szója szósz
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé

Fűszerezés:

  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Negyed teáskanál gyömbér
  • Negyed teáskanál szárított mustár
  • Negyed teáskanál örölt feketebors
  • Negyed teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál oregano

Zöldségek a grillre

  • Vörös- vagy lilahagyma, nagyobb kockákra vágva, hogy könnyen fel tudjuk majd tűzni a nyársra
  • Paprika (én a kalifornia paprikát kedvelem)
  • Gomba
  • Koktélparadicsom

Instructions

Trükkök a grillezéshez

  • Az olaj-ecet aránya nagyjából 50-50% legyen, ehhez adjunk néhány teáskanálnyi szójaszószt és a többi hozzávalóval együtt keverjük össze. Ebben a pácban érleljük a húst minimum 4 óráig, de maximum 2 napig. Arra figyeljünk, hogy az edény/tál, amit a pácoláshoz használunk, ne legyen fémből!
  • Ha letelt a pácolás ideje, vegyük ki a húst a tálból és töröljük szárazra, majd szórjuk meg a már előre elkészített fűszerkeverékünkkel.
  • Kapcsoljuk be a grillt!
  • Tisztítsuk meg a gombát, és pár percre tegyük be a mikróba puhulni, hiszen a nyers gomba nagyon könnyen törik.
  • Készítsük elő a nyársakat hús-zöldség-hús-zöldség sorrendben, majd ahogy kedvünk tartja, tűzdeljük fel a már bepácolt húst és az előkészített zöldségeket.
  • Közepes tűzön grillezzük a nyársakat, és nagyjából 5 percenként forgassuk őket. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a hús átsült-e.

Az elkészített grill pitával vagy a számunkra tetsző körettel tálalhatjuk. Mi tzatzikit, fekete olajbogyót, koktél paradicsomot, savanyított gyöngyhagymát és friss salátát ettünk hozzá.

A fenti recept talán mégis inkább a souvlakira emlékeztet? Talán azért, mert bárhogyis nevezzük őket, mindegyik ugyanazt takarja! 😊

 

приятного аппетита – priyatnovo appetita! jó étvágyatκαλή όρεξη – kalí órexi