Syrniki – az orosz túrópalacsinta

Az orosz Syrniki, kiejtve SYR-nee-kee, aminek az első fele pont úgy kezdődik mint Szíria, a második fele pedig megegyezik a Mötley Crüe együttes basszusgitárosának keresztnevével. A túróból készült fenséges édességet viszonylag vastag lepénykék formájában, bő olajban sütik ki. A végeredmény egy kívül ropogós, belül finom puha és krémes állagú desszert. A legtöbb esetben tejföllel tálalják, de így, hogy nyakunkon a cseresznye szezon, házi készítésű cseresznyelekvárral is kínálhatjuk! A syrnikit reggelire is kiváló, de fogyaszthatjuk délutáni snack-ként, hiszen nem túl bonyolult elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1 kg túró
  • 2 tojás
  • 2 púpos evőkanál cukor
  • Csipet só
  • 3-4 púpos evőkanál liszt
  • ¼ csésze napraforgóolaj
  • Mazsola (opcionális)

Elkészítés:

1. Keverjük át a túrót, hogy összetörjük a benne lévő rögöket.
2. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót és a cukrot, és jól keverjük összeg.
3. Keverjük a masszához először csak a liszt felét, amitől jó sűrű állagú lesz. Minél kevesebb liszt kerül a palacsinánkba, annál kevésbé lesz tésztaszerű a keverékünk. Én személy szerint jobb szeretem az összes lisztet hozzátenni, de mindenképpen fokozatosan adagoljuk a lisztet, nehogy túl sűrű tésztánk legyen.
4. Formázzunk golyókat nagyjából 2 evőkanálnyi masszából, és egy enyhén lisztezett tányéron pihentessük őket.
5. Sütés előtt gyúrjuk át a golyókat, és lapítsuk ki őket a tenyerünk segítségével, majd süssük ki a palacsintákat forró olajban. Vigyázzunk, hogy a nyers tésztán ne maradjunk túl sok liszt, hiszen ez nagyon hamar megég a felhevített olajban!
6. A palacsintánk mindkét oldalát süssük aranybarnára.
7. Ha elkészültek, egy papírtörölközőn itassuk le a felesleges zsiradékot róluk, és még meleg, tejföllel tálaljuk őket.

Jó étvágyat kívánunk!

Gyors cseresznye jam

  • 700 g magozott cseresznye
  • 400 g cukor
  • Fél citrom leve

Elkészítés:

A megmosott cseresznyét öntsük egy edénybe a fél citrom levével, és kezdjük el alacsony hőfokon főzni. Egy villa vagy krumplinyomó segítségével törjük picit össze a gyümölcsöt. Főzzük nagyjából 7 percig, majd lassan adagoljuk hozzá a cukrot. AMennyiben szükséges kevés vízzel higístuk. Lassú tűzön nagyjából még 10 percig forradjuk a cseresznyét, majd hagyjuk kihűlni. Azonnal fogyaszthatjuk!