A száraz szem szindróma és a könnypontdugó

Száraz szemSzáraznak érzi a szemét? Mintha porszem vagy szempilla ment volna bele? Esetleg égető, szúró, kellemetlen érzés kínozza, melyet a gyakori pislogás sem enyhít? A szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló szembetegség; az emberek egyharmadánál fordul elő élete valamelyik szakaszában.

Mi az a száraz szem szindróma?

A szem felületét könnyfilm borítja, melynek feladata a szemen található szaruréteg és kötőhártya állandó nedvesen tartása, oxigén- és tápanyag-ellátása, védelme, valamint a néha bekerülő idegentestek kiöblítése. A szemszárazság kialakulásának okai között találjuk a könnyhiányt, illetve a könnyfilmkárosodást. Könnyhiány létrejöhet akkor, ha nem termelődik elegendő könny, vagy ha az valamiért túlságosan hamar elpárolog a szem felszínéről. A végeredmény, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő könny, emiatt a szem felszíne túlságosan száraz. A háttérben állhat a kor, a menopauza, egyes betegségek, egyes gyógyszerek, illetve a számítógép használata. A száraz szem szindróma csaknem mindig krónikus, állandó törődést és kezelést igénylő betegség.

A száraz szem szindróma tünetei

A szem viszket, szúr, éget, esetleg olyan érzést kelt, mintha homok vagy szempilla ment volna bele. Homályosodhat a látás, érzékennyé válthat a szem a fényre, és ki is vörösödhet. Paradoxikus módon növekedhet a könnytermelés az irritáció következtében. Jellemző, hogy a tünetek pislogásra vagy a szem zárva tartására javulnak.
Azon túl, hogy a szem egészségét károsítja, a száraz szem irritációja csökkentheti az általános jó közérzetet, érzelmi jóllétet, és társasági működést. Kutatások bebizonyították, hogy a száraz szem szindrómával élőknek háromszor olyan gyakran van problémájuk az olvasással, számítógépes munkával, TV nézéssel vagy vezetéssel. A száraz szem szindróma ilyen módon nagyon drága az elvesztett munkaórák miatt is.

A száraz szem szindróma megelőzése

Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot! Az omega3-zsírsavak fogyasztásának kedvező hatását mutatták ki az egészséges könnyfilm megtartása szempontjából. Érdemes szemüveget, napszemüveget hordani. Ne használjon érösszehúzó hatású és kortizontartalmú szemcseppet, mert ezek súlyosbítják a problémát. Ha gyakran illetve hosszasan dolgozik számítógéppel, állítsa a monitort alacsonyabbra és lehetőség szerint döntse felfelé kb. 30 fokkal. Az enyhén lefelé irányuló tekintet növeli a szemhéj mozgását. Hosszú számítógépes munka alatt rendszeresen 20 percenként nézzen el a távolba néhány másodpercre, és erőteljesen pislogjon. Eközben megnyugszik a szem, és a könnyfilm egyenletesen eloszlik. Az autó klímaberendezését ne irányítsa közvetlenül a szemére, mert a huzat nagymértékben szárítja a szemet! Ne dohányozzon zárt helyiségben. Szellőztessen rendszeresen, és ellenőrizze lakása páratartalmát.

A száraz szem szindróma kezelése

A kezelés célja a szem felszínének nedvesen tartása, az egészséges könnyfilmréteg helyreállítása, a tünetek megszüntetése és a látás javítása. Műkönnyoldatok, síkosító kenőcsök, újranedvesítő cseppek és permetek állnak rendelkezésre a száraz szem újranedvesítésére. Természetes kezelési alternatívát jelent a termelt saját könny elfolyásának megakadályozása, a könnypontok vagy könnycsatornák kis műtéttel való ideiglenes elzárása.

A könnypontdugó

A könnypontdugó a száraz szem szindróma természetes kezelése, és olyan esetekben is enyhülést hozhat, amikor már a műkönnyoldatok nem bizonyulnak elegendőnek. A könny elfolyási útjának elzárásával biztosítható, hogy több könny maradjon a kötő- és szaruhártyán. Az apró, rizsszemnél is sokkal kisebb ( 2mm hosszú és 0,4mm széles) kollagéndugót a könnypontok nyílásába helyezve lehet az elfolyást megakadályozni. A kollagén dugók 3 hónap alatt teljesen felszívódnak. Mivel a technikát már az 1970-es évek óta sikeresen alkalmazzák a szemszárazság kezelésére, a kollagén ártalmatlansága is bebizonyosodott az emberi szervezetre.
A könnypontdugó felhelyezése, szemorvosi vizsgálatot követően, kb 1 perc alatt fájdalommentesen történik. Az esetleges kellemetlen tünetek enyhülése a felhelyezést követően általában napokon belül bekövetkezik. Ami az eltávolítást illeti, a kollagen dugók egyszerűen, a könnyút átfecskendezésével kimoshatók.