Tavaszi nagytakarítás

Newsletter - Apr 15 - SpringAmint átlendülünk a a hosszabb és melegebb napok által keltett eufórián, átveszi helyét a munkakedv. A tavasz valahogy mindig felkelti bennünk a takarítási vágyat, hogy kívül és belül tisztává varázsoljuk környezetünket, megszabaduljunk a régitől és helyet csináljunk az újnak. Talán ez tette a “tavaszi nagytakarítás” kifejezést ennyire széles körben használttá.

Otthonunk nagytakarításának az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai:

 • Egy alapos tavaszi nagytakarítással sok allergéntől megszabadulhatunk, melyek a tél folyamán felgyülemlettek a lakásunkban. Ilyen az egyszerű por, amire sokan allergiásak, de ide sorolhatjuk a poratkát, vagy a kisállatszőrzetet, melyek hasonló allergének lehetnek.
 • Ahogy melegszik a levegő, szeretjük hosszabb időre nyitva hagyni ablakunkat, miáltal oxigénnel töltjük fel a szoba levegőjét. Minél több az általunk belélegzett levegő oxigéntartalma, annál jobban működik a szervezetünk.
 • Mi lenne, ha az ablak-, vagy kamratisztítás közben kedvenc zenénket is bekapcsolnánk? A ritmikus zene hangulatjavító és táncra, vagy legalábbis ugrálásra ösztönöz, ami nemcsak élvezetesebbé teszi a házimunkát, de a napi minimum mozgásmennyiségünkhöz is hozzájárul. A mozgás a boldogsághormon, más néven endorfin szintünket is megemeli. Figyeljen az elegendő folyadékbevitelre mozgás közben, hogy a kiizzadt mennyiséget megfelelően pótolja.
 • Frissítse és rendszerezze a kamrában tárolt élelmiszereket! Ezúttal viszont ne csak a lejárati idő alapján szortírozzon, ami természetesen még mindig a legfontosabb szempont, de az összetevőlista szerint is. A lejárt élelmiszerekkel együtt szabaduljon meg azoktól is, amik tele vannak mesterséges adalékanyagokkal. Ha nem viszi rá a lélek, hogy teljesen jó, le nem járt ételeket dobjon a kukába csak azért, mert egészségtelenebb az összetételük, adja őket a segélyszervezeteknek, vagy a hajléktalanoknak. Így mindenkivel tett egy kis jót. Önmagával, a családjával és az arra rászorulókkal is.
 • Készítsen elő egészséges rágcsálnivalókat, mint például a zabpehelyszelet, magvak, vagy mazsola arra az időre, mikor éhes, de nincs otthon egyéb kész étel. Kis adagokban tegye ezeket a kamra legkönnyebben hozzáférhető és leginkább szem előtt levő polcára, hogy más nasi helyett inkább ezekhez nyúljon, mikor nagyon éhes.
 • A nagytakarítás alkalmas idő lehet a konyhai edények lecserélésére is. Az alábbiak követendő szempontok lehetnek:
  • Ha még nincs, szerezzünk be egy turmixgépet. Kiváló eszköz hideg levesek, ivólevek vagy meleg krémlevesek előállítására.
  • Legyen otthon egy kukta is, amiben egészségesebben (kevesebb zsiradékkal), időt és energiát spórolva tudjuk kedvenc ételeinket elkészíteni.
  • Kevesebb olajra lesz szükségünk a hús, vagy zöldség pirításához, ha jó minőségű serpenyőt használunk.
  • Cserélje ki méretes tányérjait kisebbekre. Kisebb felületen kevesebb mennyiségű étel szükséges a tányér megtöltéséhez, így kevesebbet eszünk és kevesebb lesz a kidobásra kerülő maradék is.
  • A kisebb tányérok mellé vásároljunk nagyobb vizes poharakat. 3-4 dl-es poharak használatával hamarabb elérjük a napi ajánlott folyadékbevitelt.

Ne álljunk meg itt; használjuk ki a tavaszi lendületet szervezetünk kitakarítására!

Szervezetünk tavaszi nagytakarítása:

 • Igyon egy pohár – ahogy mondtuk, legalább 3 dl-es legyen :) – citromos vizet minden reggel étkezés előtt, állítólag megszabadít a felhalmozott toxinoktól. Nincs rá tudományos bizonyíték, de mindenképp friss reggelt biztosít.
 • Szedjen vitamint, leginkább a C, a D és a B komplexet javasoljuk. Friss zöldség- és gyümölcsbevitellel és elegendő friss levegőn töltött idővel könnyen hozzájuthatunk ezen vitaminokhoz.
 • Használjon friss fűszernövényeket ételei ízesítéséhez a túlzott sózás helyett. A színek és ízek kavalkádja elfeledteti velünk a só iránti sóvárgásunkat.
 • Együnk több keserű ételt, mint pl. a grapefruit. A keserű íz az emésztést elősegítő epetermelést könnyíti meg.
 • A zabpehely, a lencse vagy az árpa rostdús ételek. Ezek fogyasztásával nemcsak a beleink tisztulnak, de B vitaminforrásnak sem utolsók.
 • Mozogjunk, mozogjunk, mozogjunk! Vagy hetente végezzünk tavaszi nagytakarítást! :)

Tavasszal az allergiával küszködünk sokan, de ne hagyjuk magunkat legyőzni általa. Jöjjön a FirstMedhez allergiaszűrésre! A viszkető szemek a száraz szem szindróma tünetei is lehetnek, amivel kapcsolatban szemészünk, Dr. Gyöngyösi Péter, tud tanácsot, felvilágosítást adni.

Hívjon még ma időpontért!

Ez a cikk a 2015 áprilisi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.