Télikabát nélkül biztonságosabb autóban utazni

Newsletter - Jan16- WinterJacketsA gyerekek gyakran úgy érzik, vastag télikabátjaik szinte beszorítják őket a gyermekülésbe. Nekünk azonban jobb óvatosnak lennünk, mert a szorosnak tűnő biztonsági övek könnyen kilazulhatnak.

Az elmúlt napokban a hőmérő higanyszála nagyobb mélységeket látott mint az elmúlt télen bármikor, ezért sokan a fejünket törjük, hogyan öltöztessük fel megfelelően gyermekeinket.

Leginkább a kihűléstől és a megfázástól szeretnénk megóvni őket, pedig akaratlanul, mi magunk tehetjük ki őket egy ennél sokkal nagyobb veszélynek.

Semmiképp sem szabad gyermekeinket télikabátban ültetnünk a gyermekülésbe!

Ha még nem hallotta, hogy gyermekülésben a pufi dzseki viselete milyen veszélyeket rejt, nézze meg ezt a videót!

http://www.consumerreports.org/cro/news/2012/12/winter-coats-and-car-seats-keeping-your-child-safe-and-warm/index.htm

„A gyermekeknek nem kellene téli kabátot viselniük a biztonsági öv alatt. Egy esetleges ütközésnél a télikabát a biztonsági öv kilazulását eredményezheti.” – magyarázza a szakértő.

A következő pár lépéses módszerrel Ön is leellenőrizheti, hogy gyermeke kabátja nem túl vastag-e ahhoz, hogy a biztonsági öv alatt is viselhető legyen.

  • Adja rá gyermekére a télikabátot, ültesse bele a gyermekülésbe és kapcsolja be a biztonsági övet! Húzza az övet a kellő szorosságra!
  • Vegye ki a gyereket a biztonsági ülésből, úgy, hogy közben ne lazuljon ki a biztonsági öv.
  • Vegye le róla a kabátot, majd tegye vissza a gyermeket az ülésbe!
  • Ha most a biztonsági öv lazának bizonyul, és így befér a keze a gyermek és az öv közé, a télikabát túl vastag ahhoz, hogy nyugodtan utaztathassa benne gyermekét.

A következő videóban be is mutatjuk a fent leírt módszert.

Már egy 50 km/h-s sebességű ütközés is elég ahhoz, hogy a pufi dzsekit viselő gyermek kirepüljön az ülésből. „A vastag ruházat, a télikabát vagy a síruházat növelik az esetleges ütközés során keletkező sérülések kockázatát. Ha tehetjük, öltöztessük gyermekeinket rétegesen, adjunk rájuk vékonyabb ruhákat, és a bekapcsolt biztonsági övre terítsük a takarót vagy a télikabátot.” A gyermek úgy utazik biztonságosan az autóban, ha a biztonsági öv a vállánál halad el, vagy egy kicsivel a válla alatt hagyja el a testét, akár menetiránnyal szemben ültetjük, akár háttal. A biztonsági öv bekapcsolása után már nem szabad, hogy a szíjba könnyen bele lehessen csípni.

Mégis az a leglényegesebb, hogy ne ültessük gyermekeinket télikabátban a gyermekülésbe, hiszen egy esetleges ütközésnél a kabátok anyaga miatt könnyedén kicsúszhatnak a rögzítésből.

Lehet, hogy a gyermekek olykor panaszkodnak, hogy fáznak a kocsiban, de a hideg kocsiban is jobb nekik, mintha egy meleg kórházi ágyon feküdnének.