Töltött kaliforniai paprika

A töltött paprika csodálatos keveréke a húsos és zöldséges ételeknek, és biztosan mindenkit felmelegít egy csípős márciusi estén. Az Aldinak köszönhetően támadt kedvem ezt az ételt készíteni, (ez nem a reklám helye) de tényleg csak itt találni egész télen friss és jó minőségű zöldségeket és gyümölcsökek. Nem tudom, Magyarországon miért kaliforniai paprikának nevezik, de szerintem ebből a paprikafajtából készül a legfinomabb töltött paprika. Az én saját magyar-szlovák töltött paprika receptem így néz ki:

Hozzávalók:

  • 6-8 kaliforniai paprika
    600g darált sertéshús, vagy sertés és marha vegyesen, esetleg csak marhahús
    1 nagy, sárga hagyma, felszeletelve 200g fővetlen rizs
    3 gerezd fokhagyma, felvágva
    25 g köménymag
    200 g of mazsola vagy szilva felvágva
    20g só
    20g paprika
    10g fokhagyma por
    10g hagyma por
    2 tojás
    5g cayenne paprika
    10g fahéj
    1 kis doboz paradicsomszósz
    1 (~330g) konzerv sűrített paradicsom
    2 közepes répa lereszelve
    800ml csirkeleves alaplé
    fogpiszkáló
    tejföl

Elkészítés:

  • Főzzük meg a rizset. Néhány recept szerint csak félig kell megfőzni, de mivel nekem ez sosem működött, inkább teljesen megfőzöm. Hagyjuk kihűlni.
  • Egy serpenyőben pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, és 2-3 percig pároljuk együtt, amíg megpuhulnak.
  • Öntsük össze egy másik edényben a folyékony hozzávalókat: a csirkealaplevet, a paradicsomszószt, adjuk hozzá a répa felét, a mazsola felét és forraljuk fel.
  • Egy keverésre alkalmas tálban keverjük össze a húst, a rizset, a megpárolt hagymákat, a köménymagot, sót, a fűszerpaprikát, a tojást, a maradék répát és mazsolát, a fahéjat, a cayenne-t, a hagymaporokat. Kézzel gyúrjük össze jól a keveréket.
  • Vágjuk ki a paprika csumáját, a zöld részekkel együtt.
  • Töltsük tele a paprikát, nem kell teljesen tele, mert a rizs még tovább fog nőni. A paprikák tetejét és alját kapcsoljuk össze fogpiszkálóval.
  • Tegyük a paprikákat egy nagy fazékba, öntsük rá a csirke alapleves keveréket úgy, hogy kétharmadig ellepje a paprikákat. Szeretem, ha a folyadék bele is csorog a paprikákba, úgy még finomabb lesz.
  • Fedjük le, és 45 percig főzzük. Kuktában főzve 15-20 perc alatt is lekészíthető.
  • Tejfüllel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!