Túl beteg, ahhoz, hogy munkába menjen?

Newsletter - Nov15 - Sick at workMost már hivatalosan is tél van. Bár még nincs se december 1-je, főleg nem december 21-e, a csillagászati tél első napja, mégis amikor nap-nap után egyre több kollégánk esik ágynak,  nyilvánvalóvá válik számunkra is, hogy elkezdődött a téli időszak. Honnan tudjuk, hogy amikor rossz közérzettel ébredünk fel egyik reggel, de munka kell(ene) mennünk, hogy valóban bemenjük-e, vagy inkább otthon maradjunk?

Ha dolgozni megyünk, akkor vállaljuk, hogy az aktuális napi munkánkat maradéktalanul ellátjuk, ezért fizetést kapunk, ugyanakkor megfertőzhetjük kollégáinkat; viszont ha betegállományba vonulunk, otthon maradhatunk gyógyulni, de ezért kevesebb fizetést kapunk, és a megfelelő orvosi papírokat is be kell szerezzünk munkáltatónknak.

Hogy segítsünk picit tisztán látni egy ilyen helyzetben, néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze:

  • Fertőző a betegségünk? Ha vírusos, vagy bakteriális eredetű fertőzésünk van, még akkor is maradjunk otthon, ha esetleg úgy érezzük a betegség még annyira nem döntött le minket a lábunkról, hogy távol tartson a munkahelyünkről. Gondoljunk kollégáinkra, illetve azokra, akikkel munkánk során érintkezhetünk, lehet, hogy valamelyiküknek legyengült az immunrendszere és nagyobb eséllyel, akaratlanul is megfertőzhetjük őket.
  • A pihenéstől jobban leszünk? Sokan vannak, akik betegen is túlhajszolják magukat, fokozva ezzel a betegség tünteteit. Azonban egy kis fekvéssel sokat tehetünk a mielőbbi gyógyulás reményében.
  • Lázunk is van? Ha a testhőmérsékletünk 37.8 °C fölé emelkedik, akkor már lázról beszélhetünk. Ha mindehhez bármilyen típusú fájdalom párosul, mindenképp értesítsük felettesünket, hogy aznap egészen biztosan nem megyünk dolgozni. Ha 24 órája, gyógyszerek nélkül is láztalanok vagyok, akkor álljunk újra munkába!
  • Elinduluni munkába… de hirtelen rosszabbul leszünk. Nem újkeletű a jelenség, hiszen a tünetek az első 6-12 órában sokar romolhatnak. Ez pontosan azt jelenti, hogy mire igazán rosszul érezzük magunkat, már legalább fél napja az asztalunk mögött ülve dolgozunk, vagy legalábbis próbálunk meg dolgozni.
  • Hányás és hasmenés. Ezt nem kell bővebben kifejtenünk, hiszen nyilvánvaló, hogy ezekkel a tünetekkel felesleges munkába menni.

Betegnek lenni kifejezetten nem könnyű, ahogy azt is nehéz megítélni, hogy mikor vagyunk annyira jól, hogy újra munkába álljunk. Ha tényleg betegek vagyunk, még ha nem is szeretünk betegszabadságra menni, a legjobb, amit magunk (és kollégáink) érdekében tehetünk, ha ágyban maradunk, és kifeküdjük azt. Kollegáink vállára ezáltal picit nagyobb terhet helyezünk, ugyanakkor megóvjuk őket az esetleges megfertőzéstől. Ugyanis minél több emberrel kerülünk kapcsolatba betegen, annál szélesebb körben terjeszthetjük meglévő betegségünket.

Ha betegnek érezik magukat, ne várjanak vele, rögtön egyeztessenek egy időpontot valamelyik FirstMed klinikára, hiszen orvosaink szívesen segítenek abban, hogy minél hamarabb újra munkába állhassanak!

Tippek az egészséges munkakörnyezethez

  • Gyakran mossunk kezet. Habár a vírusok nagyjából néhány percet élnek csak kemény felületen, létezik néhány kivétel, mint a műanyag, vagy a rozsdamentes acél, ahol akár 2 napig is megmaradnak. Sajnos a kézfertőtlenítő szerek nem nyújtanak biztos védelmet, így mindenképpen a szappanos melegvízzel történő minimum fél perces kézmosást javasoljuk.
  • Minél kevesebbet használjuk a kezünket. Ide értjük a tüsszentést is. Ha úgy érezzük, tüsszentenünk kell, ne a tenyerünket használjuk, hanem nyúljunk inkább egy papírzsebkendőhöz. Ezzel a trükkel megakadályozhatjuk, hogy egy tüsszentés által esetlegesen a kezünkbe kerülő kórokozókat más felületekre is átterjesszük. Ha kollegáinkkal egy légtérben dolgozunk, mindig ügyeljünk arra, hogy használjunk fertőtlenítő kendőt a közösen használt felületeken is.
  • Amennyiben a betegségünkre antibiotikumot írnak fel, mindenképpen, egészen az utolsó szemig szedjük be azt, akkor is, ha már sokkal jobban érezzük magunkat!