Előzzük meg a veseköveket!

Hallott már róla, hogy egy vesekő elhajtása fájdalmasabb a szülésnél? Évente egymillió amerikai beteg kerül kórházba vesekő okozta fájdalom miatt.

A vesekő egy kemény, kavicsszerű képződmény, mely mindkét vesénkben kialakulhat. Ha a vizeletben előforduló ásványianyagok koncentrációja megnő, hajlamosak lehetünk kialakulására.

A kövek mérete az apró, csak mikroszkóppal látható kristályszerű por állagútól egészen a néhány centis kavicsig változik. Az apró kristályok valószínűleg anélkül távoznak a szervezetünkből, hogy azt észrevennénk, viszont egy ceruzaradírnál méretesebb kövek könnyen elakadhatnak a hugyutakban és komoly fájdalmakat okozhatnak.

A vesekő kialakulása

A vesekő szinte bárkinél kialakulhat. “Nagyon gyakori jelenségről beszélünk” – mondja Dr. Ziya Kirkalli, urulógus. “Az Egyesült Államokban minden tizenegyedik ember érintett.” Bármikor megjelenhetnek, de legtöbbször 40 és 60 éves kor között fordulnak elő. Akinél egyszer kialakult egy vesekő, ötven százalékos eséllyel számíthat rá, hogy a betegség újra elő fordul majd nála a későbbiekben.

“A vesekőhöz vezető okok hátterében leggyakrabban a folyadékszegény életvitel, a hosszan fennálló dehidratáltság áll – magyarázza Kirkali. Amikor a vizeletben megnő az ásványianyagok koncentrációja, ami már így nem képes kiürülni a szervezetből, hanem köveket formálva összegyűlik. “Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire nagy jelentőségű az elegendő folyadékbevitel, hiszen így tudunk a legtöbbet tenni a vesekő kialakulása ellen. Az év legmelegebb hónapjaiban fokozottan ki vagyunk téve a dehidratáció veszélyeinek. Ebben az időszakban muszáj több vízet fogyasztanunk, mint az őszi, téli hónapokban. ”

A diagnosztizálás során az orvos először egy vizelettesztet rendel el, amiből gyorsan kiderül, hogy bizonyos ásványi anyagok (leggyakrabban a kálcium) túlkoncentrált mennyiségben vannak-e jelen. A vesekövek nyolcvan százaléka kálcium vegyületekből épül fel. A kövek alkotóelemeinek ismerete segíti a szakszerű kezelés kiválasztását is.

A vesekövek kezelése

A veseköveket ma már többféleképpen is el lehet távolítani. Az egyik legmodernebb módszer a kövek lökéshullámokkal történő összezúzása, mely sebészeti beavatkozás nélkül okoz teljes gyógyulást. A köveket műtéti eljárással, sebészeti úton is el tudják távolítani az orvosok, esetleg a hugyutakon keresztül megközelítve.

Egy vesekő eltávolítása után fokozottan oda kell figyelni az újabb kövek kialakulásának megelőzésére. Szükséges még nagyobb hangsúlyt fektetni az elegendő folyadékbevitelre, de a legtöbb ember számára ez egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek hangzik.

Ne várjunk addig, hogy végül a sürgősségin kössünk ki éppen a legrosszabbkor. Előzzük meg a kóros állapotot és igyunk elegendő folyadékot  a nyáron is! Ha pedig enyhe vesetáji fájdalmat érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Mit tehetek még a megelőzés érdekében?

Keresse fel orvosát, ha a következő tünetek egyikét tapasztalja:

– erős, éles fájdalom a hátban, alhasban, oldalt vagy a medence tájékon
– hányás, hányinger
– vér jelenléte a vizeletben, mely rózsaszínre, pirosra vagy barnára festi azt
– gyakori vizelési inger
– fájdalmas, nehéz vizelet ürítés
Forrás: NIH News in Health