Veszélyes anyajegyek

Mole-HULegtöbb anyajegyünk életünk első húsz évében jelenik meg, de kialakulhatnak ennél később is. Ezek a kisméretű színes bőrsejt-csoportok lehetnek sötétbarnák vagy feketék, akár laposan elterülhetnek a bőr felületén, de kicsit ki is emelkedhetnek. Mivel testünkön bárhol előfordulhatnak anyajegyek, hasznos, ha odafigyelünk rájuk, hogy időben észrevegyük rajtuk az esetleges változásokat.

A legtöbb esetben még a gyanús, furcsább kinézetű anyajegyek is valószínüleg normálisak és nem veszélyeztetik egészségünket, de a rákos anyajegy lehetőségét kicsit sem szabad félvállról venni, vagy figyelmen kívül hagyni. Bőrünk és anyajegyeink egészsége érdekében kulcsfontosságú felfigyelnünk bizonyos fajta változásokra.

Az ABCDE szabállyal egyszerűen azonosíthatjuk a potenciálisan problémás anyajegyeket és bőrkinövéseket. Ha egy vagy több melanómára (bőrrák) utaló jelet felfedezünk magunkon, minél hamarabb jelentkezzünk orvosunknál.

Emlékezzünk az ABCDE szabályra:

Asszimetria – A kerek vagy kör alakú anyajegyek nagy eséllyel nem jelentenek ránk veszélyt. Ha viszont képzeletbeli vonallal nem tudjuk két hasonló félre felosztani szabálytalan, asszimetrikus körvonalú anyajegyünket, forduljunk orvoshoz.

Szélek (angolul Border) – Egyenetlen, szaggatott, vagy meghatározhatatlan határok szintén aggodalomra utalóak. Az egészséges anyajegyeknek szélei ugyanis legtöbbször egyenletesek, kerekítettek.

Szín (Color) – Normális anyajegyeink egész felületükön azonos színüen barnák, feketék, szürkék. Melanómás bőrfelületekre viszont hajlamos a pigmentváltozás, azaz különböző színek jelenléte egy anyajegyen belül. Melanóma színtelen bőrkinövésként is megjelenhet bőrünkön, így a szín hiánya is lehet fontos figyelmezető jel.

Átmérő (Diameter) – Egy ceruzaradír átmérője körülbelül 6 milliméter. Ennél nagyobb méretű anyajegyek, bőrkinövések rendszeres orvosi ellenőrzésre szorulnak.

Változás (Evolution) – Ha egy anyajegy vagy bőrkinövés máshogy néz ki mint a többi, mérete, színe, magassága változik, esetleg viszket, érzékeny, fájdalmas, szivárog, hámlik vagy vérzik, azonnal keresse fel orvosát!

A melanóma sikeres elkerüléséhez a legfontosabb szempont a változás észlelése. Ha orvosa egy gyanús anyajegyet potenciálisan veszélyesnek talál, biopsziát végez el a megfelelő diagnózis eléréséhez.

Bár sok egyedi kinézetű anyajegy nem kifejezetten veszélyes, annál inkább okozhat kellemetlenséget előnytelen megjelenésük. Ahhoz hogy megszabaduljunk egy anyajegytől, nem szükséges hogy veszélyes legyen. Sőt, az eljárás egyszerű, gyors, és nem is olyan fájdalmas. Kulcsfontosságú viszont olyan szakorvossal dolgozni akinek egyaránt széleskörű a tudása és a tapasztalata is az anyajegyeltávotítás tekintetében.

Ha nem akar tovább kellemetlen, csúnya, vagy potenciálisan veszélyes anyajeggyel élni, forduljon bizalommal a FirstMed orvosaihoz. Őszi ajánlatunk keretében mostantól október végéig egy szombati konzultáció során kedvezményes áron kaphat anyajegyei állapotáról teljeskörű felvilágosítást, illetve szabadulhat meg a nem kívánt anyajegyektől.

Írta: Paksy Anna