Reumatológia

Mit vizsgál a reumatológus?

A reumatológia a belgyógyászat egyik szakága, mely a mozgásszervek megbetegedéseire specializálódik. A reumatológiai betegségek a lakosság közel 70%-át érintik, és korosztálytól függetlenül bárkinél jelentkezhetnek. A reumás megbetegedés fájdalmat és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen, az ízületekben. Tünetek tarthatnak akár pár napig is, vagy évekig, kis kellemetlenséget vagy súlyos rokkantságot okozva. A fájdalom és merevség megszüntetéséhez a kiváltó reumás megbetegedés kezelése szükséges.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A mindennapi tevékenységeket zavaró ízületi vagy izomfájdalmak, nem múló ínhüvely-gyulladás, izommerevség, gerinc- vagy derékfájdalom esetén mindenképpen reumatológus szakemberhez kell fordulni.

Derék-, hát- vagy nyaki fájdalom általában a gerinc fokozott igénybevétele esetén alakul ki. Ezek okozója lehet a rossz testtartás, a túlsúly, bármilyen gyulladás vagy esetleg a porckorong elváltozása is.

Az idegekbe kisugárzó fájdalom okozhat a végtagokban a fájdalom mellett zsibbadásos tüneteket is. Ízületi fájdalom kialakulhat, ha az ízületek túlterheltek, vagy sérülés érte őket. Ezek a problémák általában rövid idő alatt megszűnnek.

Milyen betegségeket gyógyít a reumatológus?

Gerinc eredetű fájdalom

Derék, hát vagy nyaki fájdalom, melyet számos ok okozhat. A leggyakoribb okok: a gerinc fokozott fizikai igénybevétele, rossz testtartás, porckorong elváltozások, túlsúly, mely gyulladást tarthat fenn a gerinc körül és a kisízületeiben, valamint oka lehet az idegek nyomása is. Az idegi kisugárzó fájdalom okozhat végtagba (lábba és karba) sugárzó fájdalmat és/vagy zsibbadást is.

Ízületi fájdalom (Arthralgia)

Olyan fájást és fájdalmat jelent, mely az ízületek körül keletkezik. Ezt nem fertőzés vagy sérülés okozza, hanem gyakran az ízület túlterhelése vagy egészen enyhe sérülés pl. sportolás kapcsán. Ez általában rövid idő után meg is szűnik. Majdnem mindenki érez kisebb-nagyobb fájdalmat, ahogy idősödik. A legtöbb fájás és fájdalom, mely az ízületek körül jelentkezik, enyhe reumatizmus, mely hamarosan el is múlik.

Ízületi gyulladás (Artritisz)

Ízületen belüli gyulladást jelent, mely fájdalmat és merevséget okoz. Ha nem kezeljük, az ízületek fokozatosan károsodhatnak. A rheumatoid artritisz és a degeneratív ízületi betegség olyan gyakori reumás betegségek, melyek az ízületeket érintik.

Csontritkulás (Oszteoporózis)

A csontok tömegének és mésztartalmának csökkenése, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár.  A csontritkulás (oszteoporózis) eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik, de súlyos szövődményeket, a kóros és spontán törések kockázatának növekedését okozhatja.

Vasárnapi nyitvatartás!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy május 19-től klinikánk minden vasárnap nyitva tart. Belgyógyászaink 9:00 és 15:00 óra között várják a sürgős orvosi ellátást igénylő pácienseinket.

You have Successfully Subscribed!