Keresés
Keresés
Close this search box.

Atópiás dermatitisz vagy psoriasis – Mi a különbség?

Bizonyos bőrbetegségek tünetei gyakran okoznak fejtörést. Viszketés itt, bőrpír ott – lehet, hogy ekcéma vagy esetleg psoriasis (pikkelysömör)? És pontosan hogy jön ide az atópiás dermatitis? Nehéz lehet ezeknek a tüneteknek az azonosítása amikor egyes gyakori jellemzők, mint a száraz, gyulladt bőr, egyaránt jellemzik ezeket a rendellenességeket.

Megnyugtatjuk, nem egyedül keresi a választ. Ezért a bőrbetegségek megbízható szakértőjéhez, Dr. Ina-Andreea Mintashoz, a FirstMed bőrgyógyászához fordultunk. Széleskörű tudása és megnyugtató hozzáállása a betegellátáshoz fényt derít az ekcéma, az atópiás dermatitisz és a psoriasis közötti különbségekre.

Eloszlatjuk a zűrzavart, hogy tisztán lásson – mert ha az egészségéről van szó, megérdemli, hogy tájékozott legyen, és ezzel biztonságot és magabiztosságot szerezzen. Felvértezzük a legfontosabb, e bőrbetegségekkel kapcsolatos tudással és kezelési tanácsokkal az út során.

Először is, mik ezek a bőrbetegségek?

Nos, mind az atópiás dermatitisz, mind a psoriasis (magyarul pikkelysömör) gyakori, krónikus gyulladásos bőrbetegségek.

Az atópiás dermatitisz az ekcéma egy típusa, amely általában kora gyermekkorban kezdődik, és felnőttkorig is eltarthat. A tünetek közé tartoznak a viszkető, vörös foltok a bőrön, amelyek gyakran hámlanak, de néha vizes hólyagokká alakulnak. Nem fertőző, és nem okoz hosszú távú a bőrkárosodást, habár nagyon kellemetlen lehet.

A psoriasis vagy magyarul pikkelysömör egy autoimmun betegség, amely viszkető, hámló (pikkelyes) foltokkal járó bőrkiütésként jelentkezik, leggyakrabban a térdeken, a könyökökön, a törzsön és a fejbőrön. A psoriasis tünetei személyenként nagyon eltérő megjelenésűek.

A bőrelváltozások különböző színűek lehetnek az adott személy bőrtónusától függően: világos bőrön a plakkok jellemzően rózsaszínes vagy vörös foltokként jelennek meg.

Ez két eltérő bőrbetegség, az atópiás dermatitisz nem válhat pikkelysömörré. Nehéz viszont megkülönböztetni őket a tüneteik alapján.

Hogyan különböztethető meg az atópiás dermatitisz és a psoriasis?

Bár az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör tünetei hasonlóak, azonban néhány dologban jelentősen eltérnek:

Az atópiás dermatitisz elsődleges tünetei:

 • Viszkető, száraz bőr: legfőbb jellemzője a viszketés-vakaródzás ördögi köre – a bőr viszket, majd a vakarással felkarcolódik, mely kiütéseket okoz, az pedig még jobban viszket, további vakaródzásra ingerelve.
 • A dörzsölés fokozott gyulladást és a bőr megvastagodását okozza, az erős vakarás pedig akár fertőzést is okozhat.
 • A bőrfelületen pustulák (apró, gennyel teli dudorok) képződhetnek, amelyek kiszivároghatnak, majd megkérgesedhetnek.

A psoriasis (pikkelysömör) jellemző tünetei:

 • Változó jellegű bőr: duzzadt, a korpásodáshoz hasonló hámló foltoktól (plakkoktól) a testen megjelenő nagyobb kiterjedésű pikkelyszerű kiütésekig.
 • A bőr kiszárad, repedezetté válik, és akár vérezhet is.
 • Viszketéssel, égő érzéssel vagy fájdalommal járhat.
 • Körömproblémák: a körmök sárgás elszíneződését, megvastagodását okozhatja.
Illusztráció az atópiás dermatitis és a psoriasis tüneteinek szemléltetéséhez.
Az atópiás dermatitis és a psoriasis látható tünetei

A fellángolások néhány hétig vagy hónapig tarthatnak, majd alábbhagynak, de az időtartam egyénenként változhat. Forduljon bőrgyógyászhoz, ha tünetei súlyosak vagy tartósak.

Miután áttekintettük a tüneteket, nézzük meg alaposabban a jellemzőket.

Mi okozza az atópiás dermatitiszt és a psoriasist?

Mindkét bőrbetegség oka ismeretlen, de úgy tartják, hogy a gének, a környezet és az immunrendszer rendellenességeinek kombinációja okozza.

 • Mind a psoriasist, mind az atópiás dermatitiszt jellemzően száraz (dehidratált) bőr váltja ki.
 • A hideg vagy száraz időjárás úgyszintén kiszáríthatja a bőrt, súlyosbíthatja a viszketést az atópiás dermatitiszben szenvedő betegeknél, vagy kiválthatja a pikkelysömör tüneteit.
 • A stressz és a szorongás a stresszhormonok fokozott termeléséhez is vezethet, ezzel bőrpírt, duzzanatot és irritációt okozva, amely mindkét állapotot befolyásolja.

Ezeken a tényezőkön kívül az atópiás dermatitisznek és a pikkelysömörnek egyedi kiváltó okai is vannak:

Az atópiás dermatitisz kiváltó okai

Bár minden atópiás dermatitiszben szenvedő személy eltérően tapasztalja a tüneteket, néhány gyakori tényező okozhatja azok fellángolását:

 • Környezeti allergének: Olyan anyagok, mint a pollen, a háziállatok szőrzete és a poratkák erős tüneteket válthatnak ki.
 • Irritáló anyagok: Gyakori irritáló anyagok a durva szövetek, szappanok, mosószerek és parfümök.
 • Ételallergia: Bizonyos élelmiszerek, mint például a tojás, a tej, a búza, a szója és a földimogyoró egyes embereknél ekcéma, ill. az atópiás dermatitisz fellángolását okozhatják.

A psoriasis kiváltó okai

A pikkelysömör egy autoimmun állapot, amely összetettebb, és kiváltó okai egyformán változatosak:

 • Fertőzések: Egyes betegségek, mint a torokgyulladás, ún. guttált psoriasishoz vezethetnek, amely kicsike rózsaszín-vörös foltok formájában jelenik meg a bőrön.
 • Bőrsérülés: Vágások, karcolások, poloskacsípések, napégés és egyéb bőrsérülések pikkelysömör fellángolását válthatják ki.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, mint például a béta-blokkolók és a lítium, kiválthatják vagy ronthatják a psoriasist.
 • Alkohol és dohányzás: Mindkét tényező ronthatja a pikkelysömört, és csökkentheti a kezelések hatékonyságát.

A kiváltó okok beazonosítása és elkerülése a legjobb mód a tünetek elkerülésére, ha atópiás dermatitiszben vagy pikkelysömörben szenved. De ne feledjük, a kiváltó okok személyenként eltérhetnek. Lehetnek itt nem említett okok, melyek szintén fellángolást okozhatnak.

Táblázat az atópiás dermatitis és psoriasis tünetei összehasonlítására
Az atópiás dermatitisz és psoriasis (pikkelysömör) összehasoníltása

Az atópiás dermatitisz és a psoriasis gyakori típusai

Az atópiás dermatitisz bizonyos speciális formákat ölthet, mint pl.

 • Kéz dermatitis, amelyet a környezetben lévő kémiai irritáló anyagok okoznak, ill.
 • Erythroderma: gyulladás következtében kialakuló széles körben elterjedt bőrpír.

Ugyanakkor a pikkelysömörnek többféle típusa is lehet:

 • A plakkos pikkelysömör például különböző testrészeken jelentkezhet száraz, viszkető, megemelkedett, pikkelyekkel borított foltokkal.
 • A köröm pikkelysömöre a kéz- és lábkörmöket érinti, ami gödrösödést, rendellenes növekedést és elszíneződést okoz.
 • A pikkelysömör egyéb típusai, például a guttált, az inverz, a pusztulózus és az eritrodermiás pikkelysömör – mindegyikének egyedi tünetei és kiváltó okai vannak.

Felismerés és kezelés

Mindkét állapot kimutatása elsősorban egy tapasztalt bőrgyógyász által végzett fizikális vizsgálatból áll. A szakorvos alaposan megvizsgálja a bőrt, és figyelembe veszi személyes és családi anamnézisét.

Gyógyítható-e az atópiás dermatitisz és a psoriasis?

A rövid válasz a nem, ám mindkét bőrbetegség kezelhető. Az atópiás dermatitisz és a psoriasis vagy pikkelysömör krónikus, élethosszig tartó betegségek, amelyek időről időre fellángolnak. Ugyanakkor megfelelő kezeléssel és öngondoskodással kezelhetőek a tüneteik, és csökkenthető az életre gyakorolt hatásuk.

Néhány dolgot magunk is tudunk tenni, amelyek segíthetnek a tünetek kordában tartásában.

 • Ne vakarja, vagy legalább csökkentse a vakaródzást amennyire csak lehetséges, és kerülje a kiváltó okokat.
 • Csökkentse a stresszt: lazítson vagy végezzen mindfulness gyakorlatokat.
 • Óvja bőrét a kiszáradástól, és pótolja a nedvességet amennyire lehetséges:
  • Kerülje a forró fürdőt: gyors zuhanyzás langyos vízzel, vagy tegyen egy kevés gyógynövényes olajat a fürdővízbe ha a kádban való fürdést választja.
  • Használjon vízhiányos bőrre javasolt zsíros krémeket.
  • Igyon sok vizet és egyéb folyadékot.
 • Helyi kortikoszteroidok (ha az orvos javasolja) csökkenthetik a duzzanatot, a bőrpírt és a viszketést a fellángolások során.

A psoriasis tünetei általában helyi készítményekkel és fényterápiával kezelhetők. Súlyosabb, kiterjedt bőrtünetek, valamint ízületi gyulladás fennállása esetén szükséges lehet gyógyszerek alkalmazása.

Ne habozzon azonban bőrgyógyászhoz fordulni, ha tünetei súlyosak vagy tartósak.

Összegzés

A hasonló tünetek miatt az atópiás dermatitis és a psoriasis megkülönböztetése kihívást jelenthet. A személyre jellemző kiváltó tényezők felismerése és a pontos diagnózis felállítása elengedhetetlen ezen állapotok hatékony kezeléséhez.

Ne feledje, bőre egyedi, és a kezelésre nincs egységes recept. Mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel személyre szabott tanácsért, mi a FirstMed-nél itt vagyunk, hogy végigvezessük Önt a bőrének egészségéhez vezető úton.

Dr. Ina-Andreea Mintas, a FirstMed bőrgyógyásza

Szerkesztette: Fekete Dorottya

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.