Keresés
Keresés
Close this search box.

Neurológia

Neurológia A neurológiai betegségek lehetnek öröklöttek vagy szerzettek, érinthetik mind a környéki, mind a központi idegrendszert. A leggyakoribb neurológiai betegségek szélütés (stroke), fejfájás, epilepszia, de ide tartozhatnak például a fájdalom, a szédülés, zsibbadás, a mozgászavarok is.

Mit jelent a neurológia?

A neurológia az orvostudomány azon ága, mely a központi és környéki idegrendszer betegségeinek szervi okait vizsgálja.

Mikor kell neurológushoz fordulni?

Azonnal neurológushoz (vagy elérhetetlensége esetén háziorvoshoz kell fordulni, vagy mentőt hívni) szélütés (stroke) gyanúja esetén. Ennek tünete lehet hirtelen kialakult beszédzavar, gyengeség, tudatzavar.

Szintén azonnali ellátást igényel az eszméletvesztés, epilepsziás rosszullét, hirtelen tarkótáji, ütésszerű fájdalom.

A nem sürgős esetek diagnosztizálása, a betege nyomon követése történik járóbeteg ellátás keretén belül (mint a FirstMed Centers-ben is). Az ambuláns vizsgálat a diagnózis felállítása mellett kezelést is jelenthet, mint pl. botulinum toxin kezelés krónikus migrénben, végtagokat érintő izommerevség, nyakizmok ferdesége (torticollis, nyaki dystonia), blepharospasmus (szem körüli izmok görcse) esetén.

Mi történik a neurológiai vizsgálat során?

A neurológiai vizsgálat részletes anamnézis felvétellel kezdődik, mely magába foglalja a beteg jelenlegi és korábbi panaszait, betegségeit és a családban előforduló betegségeket. Jelen panaszokkal összefüggő korábbi leleteket átnézzük. Ezt követi a kb. 15 perces, fájdalmatlan neurológiai vizsgálat.

Ebbe beletartozik a járás és egyensúly vizsgálata, agyidegekek, kóros és saját reflexek vizsgálata, majd következik az izomerő és -tónus vizsgálata. Érzőrendszert hangvillával, tapintással vizsgáljuk. Ezt követi az eredmények és esetleges további diagnosztikai tesztek átbeszélése, majd terápiás javaslat felállítása.

Első alkalommal minderre 45-60 percet, a kontroll vizsgálatra 30 percet szánunk. A rutin neurológiai vizsgálat kiegészíthető ideg vezetéses vizsgálattal (ENG, electromyográfiával (EMG) vagy repetitive ideg ingerléssel. Az ENG során felületes stimuláló és regisztráló elektródákkal egyenáram segítségével vizsgáljuk az érző és mozgató idegszálakat (pl. ideg letapadásának gyanúja, mint carpalis vagy ulnaris alagút szindróma ) gyanúja esetén. Az EMG során az izmok működését vizsgáljuk egy vékony tűelektróda segítségével, közvetlen az izomból. A RNS hasonlít az ENG-hez de itt egy ponton egymás után több stimulációt alkalmazunk az ideg-izom átmenet vizsgálata érdekében (pl. Myasthenia gravis diagnosztizálásához).

A szolgáltatást nyújtja

Dr. Laufer Zsófia

Gyermekgyógyász, Neurológus

Dr. Zágonyi Kristóf

Gyermekorvos

Gyermekorvos

Dr. Varga Edina

Neurológus

Neurológus
Generic doctor

Dr. Liptai Zoltán

Gyermek neurológus

Gyermek neurológus