Keresés
Keresés
Close this search box.

Urológia

Az urológia a húgyszervek betegségeivel foglalkozó tudományág. Foglalkozik a vizelet kiválasztás és elvezetés szerveit érintő betegségekkel, valamint a férfi és női nemi szervek eltéréseivel is.

Mivel foglalkozik az urológus?

Foglalkozik a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) betegségeivel. Ide sorolhatók a fejlődési rendellenességek, a fertőzések, gyulladások, kövességek, vizeletürítési nehézségek – nehézvizelés, akaratlan vizeletvesztés -, valamint a daganatos megbetegedések. Emellett foglalakozik a férfi nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) problémáinak kivizsgálásával és kezelésével is.

Milyen tünetekkel javasolt urológushoz fordulni?

  • Gyakori, fájdalmas, csípős, véres vizeletürítés
  • Vizeletvesztés (inkontinencia)

Férfiak esetében:

  • Nehezített, akadozó viezletürítés
  • Csökkent vizeletsugár, éjaszakai vizeletürítés
  • Erektilis diszfunkció (merevedési zavar)

Emelett természetesen a szűrővizsgálatok s kiemelten fontosak, minden férfinak javasolt 45-50 veskortól prosztatarák szűrést kérni urológustól.

Mi történik az urológiai vizsgálat során?

A vizsgálat egy rövid megbeszéléssel indul, majd a has és a nemi szervek vizsgálata következik. Szükség esetén ezt kiegészítheti a végbélen keresztüli prosztatavizsgálat, vagy ultrahang és egyéb képalkotó vizsgálat is. Szükség esetén laborvizsgálatot is végzünk, ezzel ugyanis pontosabb képet kaphatunk a vesék funkciójáról, valamint a prosztata állapotáról is.

Urológusok

Dr. Kovács Gábor

Urológus

Urológus