Keresés
Keresés
Close this search box.

Június 14 és 20-a között tartják a Férfiak Egészségének Nemzetközi Hetét

Manapság egyre többször halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: „Az szűrővizsgálatok életet menthetnek!” A nők nagy része ezt komolyan veszi és évente jár szűrővizsgálatokra. A férfiak sokszor dugják homokba a fejüket, gondolván, hogy velük a baj nem történhet meg, de ez nem célravezető. Illetve, a halogatás magyarázatot adhat arra, hogy a nők miért élnek átlagosan hosszabb ideig, mint a férfiak.

Június 14 és 20-a között van a Nemzetközi Férfiegészség hete, ez lehetőséget nyújt arra, hogy pár komolyabb, a férfiak egészségét érintő problémára felhívjuk az emberek figyelmét. Először Amerikában 1994-ben dedikálták az egész júniust a férfiegészség hónapjának, majd 2002-ben lett világszerte elismert.

Csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj

Férfiak sokszor azért tartanak az orvosi vizsgálatoktól, mert félnek az esetleges diagnózistól. Tanulmányok alapján ez igaz a férfiak 21%-ra. Ennek lehet hogy köze van a társadalom és a média által közvetített nyomásnak, melyek mind azt sugallják, hogy a férfiaknak erősnek kell lenniük és kevésbé mutathatják ki az érzelmeiket. Szerencsére ez a gondolkodás forma lassan kezd átalakulni, változnak az idők. Bízunk abban, hogy a jövőben a prevenció előtérbe kerül, és nem csak akkor fognak orvoshoz fordulni amikor problémájuk adódik.

Kilencből egy férfit érint a prosztatarák

Főképp idősebb férfiaknál egyre gyakoribb a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, de a rosszindulatú prosztatakarcinoma is. A 40 és 50 éves korosztály kb. 16 százalékánál találhatunk megnagyobbodott prosztatát. Ezért is nagyon fontos az éves szűrővizsgálat.

Amennyiben nehézséget, fájdalmat érez vizelet ürítés közben, vagy vért fedez fel vizeletében, mielőbb keressen fel egy urológust.

Egészségesebb életvitel

A férfiak többnyire rendszeresebben fogyasztanak alkoholt és dohányoznak, mint a nők. A hosszú távon folytatott nem megfelelő életmód rendkívül negatívan hathat szervezetünk működésésre, és alakulhat ki máj és tüdő probléma, vagy szív betegség.

Táplálkozásuk sokszor nehezen emészthető húsokon alapszik, melyet érdemes időről-időre kiegészíteni friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag egészséges ételekkel. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is nagyon fontos. Bevásárlás során előtérbe kell helyezni a zöldség, gyümölcs pultot, és minél kevesebb időt tölteni a polcok között, ahol sok előre elkészített élelmiszer található.

Hatalamas stigma övezi a mentális egészséget a férfiak körében

A férfiak közül sokan – vélhetőleg többen is, mint mi azt gondolnánk – küzdenek mentális egészségi problémákkal és a témát körülölelő stigmával. Számos felmérésből kiderült, hogy a cégvezető, elnök és topmenedzser férfiak majd háromnegyede depressziós. A mentális betegségek sokszor kezelés nélkül maradnak, hiszen sokkal ritkábban fordulnak pszichológushoz vagy pszichiáterhez, mint a nők. Nem csak segítséget nem kérnek, hanem sokkal kevésbé nyílnak meg, beszélnek az érzéseikről. Ez nem csak sztereotípia, hanem pszichológusok által megfigyelt szokás. A társadalmi – sokszor irreális – elvárások óriási nyomást gyakorolnak a férfiakra, ez lehet az egyik oka az imént említett problémának. Társadalmi szinten kell változtatnunk ahhoz, hogy a stigma lekerüljön a mentális egészségről, ez az elején valószínüleg nem lesz könnyű. Hölgy olvasóinknak javasoljuk, hogy a nap végén kérdezzék meg férfi barátaikat, családtagjaikat, hogy milyen volt a napjuk, hogy érzik magukat, ezzel is megadva nekik a lehetőséget, hogy az érzelmeikről beszéljenek.

 

Sok betegség, mely jelentős kockázattal járhat, könnyen kezelhető, ha korai fázisaiban felfedezik és megkezdik a kezelést. Amennyiben szeretne időpontot fogalalni az éves szűrésre hívjon bagy írjon nekünk emailt.

Köszönjük a cikket Taller Hanna kolléganőnknek.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.