Keresés
Keresés
Close this search box.

Tudnivalók a koraszülésről – hogyan csökkentsük a kockázatát?

Tudta, hogy évente 15 millió csecsemő születik koraszülöttként, ami a világszerte megszülető babák körülbelül egytizedét teszi ki? Ez nagyon sok bébi! És ezzel nem csak az anyukáknak kell foglalkoznia – hanem az egész családnak. A koraszülés világszerte vezető halálok az öt év alatti gyermekek körében. Olyan hosszú távú fogyatékosságokat is okozhat, mint például a vakság és süketség, valamint tanulási zavarok és fejlődési rendellenesség.

Akkor is, ha mindent megfelelően tesz a terhesség alatt, lehetséges, hogy a gyermek idő előtt születik. Bár a koraszülés pontos oka nem ismert, számos tényezőt azonosítottak.

Csökkentse a koraszülés kockázatát

Néhány dolog, amit a terhesség előtt és alatt meg lehet tenni:

Végeztessen prekoncepciós kivizsgálást. Mielőtt teherbe esne, vegyen részt orvosi vizsgálaton. Keresse fel egészségügyi szolgáltatóját akkor is, ha még csak tervezi a gyermekvállalást. Beszélje meg, hogy készen áll-e a terhességre, és érdemes-e változtatni az életmódján, mielőtt teherbe esne. A terhesség előtti szűrővizsgálat olyan dolgokat is kimutathat, amelyek növelhetik a koraszülés vagy más szövődmények, például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kockázatát.

Ügyeljen az egészséges életmódra.

  • Kerülje az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a drogokat, mert ezek születési rendellenességeket okozhatnak.
  • Legyen étrendje kiegyensúlyozott, és mozogjon rendszeresen. Ha túlsúlyos, próbáljon fogyni, mielőtt teherbe esne. Ez javíthatja esélyeit, hogy egészséges babát szüljön.

Vigyen be szervezetébe elegendő folsavat (B9 vitamin). Ez szükséges a magzat idegrendszerének és a gerinc megfelelő kifejlődéséhez. A folsav megfelelő bevitele továbbá csökkenti a születési rendellenességek kockázatát, például megelőzi a velőcső-rendellenességeket a csecsemőknél, mint a nyitott gerinc (spina bifida).

Kerülje a fertőzéseket, vegyi anyagoknak vagy sugárzásnak való kitettséget. Előzze meg az influenzát, a megfázást és a szexuális úton terjedő betegségeket. Kérjen védőoltást, különösen, ha az influenza szezonban lesz terhes, és értesítse orvosát bármilyen lázat okozó betegség esetén. Várandósság előtt végeztessen STD-tesztet.

Pihenjen sokat, különösen az első néhány hónapban, amikor szervezete alkalmazkodik a terhesség változásaihoz. A nehéz fizikai aktivitás ártalmas lehet Önre és babájára is.

Vegyen részt terhesgondozáson, akkor is, ha jól érzi magát – terhesség alatt rendszeresen keressen fel orvost vagy szülésznőt.

Ha készen áll újabb gyermekvállalásra, várjon legalább 18 hónapot a szülés és az újbóli teherbeesés között. Ez segít a szervezetnek időt adni arra, hogy felépüljön a vajúdásból és a szülésből, mielőtt újra próbálkozna – és bár most örökkévalóságnak tűnhet, a várakozás a későbbiekben mindenki számára kevesebb stresszt jelent!

Végül, ha bármilyen jele vagy tünete van a koraszülésnek – még akkor is, ha az csak pecsételő vérzés –, azonnal kérjen segítséget!

Mit tehet a megelőzés érdekében?

Számos dolgot megtehet, hogy növelje az esélyét, hogy várandóssága teljes ideig tartson, és azután egészséges babának adjon életet. Szinte minden nőnek egészséges terhessége lehet, ha rendszeresen részt vesz terhesgondozáson, helyesen táplálkozik, és időt szakít a rendszeres testmozgásra. Javasoljuk, hogy a várandósság teljes ideje alatt működjön együtt orvosával, hogy csökkentse a koraszülés kockázatát, és hozzájáruljon az egészséges terhesség biztosításához.

A FirstMednél szívesen nyújtunk személyre szabott terhesgondozást az anyáknak és konzultálunk családjaikkal a várandósság alatt.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.