Keresés
Keresés
Close this search box.

Koronavírus – Egy évvel később

Lassan 12 hónap telt el azóta, hogy a világ minden pontján vezetőink drasztikus korlátozásokat vezettek be, a koronavírus fertőzés terjeszkedésének lassítása érdekében. Mindenki élete gyökeresen megváltozott. Felnőttek otthonról dolgoznak, a gyerekek és egyetemisták pedig online tanulnak. Sajnos a pandémia majdnem minden üzleti tevékenységre negatív hatással volt, kényszerítve a vállalatokat a hétköznapi működésük teljes átgondolására, alkalmazkodva az új helyzethez. Sok esetben a vállalkozások beláthattalan időre bezártak.

A magánklinikák és egyéb egészségügyi központoknak is komoly korlátozásokat vezettek be. Több hónapon át csak a sűrgősségi betegellátásra szoruló pácienseket fogadhattak. Ezen felül pácienseik és munkatársaik érdekében jó néhány biztonsági protokollt vezettek be, rendszerint többet, mint a nem egészségügyi téren működő vállalkozások. Ebbe beletartozik a mindenki számára biztosított védőfelszerelés (maszk, illetve műanyag arcvédő az egyes szakterületen dolgozók számára). Ezen felül az átlagon felüli fertőtlenítés bevezetése, valamint a páciensek előszűrése telefonon keresztül, mint plusz biztonsági feladat a klinikákon. Az első hullám csúcsán a magánklinikáknak el kellett utasítaniuk azokat a betegeket, akiknél felmerült a koronavírus gyanúja, és a kijelölt állami létesítményekbe kellett irányítani őket.
Természetesen ez nem állította meg a FirstMed dolgozóit abban, hogy mindent megtegyünk a pácienseinkért. A pandémia bekövetkezte előtt már dolgoztunk a Telemedicina szolgáltatásunk kifejlesztésén, melyet aztán az ellátásra vonatkozó korlátozások bekövetkeztével napokon belül be is vezettünk. Egy hét elteltével piacra dobtuk a szolgáltatást, amely a mai napra már szerves része lett a kínálatunknak, sőt folyamatosan bővül.

Sajnos a FirstMedet kifejezetten kritikus időszakában érték a korlátozások, mivel ekkor vártuk az új Endoszkópia Központ megynitásához szükséges engedélyt. Pár nappal a megszorítások bekövetkeztét követően meg is kaptuk, ennek ellenére csak négy hónappall később tudtuk megynitni a központ kapuit. Ezzel párhuzamosan a FirstMed Rómában nyíló klinikájának a megynitásához szükséges engedélyeztetés is elhalasztódott. Római klinikánk nyitása a napokban várható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FirstMed (@firstmedcenters) által megosztott bejegyzés

Hosszú utat tettünk meg az első korlátozások óta. A világ már megtanult hatékonyabban védekezni a koronavírus ellen. Jobb és elérhetőbb lett a tesztelés, illetve megjelent az oltás. A gyógyszerész cégek egyre nagyobb mennyiségben dobják piacra az oltást.

A pandémia alatt hozott szabályainkon nem enyhíthetünk, de az elmúlt egy évre visszatekintve rengeteget tanultunk és fejlődtünk. Mégkértük munkatársainkat, hogy osszák meg gondolataikat, tapasztalataikat velünk; hogy ők hogyan élték meg munkájukat a pandémia során.

Dr. Gyulai Zoltán belgyógyászt válaszol:

Hogyan nehezítette meg a járvány a munkáját?
A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy meg kellett tanulnom, hogy hogyan tartsam magam távol a fertőzéstől. Nyilvánvalóan, higiénikus körülmények között dolgozom, de ez a helyzet ennél sokkal többet kívánt. Folyamatos kézmosást, FFP maskok viselését, amit időnként úgy éreztem, hogy az erős gumimadzagja lehúzza a fülemet a fejemről. Ezen túl pedig a folyton változó ellátási protokolok követése is igen megterhelő volt. Emellett néha a pácienseink a a legfrissebb információkkal a tarsolyukban érkeztek, melyeket én orvosként még nem is tudtam.

A betegellátásban mit csinál ma másképp, mint 12 hónappal ezelőtt?

Igen, a higiéniára sokkal nagyobb figyelmet fordítunk, megelőzvén, hogy elkapjuk vagy megfertőzzük a pácienst.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.