Keresés
Keresés
Close this search box.

Lassan közeleg a nyár – milyen hatással van a napfény a szervezetünkre?

A nyár közeledtével, egyre melegebbek a napok, mi pedig egyre több időt tültünk a szabadban. Annak ellenére, hogy a nap sugarai rendkívül pozitív hatással vannak szervezetünkre, nem szabad megfeledkeznünk a veszélyeiről sem. A napfény fantasztikus hangulatjavító, hatására szeratonin vagyis „boldogság hormon” termelődik szervezetünkben. Napozás hatására alakul ki a testünkben a D vitamin is, amely felelős testünk csontszerkezetének szilárdságáért. Ezen kívül számos bőrbetegség gyógyítását is segítheti, mint például: pattanások, ekcéma, stb.

 

Napégés és a bőrrák

A bőrrák a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés a világon. Minden egyes alkalommal, mikor leégünk növeljük a bőrrák kialakulásának az esélyét. Öt vagy több leégés megduplázza a melanoma kialakulásának kockázatát. Az UV-sugárzás behatolhat a bőrbe és károsíthatja a sejt DNS-ét.

A világos bőrű emberek általában gyorsabban leégnek, mint sötétebb bőrű társaik. Ez a bőrünkben található melanin mennyiségének köszönhető, hiszen ez ad színt bőrünknek és véd meg a nap sugaraitól. A melanin megbarnítja a nap sugarai által ért bőrfelületet. A szervezetünkben termelt melanin mennyisége genetikán alapul, ez ad magyarázatot arra, hogy miért vannak emberek akik lebarnulnak, míg mások leégnek. Mind a kettő a károsodás jele.

 

Melanoma

A melanoma a bőrrák egy típusa, amely a melanocitákként ismert pigmenttermelő sejtekből fejlődik ki, mely korai stádiumban való felfedezése nagyon fontos. Minél korábban fedezi fel az orvos az elváltozást, annál nagyobb a gyógyulás esélye.

Időről-időre tartson önvizsgálatot, figyelje meg, hogy korábbi anyajegyeiben van-e elváltozás vagy lát-e bármilyen szokatlant dolgot, mind a napsugarainak kitett, mind a naptól védett tesztrészein. A nőknél többnyire a lábakon, férfiaknál pedig általában a fenék részen jelennek meg először, de összességében bárhol előfordulhatnak.

 

A melanoma felismerésében a WEBBeteg által felsorolt alábbi pontok segíthetik.

Kredit: https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/4685/a-melanoma-jelei

„Alak, határvonal – A közönséges anyajegy határa éles, az atípusos anyajegy és melanoma esetében az elváltozás határa szabálytalan, elmosódó. Az elváltozás színe alapján nem feltétlenül különböztethető meg a laikus számára a közönséges anyajegytől.

Életkor – A közönséges anyajegy gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg, az atípusos forma és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Anyajegyek száma – Egy beteg esetében a felismerés pillanatában leginkább egy melanomás terület fedezhető fel, közönséges anyajegyből egy személyen általában 10-20 darab, míg atípusos anyajegyek esetében nem ritkán száznál is több elváltozás található.

Testrész – A közönséges anyajegy és a melanoma gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér, az atípusos anyajegy esetében ez nem figyelhető meg, sőt, a ruhával fedett testfelszíneken több van belőlük.

Nagyon kis százalékban a pigmentet nem tartalmazó melanocyták burjánzása okozza a melanomát, ekkor a daganat nem sötét, hanem csak bőrszínű, ezért nagyon nehezen simerhető fel, csak bőrgyógyász tudja azonoítani az elváltozást.”

Amennyiben az imént felsorolt elvátozások közül bármelyikt észleli, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.

A rendszeres önvizsgálat mellett nagyon fontos, hogy minimum évente egyszer látogassunk el bőrgyógyászhoz szűrés céljából. A melanoma gyorsan növekvő daganat, korai felismerése nagyon fontos.

A cikk írója: Taller Hanna

Időpont fogaláshoz kérjük hívja a +36 1 224 9090

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.