Keresés
Keresés
Close this search box.

Minden, amit tudni érdemes az immunizációról

Védőoltások

A védőoltás (vakcina), gyengített vagy elölt kórokozókat, azok fragmentumait (részeit) vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény. Beadásának (vakcináció) célja a szervezet specifikus ellenállásának fokozása, mesterségesen előidézett immunitás

Miért fontosak a védőoltások?

A járványos  gyermekbénulás, a szamárköhögés, valamint a rubeola okozta pusztító születési rendellensségek szerencsére egy másik kor orvosi problémái, távol a modern világtól, amelyben élünk. A biztonságos, hatékony és megfizethető oltások fejlesztésének és széles körű használatának köszönhetően ezen betegésgek közül sok mára már ritkasággá vált, sok millió életet megmentve. 

Miért kell még mindig oltani, ha ezek a betegségek már nagyon ritkák?

Ezeket a betegségeket okozó barktériumok és vírusok még mindig előfordulnak a környezetben. Oltás nélkül újfent gyakorivá válnának. Már van tapasztalatunk olyan betegségek újraéledéséről, mint a szamárköhögés, a diftéria és a kanyaró, azokon a területeken, ahol az oltási szint csökkent. A fertőző betegségek elleni küzdelem soha nem ér véget, annak ellenére, hogy a meglévő vakcinák továbbra is gyakorolják a hatásukat, illetve az új vakcinák reményt nyújtanak a jövőbeni betegségek megelőzésére. A kiújuló és újonnan megjelenő fertőző betegségek továbbra is veszélyeztetik az egyének és a közösségek egészségét – a legújabb példák között szerepel a sertésinfluenza, a madárinfuelnza, jelenleg pedig a COVID-19. Az orvosok egyre gyakrabban ütköznek bele az antibiotikum-rezisztencia problémájába, ez egyre nagyobb problémát fog jelenteni a 21. században. Az aktív oltási programok megakadályozzák a betegségeket, korlátozva ezzel az antibiotikumok használatának szükségességét.

Miért van ekkora vita az oltásokkal kapcsolatban?

A védőoltások megjelenése óta vannak és mindig is lesznek viták és ellentmondások az oltásokkal kapcsolatban, hiszen sok ember tart tőlük, és vannak olyanok, akik kifejezetten oltás ellenesek. A vakcinák előállítására és tesztelésére vonatkozó szigorú tudományos módszerek segítettek és segítenek bizalmat kelteni az emberiségben, és elhiteni, hogy az oltások biztonságosak. 

Hogyan működik a COVID-19 vakcina?

Pfizer és Moderna

„A Pfizer és Moderna vakcinák a vírus tüskefehérjének genetikai kódját egy lipidburokban található mRNS molekulával juttaják be a sejtbe, ennek segítségével a sejt elő tudja állítani a tüskefehérjét, amely a sejt falára kerülve immunválaszt vált ki a szervezetből. Tehát maga a vírus semmilyen formában nem kerül a szervezetünkbe ezzel az oltóanyaggal.”

Kredit: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/26397/covid-19-vedooltas-osszefoglalo

Oxford-AstraZeneca és Szputnyik V

„Ezek fejlesztésénél szintén egy új technológiát alkalmaztak, bár ez a technológia már évek óta ismert és kutatott. Lényege, hogy a tüskefehérje génjét egy olyan DNS-szakasszal juttatják be a szervezetbe, amelyet egy adenovírushoz kapcsolnak. Az alkalmazott adenovírussal az emberi szervezet nagyon ritkán vagy még nem találkozott korábban, így kiváltható az immunválasz (az adenovírusok egyébként megfázásszerű megbetegedést okoznak). Az AstraZeneca esetében csimpánz adenovírust használnak vektorként a DNS bejuttatásához, míg az orosz vakcina két különböző humán eredetű adenovírust tartalmaz. Ennek oka, hogy mivel az adenovírus humán eredetű, ha a szervezet esetlegesen immunválaszt generálna az egyik ellen, a másik miatt a vakcina hatásossága nem csökken.”
Kredit: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/26397/covid-19-vedooltas-osszefoglalo

Sinopharm

„Ez az oltóanyag, egy évtizedek óta létező és számos ma használatos oltásnál is alkamazott technológiával készült: a vakcina elölt koronavírust tartalmaz, így a szervezetbe juttatva megbetegedést nem tud okozni, a fehérjéi azonban immunválaszt váltanak ki.”
Kredit: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/26397/covid-19-vedooltas-osszefoglalo

 

Miért fontosak a gyermekkori oltások?

A gyermekkori oltások számos súlyos vagy potenciálisan halálos betegség ellen nyújtanak védelmet, például a diftéria, kanyaró, agyhártyagyulladás, tetanusz és szamárköhögés ellen. Ezek a betegségek a világszerte zajló védőoltásoknak köszönhetően ma már ritkaságnak mondhatóak. Amennyiben az oltási arány csökken, az oltással megelőzhető betegségek ismét elterjedhetnek.

Okoznak-e a védőoltások autizmust?

Nem, a védőoltások nem okoznak autizmust. A sok vita ellenére a kutatók nem találtak kapcsolatot az autizmus és a gyermekkori védőoltások között.

Miért adnak oltásokat a csecsemőknek ilyen korán?

Az újszülött csecsemők sok betegséggel szemben védettek, mivel vannak antitestek, amelyeket édeanyjuktól kaptak. Ennek a védettségnek véges az időtartama, csak egy hónaptól körülbelül egy évig tarthat. Ezenkívül a kisgyermekek nem kapnak antitesteket az anyától egyes oltásokkal megelőzhető betegségekkel szemben, páldául a szamárköhögés ellen. A korai oltás – amely röviddel a születés után kezdődik – elengedhetetlen, mivel ezek a betegségek akkor fordulnak elő, amikor egy gyermek nagyon kicsi, és a szövődmények kockázata nagyon magas. Amennyiben elhalasztaná gyermeke oltásait, hogy idősebb korában kapja meg azokat, addigra már lehet túl késő lesz.

A családom nagyon egészséges. Gondot okoz, ha nem követem a gyermekkori oltási programot?

Az oltások kihagyása nem javasolt. Az oltások elhagyása kiszolgáltatottá teheti a gyermekét az esetlegesen elkerülhető, potenciálisan súlyos betegségekkel szemben. Tovább vannak olyan gyermekek és felnőttek, akik egészségügyi okokból nem kahatnak meg bizonyos védőoltásokat. Számukra az egyetlen védelemet az oltásokkal megelőzhető betegségek ellen az őket körülvevő társadalom immunitása biztosítja. Amennyiben bármelyik védőoltással szemben is fenntartásai vannak, beszélje meg gyermeke kezelőorvosával. Amennyiben gyermeke lemarad a javasolt oltási ütemtervről, akkor legtöbb esetben felzárkóztató oltások állnak rendelkezésre. Általában nem szükséges megismételni egy adott vakcina korábi dózisait.

Rutin és utazáshoz szükséges oltások

Az oltások három kategóriába sorolhatóak: rutin, ajánlott, és szükséges. Van az általános gyermek és felnőtt korban kötelezően beadandó oltások listája, amely országonként más és más lehet. Ezen kívül vannak olyan vakcinák, amelyeket kifejezetten bizonyos országokba való utazás előtt javasolt beadatni. Ezek védelmet nyújtanak olyan betegségek ellen, mint a tífusz, a kullancs által okozott encephalitis és a veszettség. Ezen kívül vannak oltások, amelyeket bizonyos országokba történő utazás előtt kötelező beadatni. Az egyetlen ilyen oltás amelyet a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat jelenleg előír, az a sárgaláz elleni védőoltás. Ezt a  Dél- Amerika és a szubszaharai -Afrika egyes országaiba történő utazás előtt kell beadatnai. Emeleltt Szaúd-Arábia kormánya a mekkai zarándoklat idejében kéri, hogy a túristák legyenek beoltva meningococcus ellen.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.