Keresés
Keresés
Close this search box.

Nyári megbetegedések

A nyár a szórakozás ideje, ugyanakor ez az az idő, amikor bizonyos sérülések és betegségek gyakoribbak lehetnek. A vízi és a szabadban történő sportolás során megsérülhetünk, illetve a kánikula leégéshez, kiszáradáshoz, ételmérgezéshez és egyéb betegségekhez vezethet. Ezek a leggyakoribb nyári betegségek, valamint azok kezelési módja.

Hőguta

A hőség okozta megbetegedések közül a legsúlyosabb a hőguta, amelynek kezdeti szakaszában súlyos fejfájást, hányingert, hányást és rendkívüli gyengeséget tapasztalhat.

A hőguta könnyedén megelőzhető megfelelő mennyiségű folyadék (lehetőség szerint víz) fogyasztásával. Maradjunk árnyékban, amennyiben ez nem megoldható, használjunk naptejet és viseljünk olyan ruházatot, mely testünk nagyrészét eltakarja.

Égési sérülések

A nyárral együtt jár a tábortűz körüli szalonna sütés, grillezés, bográcsozás és ezzel egyetemben az égési sérülések is megszaporodnak. Odafigyeléssel ezek a sérülések könnyedén megelőzhetőek. Például ne öntsön gyújtó folyadékot a tűzre, mely aztán belobbanhat. Ha mégis megtörtént a baj, tartsa az égett bőrrészt langyos, de nem hideg folyóvíz alá legalább tíz percig. Kissebb felületű égési sérülések a gyógyszertárban, recept nélkül kapható kenőccsel könnyedén kezelhetőek, de nagyobb felületen történő sérüléssel mindeképp forduljon orvoshoz.

Leégés

A leégés nem csak fáj, de komoly egészségügyi kockázatokkal is jár. A napozást csupa pozitív dologgal kapcsoljuk össze, azonban a veszélyeiről sem szabad megfeledkezni. Ki ne ismerné a leégés miatti kellemetlen érzést?! Ezek legtöbb esetben, első fokú égések, melyek viszketést és duzzanatokat okoznak. A jó hír, hogy egy hét alatt akár el is múlhat, de a bőrünket helyrehozhatatlanul károsíthatja. Főleg a gyerekeknél figyeljünk oda fokozottan, hiszen náluk még nagyobb veszély áll fenn.

Azonnali teendők leégés esetén

  1. Menjünk be a napról és kerüljük a napozást délelőtt 10 és délután 4 óra, amíg nem csillapodik a leégés.
  2. Langyos vízzel hűtsük a bőrünket. A hideg víz túlságosan megterhelné a vérkeringést. Igyunk sok vizet
  3. Használjunk napozás utáni krémeket vagy egy jól hidratáló testápolót, illetve a gyulladás és fájdalom csökkentésére ibuprofen tartalmú gyógyszer szedése javasolt.
  4. Amíg bőrünk regenerálódik, viseljünk olyan ruházatot, mely kellően eltakarja leégett bőrünket.
  5. FONTOS: felhólyagosodás-, fájdalom esetén mindenképp keressük fel az orvosunkat. Gyermekünk leégése esetén, pedig konzultáljunk a gyerekorvossal.

Ételmérgezés

A nyári nagy melegben megnő az ételmérgezések, -fertőzések és gyomorrontások száma. A fedetlenül hagyott fazék a nyári napsütésben kószáló legyek számára kimondottan vonzó, s az általuk terjesztett kórokozók is igencsak veszélyesek lehetnek. A szalmonella és az e-coli baktériumok igen gyorsan szaporodnak leginkább a tojáskrémes, tojáshabos süteményekben, veszélyes lehet még a madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták. Figyeljünk ezek megfelelő tárolására.

Ha megfertőződünk, az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt megszűnnek, de hányás, láz, többszöri véres hasmenés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Sportsérülések

Nyáron, a jó idő és a szabdságok alatt sokan kezdenek el tornázni, kirándulni, kertészkedni, így hirtelen gyakoribbak lesznek a sérülések is, melynek oka általában a túlterhelés. Kibicsaklott a bokája vagy megsérült a térde? Amennyiben rögtön rá tud állni a lábára, valószínüsíthető, hogy nincs nagy gond és egy pár napos pihentetést követően lassan el lehet kezdeni újra terhelni. Ha a panaszok viszont nem enyhülnek, mindenképpen forduljon traumatológushoz. Traumatológia szakrendelés a FirstMedben szombaton is elérhető, ráadásul kedvezményes áron.

Rovar csípések

A legtöbb rovar csípése ártalmatlan és csak ritkán okoznak betegséget, ezért nem szabad lemondani a kinti programokról. Itthon a leginkább előforduló bogárcsípést szúnyog- és kullancs okozza. Ha  szabadtéri programja van, viseljen világos színű, hosszúujjú felsőt, bő szabású nadrágots, illetve rovar riasztó testpermetet. Szúnyogcsípés esetén gyógyszertárban kapható krémmel enyhítheti a viszketést, de hosszan tartó duzzanat esetén forduljon orvoshoz.

Ha úgy dönt, hogy maga távolítja el a kullancsot, győződjön meg róla, hogy a rovar fejét is eltávolította a bőr alól. Kullancs csípés esetén ajánlott egyenesen orvoshoz fordulni.

A FirstMed csapata minden kedves páciensének kellemes nyarat kíván!

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.