Keresés
Keresés
Close this search box.

Rózsaszín Október — A mellrák elleni küzdelem hónapja

Az októbert a rózsaszín hónapnak nevezik. Ezzel a színnel jelképezik a mellrák tudatosságot, kiemelve az időben történő és hatékony ellenőrzések, diagnózisok és kezelések fontosságát.

Cikkünkből megismerheti az emlőrák jeleit és tüneteit, valamint a rendszeres szűrés fontosságát a kezelés korai szakaszában, így gyorsan cselekedhet, ha bármilyen elváltozást észlel. Úgy gondoljuk, hogy a korai felismerésnek kulcsfontosságú szerepe van e betegség túlélésében.

A mellrák a leggyakoribb rákbetegség Magyarországon a nők körében

Évente hozzávetőlegesen 5-6 ezer új betegnél diagnosztizálnak emlőrákot, és ez mintegy 2000 nő halálát okozza Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy élete során szinte minden tizedik nőnél kialakul ez a betegség. (1) Bár a mellrák többnyire nőknél fordul elő, nem példa nélküli a férfiak körében sem.

Az elmúlt évtizedekben a túlélési arány megduplázódott, főleg a korai felismerésnek és kezelésnek köszönhetően. Sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy fennáll számukra a mellrák kockázata.

Az emlőrák nagyobb valószínűséggel fordul elő az életkor előrehaladtával: a mellrákkal diagnosztizált nők többsége 45 év feletti. A kockázat a családi anamnézissel is nő. Ha van olyan közeli családtagja, akinél mellrákot diagnosztizáltak, az esélye az átlagosnál nagyobb lehet. Ha a családjában előfordult már mellrák, és elmúlt 30 éves, a rendszeres szűrés kulcsfontosságú.

a mellrák tünetei

A mellrák jelei és tünetei

Az emlőrák leggyakoribb tünete a mellben kialakuló csomó vagy megvastagodás. Borsószemnek vagy kemény pontnak érződhet a bőr alatt, és néha elmozdulhat, különösen, ha megnyomja a mellkasát, vagy mélyeket lélegzik. A mellcsomó érzékeny, és érintése fájdalmas lehet.

Egyes esetekben nem található csomó, azonban más tünetek előfordulhatnak, például bőrirritáció vagy gödröcskék, bőrpír vagy hámlás a mellbimbó környékén, vagy a mellbimbó behúzódása (ezt néha visszahúzódásnak nevezik). Egyes nőknél mellbimbó váladékozás fordulhat elő (például véres vagy vizes folyadék szivárgás) az egyik vagy mindkét mellbimbóból.

A mellcsomó önvizsgálattal, rendszeres orvosi kivizsgálás során, illetve mammográfiás szűrővizsgálaton észlelhető. A mammográfiás szűréssel az orvosok kimutathatják az emlőrák korai jeleit, akár három évvel azt megelőzően, amikor a csomót már fizikailag is érezni lehet.

Fontos a megelőzés és a korai felismerés

A megelőzés létfontosságú a mellrák elleni küzdelemben. Néhány dolgot magunk is megtehetünk azért, hogy jelentősen csökkentsük a mellrák kockázatát:

  • a túlsúly elkerülése,
  • aktív és fizikailag fitt életmód,
  • nem dohányzás, valamint
  • egészséges táplálkozás, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása.

A mellrák megelőzésének másik kulcseleme a rendszeres kivizsgálás és szűrés. Minél korábban fedezik fel a daganatot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra és a túlélésre! A betegség nagy eséllyel gyógyítható, ha még nem terjedt el az egész testben, vagy nem képződött áttét egyéb szervekre, például csontokra vagy tüdőszövetekre.

Minden nő számára ajánlott a rendszeres mellrák szűrés:

  • 40 éves kor alatt: rendszeres emlő ultrahang vizsgálat (mammográfia ebben az életkorban még nem szükséges, de kérésére elvégezhető).
  • 40-45 éves kor között: emlő ultrahang vizsgálat évente, mammográfiás szűrés 2 évente.
  • 45 éves kor felett: évente szükséges mammográfiás szűrés és ultrahangos vizsgálat elvégzése.

mellrák szűrés - önvizsgálattalHogyan észlelhető a mellrák?

Rendszeres kézi ellenőrzések

Fontos, hogy legalább havonta egyszer önvizsgálatot végezzünk. Szánjunk legalább 20 percet arra, hogy alaposan megvizsgáljuk az emlőket, és megtapintsuk esetleges csomókat, elváltozásokat vagy duzzanatot keresve. Ha bármilyen rendellenességet észlel a melleiben, például csomókat vagy a szövetek megvastagodását, azonnal forduljon orvosához.

A nőgyógyász vagy háziorvos a rendszeres vizsgálat során szintén ellenőrizheti melleit, ami segíthet a mellrák korai felismerésében. Ezzel megvizsgálja, hogy nincsenek-e csomók, ráncok, gödröcskék vagy bőrpír a mell bőrén. Ezt klinikai emlővizsgálatnak nevezik. Az orvos megtaníthatja az önvizsgálat megfelelő módját is. Orvosa további vizsgálatokat javasolhat, amennyiben szükséges.

mammográfiás mellrák szűrésEmlőrák szűrés mammográfiával

A mammográfia mindenki számára ajánlott, akinél fokozott a mellrák kialakulásának kockázata, különösen a 40 év feletti nők számára. A mammográfia a mell röntgenvizsgálata. Az eljárás során a pácienst egy kompressziós eszközbe helyezik, amely a mellet két lemez közé szorítja. A kompresszió puhábbá teszi a mellet, és könnyebben beilleszthető a kompressziós eszközbe. Ezután röntgenfelvételt készítenek a mellekről különböző szögekből.

Mellrák szűrés ultrahanggal

Az emlő ultrahang egy biztonságos, fájdalommentes képalkotó vizsgálat, amely hanghullámokat használ a mell belsejének feltérképezéséhez. Kimutathat cisztákat, miómákat és nyirokcsomókat, amelyeket mammográfiával nem lehet észlelni. Az emlő ultrahangos vizsgálatával megállapítható, hogy vannak-e kóros területek a mellben, amelyek további ellenőrzést igényelhetnek. Ezzel az emlőrák, valamint az emlő egyéb betegségei is kimutathatóak. Különösen hasznos azon nők számára, akiknek sűrű a mellszövete (ami megnehezíti a rendellenességek észlelését a mammográfián).

Mi a teendő, ha pozitív a vizsgálati eredménye?

A vizsgálati eredményeket egy munkanapon belül e-mailben küldjük meg. Radiológusunk megbeszéli Önnel a vizsgálatok során észlelt eltéréseket, és szükség esetén szakorvoshoz utalja további kivizsgálásra.

Összegzés

Az emlőrák a rák leggyakoribb formája a nők körében, de korai stádiumban felfedezve még kezelhető. A rendszeres kézi vizsgálat, mammográfia és ultrahang szűrés életet menthet. Lehetővé teszi az orvosok számára, hogy észleljék a daganatokat, amikor azok még kicsik. Ebben a stádiumban kezelésük még lehetséges – és így sokkal kisebb valószínűséggel terjednek el és okoznak más egészségügyi problémákat. Enélkül a diagnózis gyakran csak azután készül, amikor a daganatnövekedés már előrehaladott. Ez csökkentheti a várható élettartamot, és nagy szenvedést okozhat egy olyan betegségtől, amely gyógyítható lett volna. A rendszeres mammográfiás szűrés a 45 év feletti nők és mindazok számára fontos, akiknek a családjában előfordult emlőrák.

Kérjen időpontot radiológiai szűrésekre komplex mammográfiás és emlő ultrahang vizsgálattal. Egy alapos emlővizsgálat általában körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, és lehetővé teszi az emlőrák korai jeleinek és tüneteinek pontos és non-invazív kimutatását még sűrű szövetű emlő esetén is.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.