Keresés
Keresés
Close this search box.

Éves nőgyógyászati szűrés

A női egészség megőrzésének fontos része a rendszeres szűrővizsgálat. Átfogó éves nőgyógyászati vizsgálatunk tartalmazza a legfontosabb szűréseket és laboratóriumi teszteket, hogy nyugodt lehessen egészsége felől.

Éves nőgyógyászati vizsgálatunk az alábbiakból áll:

Medenceüreg vizsgálata

A medenceüreg vizsgálata segít az orvosoknak meghatározni a hüvely, a méhnyak, a méh és a petefészek méretét és elhelyezkedését. Ez a rákmegelőzésre irányuló ellátás egyik legfontosabb része.

Miért van szükség a medenceüreg vizsgálatára?

 • Hüvelyi fertőzések – mint a gomba vagy a bakteriális vaginosis – diagnosztizálása érdekében.
 • Nemi betegségek, például a Trichomoniasis vagy a Gonorrhea diagnosztizálásának elősegítésére.
 • Kóros méhvérzés okainak meghatározásához.
 • Medenceüregi szervek kóros elváltozásainak felismerése érdekében. Ide tartoznak a méhdaganatok, a petefészek ciszták vagy a méh elcsúszása.
 • Alhasi vagy medenceüregi fájdalom okának feltárására.
 • A megfelelő fogamzásgátlás kiválasztásához. Bizonyos fogamzásgátló módszerek – mint a diaphragma vagy az egyéb méhen belüli szerkezetek – megfelelő elhelyezése céljából szükséges a medenceüreg vizsgálata.

Méhnyakrák szűrés

Pap teszt

A Pap teszt segítségével ellenőrizhetők a méhnyak sejtjeinek elváltozásai. Ez segít orvosának a rák korai felismerésében, amely ilyenkor nagy eséllyel gyógyítható. A Pap-teszt felhasználható szexuális úton terjedő betegségek, például chlamydia vagy gonorrhoea azonosítására is.

A vizsgálathoz orvosa kis sejtmintát gyűjt a méhnyak felszínéről. Ezután tárgylemezre kenik (Pap kenet) vagy folyékony fixálószerrel keverik (folyadék alapú citológia), és laborba küldik. A laboratóriumi vizsgálat mikroszkóppal kimutathatja a kóros sejtelváltozásokat, például diszpláziát vagy méhnyakrákot.

A felnőtt nők számára 1-3 évente ajánlott a Pap-teszt elvégzése. A vizsgálat ütemezése az életkortól és egyéb kockázati tényezőktől függően változhat. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mikor szükséges az első Pap-teszt elvégzése, és milyen gyakran kell elvégezni azt.

Hüvelytenyészet vagy HPV-teszt

Hüvelytenyésztéshez orvosa sejtmintát vesz a méhnyakból, a hüvelyből és/vagy a szeméremtestből (a külső ajkakból), hogy mikroszkóp alatt ellenőrizze a fertőzés jeleit. A mintavétel a Pap-teszttel együtt történik.

A HPV-teszt egy másik módja a méhnyakrák ellenőrzésének. Ez a teszt kimutathatja a humán papillomavírust (HPV), amely a legtöbb esetben a betegséget okozza. A korai felismerés lehetővé teszi a kezelést, mielőtt súlyos egészségügyi problémákhoz vezetne.

Az éves nőgyógyászati vizsgálat az orvos döntése szerint hüvelytenyésztést vagy HPV-tesztet foglal magában. Ha mindkettőt szeretné elvégeztetni, akkor az olcsóbb HPV szűrést külön számlázzuk.

A HPV-oltás már 26 éves kortól is elérhető, amely megakadályozhatja a méhnyakrákot okozó vírusok fertőzését.

Hüvelyi ultrahang

A hüvelyi vagy transzvaginális ultrahang a medenceüregi ultrahang egyik formája, mellyel a nemzőszervek – vagina, méhnyak, méh és petefészek – vizsgálatát végzik.

A transzvaginális ultrahang az alábbi esetekben segít:

 • Az orvosi vizsgálat során észlelt elváltozások – ciszták, tumorok és más kinövések – pontos diagnosztizálásában.
 • Vaginális vérzés és a menstruációs problémák okainak feltárásában.
 • Terméketlenség felismerésében és okainak meghatározásában.
 • Méhen kívüli terhesség észlelésében.
 • Medenceüregi fájdalmak okainak kivizsgálásában.

Kézzel végzett mellvizsgálat

Az éves nőgyógyászati vizsgálat során az orvos kézzel megvizsgálja mellét, hogy felkutassa a rák jeleit, például csomókat vagy méret- és alakváltozásokat. Kezelőorvosa megtaníthatja Önnek az emlő önvizsgálatát, mivel azt évente többször szükséges elvégezni.

Azt is javasoljuk, hogy a 40 év feletti nők vegyenek részt mammográfiás és emlőultrahangos szűréseken. Ezek a vizsgálatok a legkorábbi stádiumban észlelhetik a rákra utaló jeleket, amikor a kezelés a leghatékonyabb.

Az éves nőgyógyászati szűrés felnőtt Prémium és Elite Egészségbérlet tulajdonosok számára díjmentes.