Keresés
Keresés
Close this search box.

Bemutatjuk Dr. Boros Veronika gyermekorvost

Ismerjék meg a FirstMed legtapasztaltabb gyermekorvosát, Dr. Boros Veronikát

Büszkék vagyunk Dr. Boros Veronika gyermekorvosra, egyik legtapasztaltabb orvosunkra és legrégebbi munkatársunkra, aki nemrég vette át Aranydiplomáját. A jubileumi díszoklevet annak emlékére kapta, hogy idén 50 éve szerezte meg orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

Ennek alkalmából beszélgettünk figyelemre méltó orvosi pályafutásáról valamint a FirstMed-nél töltött csaknem 25 évről. Veronika gyermekgyógyászat iránti szenvedélye és elkötelezettsége kis páciensei lehető legjobb ellátása iránt valóban inspiráló.

Milyen érzés egy ilyen emlék díszoklevelet átvenni?

Dr. Boros Veronika átveszi aranydiplomáját

Vegyes érzés, mert egyrészt nagy öröm, hogy ilyen sok évet tölthettem-tölthetek a gyermekorvosi pályán, amit szívesen csinálok és nagyon kedves számomra. Másrészt pedig furcsa, hogy gyorsan szalad az idő, szinte észrevétlen eltelt az 50 év és mennyi minden történt azóta. Hatalmas fejlődésen ment keresztül az informatika, és ennek köszönhetően felgyorsult a világ is.

Pályafutásom csaknem felét a FirstMed-nél töltöttem, ahol végigkísérhettem a klinika növekedését és fejlődését majdnem az indulástól; hogyan fejlődött egy kis magánrendelőből Budapest egyik vezető, angol nyelvű ellátást nyújtó magánklinikájává.

Mesélj karriered elejéről, honnan indult?

Orvosi tanulmányaim Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem. 1973-ban általános orvosi, majd 1979-ben csecsemő- és gyermekgyógyász diplomát szereztem. Az orvosi szakmát a János Kórházban kezdtem meg, ahol az első évben a tüdőgyógyászaton dolgoztam, majd később már a választott szakterületemen, a gyermekgyógyászaton tudtam folytatni munkámat.

Pályafutásom elején lehetőségem nyílt néhány évet ösztöndíjjal Kanadában, az Alberta Egyetem kilinkáján kutatóként tölteni. Egy krónikus tüdőbetegség, a bronchopulmonális diszplázia (bronchopulmonary dysplasia (BPD)) kutatásában vettem részt. Ez a rendellenesség attól alakul ki, hogy a túl korai születés miatt az újszülött tüdeje nem fejlődik ki rendesen, ezért lélegeztetésre, oxigénterápiára szorul. Az akkor kifejlesztett gyógyszeres terápia forradalmi újdonságot jelentett a koraszülött ellátásban, és azt bár eredeti céljára nem, de az asztma kezelésében mai napig eredményesen használják.

Kanadában, Edmontonban az éghajlat bár rendkívül hűvös, télen akár -30 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, azonban az emberekre a közvetlenség, melegség annál jellemzőbb. Mindenki nagyon barátságos, ezért szerettem ott dolgozni.

1995-ben visszahívtak a János Kórházba, ahol a gyermekgyógyászati osztály vezető főorvosának neveztek ki. Itt egészen 2011-ig, nyugdíjba vonulásomig dolgoztam.

Mikor csatlakoztál a FirstMed-hez?

Szinte a kezdetek óta tagja vagyok a FirstMed csapatának. 1999 május-júniusában, röviddel a klinika alapítását követően kért fel a klinika egyik vezetője. Akkor csatlakoztam gyermekorvosként a FirstMed-hez, amely akkor még az American Clinics hálózat tagja volt. A János Kórház mellett dolgoztam itt, majd 2011-től nyugdíjba vonulásom után már csak a FirstMed-nél. Ez a FirstMed-nél végzett munkámban annyit jelentett, hogy innentől a rendelési időm beosztása rugalmasabbá vált, már nem csak délutánonként tudtam a kis betegeket fogadni, hanem más napszakokban is.

Eleinte ketten láttuk el a gyermekorvosi praxist, majd rövid ideig egyedül voltam, de hamarosan csatlakoztak további kollégák, többek között Dr. Luczay Andrea, aki szintén itt dolgozik a mai napig.

Emellett 2019-2020 között a British School-ban dolgoztam iskolaorvosként. Szerettem az iskolás gyerekekkel foglalkozni. Ám a pandémia után úgy döntöttem, nem térek vissza az iskolába, hanem kizárólag a FirstMed-re fókuszálok.

Mi az ami ennyi éven át itt tart a FirstMed-nél?

„kötetlen hangulatban, valódi csapatban tudunk,  kiválóan együttműködni” — Dr. Boros Veronika és Dr. Gyulai Zoltán

Kanadából visszatérve nagyon nehéz volt alkalmazkodni a magyar távolságtartó, hierarchikus munkahelyi rendszerhez a János Kórházban. A FirstMed-nél azonban a legbarátságosabb és humánusabb munkahelyi légkör fogadott, amelyet Kanadában megszerettem. Már az elejétől fogva nagyon jól éreztem magam a kötetlen hangulatban, a munkatársakkal azóta is valódi csapatban tudunk, egyenrangú félként kiválóan együttműködni.

Nagyon szimpatikus számomra az is, hogy a klinika folyamatosan törekszik arra, hogy a pácienseknek teljes körű ellátást tudjon nyújtani. Nemcsak házon belüli laborunkkal és modern diagnosztikai vizsgálati eszközökkel tudjuk támogatni a betegellátást, hanem néhány éve nyílt endoszkópiai központtal is.

Szívesen használom és ajánlom a gyógyítás elősegítésére a mai technikát, segíthet például egy betegség tüneteinek kiderítésében akár egy otthon, telefonnal rögzített felvétel is.

Az orvosi pályán eltöltött évek során sokkal nagyobb szakadék nyílt a magán- és az állami egészségügyi rendszer között. Örülök annak, hogy a FirstMed-nél egy kiváló ellátást nyújtó intézményben gyógyíthatom pácienseimet. Itt van lehetőség és idő arra, hogy a gyerekek ellátására maximális figyelmet fordítsak, és kommunikáljak a szüleikkel is az egészségi állapotukkal kapcsolatban.

Mivel töltöd legszívesebben szabadidődet?

„Kedvenc szabadidős tevékenységem a bridzselés.”

2006-óta bridzselek, akkor csatlakoztam egy bridzsklubhoz, amelynek tagjaival rendszeresen játszunk együtt. Emellett versenyeken is részt veszek, amatőr kategóriában. Egyik ilyen verseny egy négynapos esemény volt idén nyáron Balatonföldváron, amelyre szívesen emlékszem vissza.

Másik kedvenc hobbim volt a síelés, melyet 1981 óta űztem, azonban 10 éve abbahagytam. Akkor hosszabb ideig szüneteltetnem kellett ezt a sportot, és sajnos már nem tudtam abban a formában folytatni, amit szerettem (a gyors lesiklásokat a fekete pályákon). Másképp pedig már nem nyújtott akkora élvezetet.

Elárulom, nagyon adrenalin függő vagyok, szeretem a gyorsaságot. Ugyanúgy az orvosi ellátásban is az intenzív ellátást kedvelem, ahol nagy a pörgés.

Kedves Veronika, nagyon örülök, hogy megismerhettelek és bemutathattalak pácienseinknek. Köszönjük, hogy megosztottad velünk igen hosszú és izgalmas pályafutásod történetét. Sok sikert kívánok ennek folytatásához.

Ahogy Dr. Boros Veronikával folytatott beszélgetésünk zárul, nagyra értékeljük a gyermekgyógyászati ellátás iránti megingathatatlan elkötelezettségét, az egészségügyi innováció iránti szenvedélyét és határozott szellemiségét. Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen tapasztalt és szenvedélyes szakember a FirstMed család tagja lehet.

Az egész interjút áthatja Veronika kedves személyisége. A változások elfogadása, a kihívásokkal való szembenézés, és pozitív, barátságos személetmódja melegséget és szakértelmet hoz klinikánkra.

Biztosítson gyermekének olyan ellátást, ahol ő van a figyelem középpontjában. Foglaljon időpontot Dr. Boros Veronika gyermekorvoshoz.

 

Interjú: Fekete Dorottya

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.