Keresés
Keresés
Close this search box.

Gyermekkori elhízás – Vesztésre állunk?

„A genetika megtölti a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt” az egyik kedvenc mondásom, hiszen ma már tudjuk (kutatások bizonyítják), hogy a gének nagyban meghatározzák testsúlyunk alakulását. Ettől függetlenül korunk és életmódunk minden helyzetben hatással van ránk. Ezért is kell gyermekeinket, megtanítani az egészséges életmódra, a sport és a mozgás szeretetére.

Hazánkban 2010-ben, 2016-ban és 2019-ben zajlott COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative). Az eredmények szerint Magyarországon minden negyedik hétéves gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az adatok folyamatos emelkedést mutatnak. A felmérések alapján ezen adatokkal a középmezőnybe tartozunk. 

Az Amerikai Pszichológiai Társaság több tényt is felsorol, amelyek ennek az epidemiológiának a hátterében állhatnak:

  • Gyorséttermek elterjedése
  • Kevesebb otthon elkészített étel fogyasztása
  • Kukorica szirup fogyasztása – leginkább a cukros üdítőkben
  • Kevesebb mozgás – többet használjuk az autót, mint, hogy gyalogolnánk vagy bicikliznénk
  • Több a képernyő előtt eltöltött idő, mint a szabadban

Ezeket észben tartva, változtassunk családunk és gyermekeink egy-két szokásán

Nem kell a fogyókúrára és a leadott kilogrammokra koncentrálni (kivéve, ha a gyermekorvos/dietetikus ezt tanácsolta), mivel a gyerekek szervezete még fejlődésben van. Csökkentett kalóriatartalom mellett előfordulhat, hogy hiányt szenvednek adott vitaminokban, tápanyagokban, és nem lesz elegendő energiájuk a megfelelő növekedéshez. Inkább arra kell a figyelnünk, hogy egészségesen viszonyuljanak az ételekhez és a mozgáshoz. 

Tápanyagban gazdag ételeket adjunk nekik

Az egészséges, kiegyensúlyozott ételek elengedhetetlenek a megfelelő mennyiségű és mínőségű tápanyag bevitelhez. Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy miért fontos tápanyagban és vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, mint például zöldséget és gyümölcsöt, teljeskiörlésű gabonából készült ételeket, hüvelyeseket, sovány húsokat és halat. Vonjuk be őket a vacsora és ebéd előkészítésébe, amilyen gyakran csak tudjuk. Adjunk nekik teret a konyhában. 

Bíztassuk őket sportolásra

Ne hagyjuk, hogy a hétvége vagy nyári szünet legtöbb részét a képernyő előtt töltsék. Le kell vezetniük az energiáikat. Kínáljunk fel nekik sportolási lehetőségeket, ismertessünk meg velük különböző sportokat. Menjünk el családilag kirándulni, biciklizni. A kis gyerekek mindig figyelnek minket, próbálnak utánozni, és ha látják, hogy élvezzük az aktív kikapcsolódási lehetőségeket, akkor ők is nagyobb örömmel fognak rajtuk részt venni. 

Kapcsoljuk ki a TV-t étkezések alatt

Próbáljuk meg csökkenteni a TV előtti nassolások számát, sokszor vezethet túl tápláltsághoz. Kutatások kimutatták, hogy minél több  TV-t néznek a gyerekek, annál nagyobb eséllyel szednek fel extra kilogrammokat. 

Tanítsuk meg őket az egészséges életmód szeretetére

Próbáljunk meg odafigyelni, hogy milyen ételeket adunk gyermekeinknek, hiszen ezzel jövőbeni betegségek kialakulásától tudjuk megvédeni őket. 

Tudom, hogy munka és a gyerekek különórái mellett ez nagyon nehéz lehet, és csak plusz egy dolognak tűnik amire figyelni kell. Ezt teljesen elfogadom és szerintem senki sem várja el a szülőktől, hogy tökéletesen menjen. Igyekezzünk legalább hetente egy délután kimenni a szabadba, elmenni egyet sétálni vacsora előtt vagy után. Már ezek az egy-egy alkalmak változást hozhatnak gyermekeink életében és egészségében. 

A cikket Taller Hanna kolléganőnk írta. Hanna étkezési tanácsadást tanult az Egyesült Államokban.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.