Keresés
Keresés
Close this search box.

Vajon megfelelő gyógyszereket szed a nyári hőség idején?

A nagy meleg, az erős napsugárzás és bizonyos gyógyszerek együttes hatása komoly veszélyt jelenthet – lehetséges, hogy nem csak a hőség miatt érzi rosszul magát. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kánikula milyen kockázatokkal járhat egészségünkre nézve.

Nagyon kevesen tudják, hogy bizonyos típusú gyógyszerek, a túlzott napsütés és a hőség súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Amikor valaki émelygést vagy álmosságot kezd érezni, rögtön bevesz egy tablettát. Aztán még egyet… És megint – és így tovább. Sajnos ennek az lehet a következménye, hogy az eredeti gyógyszer káros hatásai és a második gyógyszer mellékhatásai a halmozott hatás következtében megsokszorozódnak, és a beteg hirtelen nagyon kellemetlenül érezheti magát. És a szervezet végül a rossz gyógyszer áldozatává válik.

A különböző gyógyszerek eltérő hatással lehetnek a szervezetre. A gyógyszerek többségét magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség vagy depresszió vagy szorongás kezelésére alkalmazzák. Némelyik érzékennyé teheti bőrét a napfényre. Vannak, akikre ugyanaz a gyógyszer súlyosabban hat, mint másokra, és egyes gyógyszereknek súlyosabb mellékhatásaik vannak, mint másoknak.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan változtathatja meg a nyári hőség egyes gyakran alkalmazott gyógyszerek hatásait.

Vény nélkül kapható gyógyszerek — mi a probléma az aszpirinnel és az ibuprofénnel?

Bizonyos, széles körben használt gyógyszerek, köztük az antibiotikumok, nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID – NonSteroidal Anti-Inflammatory Drugs), az antihisztaminok és bizonyos szívgyógyszerek, valamint a koleszterinszint-csökkentő sztatinok a szokásosnál sokkal érzékenyebbé tehetik bőrét a napfényre. Ezek a fényérzékenyítő hatású gyógyszerek súlyosbíthatják a meglévő bőrbetegségeket is.

Néhány ilyen, mint például az aszpirin és az ibuprofén, csillapítja a fájdalmat és a gyulladást azáltal, hogy gátolja a prosztaglandinok – hormonszerű anyagok – termelődését, amelyek ezekhez a tünetekhez hozzájárulnak. Hőség idején ezek a gyógyszerek fokozhatják a bőr vérellátását és izzadást okoznak, ami dehidratációhoz vezethet. Különösen akkor, ha emellett erőteljesen sportol vagy alkoholt fogyaszt.

Milyen következményekkel járhat a vérnyomás szabályozó gyógyszerek szedése meleg időben?

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segítik a szívet, hogy az vért tudjon pumpálni a test minden részébe. De ezek a gyógyszerek más szervekre is hatással vannak, többek között az agyra is. Zavart és szédülést okozhatnak, például akkor, ha hirtelen felkel.

Ha magas a vérnyomása elájulhat vagy szédülhet intenzív mozgás pl. edzés közben vagy után. Ezeknek a tüneteknek a hőkimerüléssel vagy hőgutával való kombinációja rendkívül veszélyes lehet. Ha vérnyomáscsökkentőt szed és nagy melegben edz, fontos, hogy tisztában legyen a hőkimerülés és a hőguta tüneteivel.

Mik a szívgyógyszerek hatásai magas hőmérsékletek idején?

Egyes szívgyógyszerek veszélyesek lehetnek meleg és párás időben. A meleg miatt a szervezet nehezebben tudja leadni a felesleges vizet vagy sót. A túl sok víz vagy só felgyülemlése a szervezetben duzzanatot (ödémát) okozhat, ami súlyos probléma lehet szívbetegség esetén.

A problémákat a legjobban úgy tudja megelőzni, ha sok alkoholmentes folyadékot iszik, amikor meleg időben a szabadban tartózkodik. Mérsékelje a sófogyasztást, ha szívelégtelenségben vagy magas vérnyomásban szenved, amelyet például cukorbetegség okozhat. Ha olyan gyógyszereket szed, amelyek növelik a vérnyomását, beszélje meg kezelőorvosával, hogy ezek biztonságosak-e az Ön számára meleg időben.

A béta-blokkolók és a kalcium-antagonisták (például a diltiazem tartalmú gyógyszerek) lassítják a pulzusszámot és csökkentik a vérnyomást. Hasznosak szívkoszorúér-betegség következtében fellépő mellkasi fájdalomra (ún. angina pektorisz) vagy magas vérnyomásban szenvedők számára, de ájulást vagy szédülést okozhatnak, ha hirtelen feláll a bevételük után. Ezért konzultáljon orvosával a béta-blokkolók szedésével kapcsolatban, ha meleg időben aktívan szeretne mozogni – például teniszezni, golfozni vagy úszni.

Milyen kockázattal jár a vízhajtók szedése meleg időben?

A vizelethajtókat gyakran magas vérnyomásra írják fel, de olyan mellékhatásai lehetnek, mint a fokozott vizeletürítés, ami jelentős folyadékvesztéssel járhat. Ez súlyos esetekben akár kiszáradáshoz is vezethet. Ezen kívül az ilyen tabletták akadályozhatják más gyógyszerek felszívódását a szervezetben (úgynevezett gyógyszerkölcsönhatások).

Néhány hidralazin és hidroklorotiazid tartalmú gyógyszer súlyos leégést, bőrkiütést, bőrpírt, viszketést, elszíneződést vagy látás változást okozhat, akkor is ha csak rövid időt tölt a napon.

Ha bármilyen más gyógyszert szed, vagy egészségi állapota indokolja, kérdezze meg gyógyszerészét vagy háziorvosát a vízhajtó tablettákkal való lehetséges kölcsönhatásokról.

Hogyan hat a hőmérséklet emelkedése a vércukorszintre?

A meleg időjárás a szükségesnél nagyobb mértékben csökkentheti a vércukorszintet, különösen, ha inzulint vagy más olyan gyógyszert szed, amely ezt a hatást felerősíti. Ha 1-es típusú cukorbetegségben szenved, a túl magas hőmérséklet alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát) okozhat. Ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és inzulint vagy szájon át szedhető hipoglikémiás hatású tablettát szed, súlyos kiszáradást és hiperglikémiát (magas vércukorszint) okozhat a forróság.

Ha cukorbetegségben szenved, közölje orvosával, ha hosszabb ideig meleg környezetben tartózkodik, vagy ha intenzív mozgással járó tevékenységet, például túrázást vagy kerékpározást tervez. Orvosa javasolhatja, hogy vigyen magával extra adagot, például inzulint és tesztcsíkokat, arra az esetre, ha utazás közben szüksége lenne rájuk.

Milyen mellékhatásokat okozhatnak az antidepresszánsok és hangulatjavítók az extrém hőségben?

Ha antipszichotikumokat szed, ez ronthatja a szervezet hőszabályozási képességét. Meleg és párás időben a főbb nyugtatókat szedőknél túl magas testhőmérséklet (túlmelegedés vagy másnéven hipertermia) alakulhat ki, ami végzetes is lehet. Ezek a gyógyszerek károsíthatják a hipotalamuszt – az agy azon részét, amely segít a hőmérséklet szabályozásában –, ami hőgutához vezethet.

Hogyan okozhatnak a lítium tartalmú gyógyszerek dehidratációt?

Bizonyos lítium-vegyületeket, más néven lítium sókat pszichiátriai gyógyszerként használnak, elsősorban bipoláris zavarok és súlyos depressziós rendellenességek esetén. Hőség idején az emberek az izzadással gyorsan veszítenek folyadékot, ami a szervezet lítiumszintjének gyors emelkedését okozhatja. A túl magas koncentráció a szervezetben lítiummérgezést is okozhat. Ilyenkor szédülést, bizonytalanságot, remegést, beszédzavart, letargiát és zavartságot tapasztalhat.

Meleg időben ügyeljen a rendszeres folyadékbevitelre azaz hidratáltságra, és menjen beltérre lehűlni. Ha úgy gondolja, hogy lítiummérgezésre utaló jelei vannak, hívja 24 órás sürgősségi vonalunkat, és kérje orvosaink segítségét.

Összegzés

Bizonyos gyógyszereknek többféle mellékhatása van, amelyek közül néhány veszélyes lehet a nyári forróságban vagy ha túl hosszú időt tölt a napon. Fontos, hogy olvassa el az Ön által szedett gyógyszerek címkéjén található figyelmeztetéseket. Ha a gyógyszernek olyan mellékhatása van, amely hő-, nap- vagy fényérzékenységgel jár, forduljon kezelőorvosához, hogy alternatív kezelést írhasson elő. Beszélje meg orvosával jelenlegi gyógyszere biztonságosságát, valamint más elérhető lehetőségeket.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.