Keresés
Keresés
Close this search box.

STD Tájékoztató – Rövid ismertető a szexuális úton terjedő fertőzésekről és betegségekről

A szexuális úton terjedő fertőzések (angol kifejezéssel: sexually transmitted infections, STI) olyan fertőző betegségek, amelyek elsősorban nemi érintkezés útján terjednek egyik emberről a másikra. Ha egy szexuális úton terjedő fertőzés tüneteket okoz, akkor azt szexuális úton terjedő betegségnek, vagy nemi betegségnek (angolul: sexually transmitted diseases, STD) tekintik.

Sexual couple in bedroomA fertőzést a testünkben élő baktériumok, vírusok vagy paraziták okozzák, mely az adott személy szexuális szokásaitól függően többféle módon is terjedhet:

 • orális szex (száj-genitális érintkezés),
 • anális szex (rektális-genitális érintkezés),
 • hüvelyi szex (hüvely-genitális érintkezés), vagy
 • bőr-bőr érintkezés a test fertőzött területével.

Az STD-k bizonyos formái terhesség vagy szülés során is átterjedhet az anyáról gyermekére.

E gyakori, de megelőzhető betegségek komoly hatással lehetnek az egészségre, kapcsolatainkra és mindennapi életünkre.

Útmutatónkból alapvető információkat kaphat a nemi betegségekről, azok tüneteiről, arról, hogy mikor kell kivizsgálást kérni nemi úton terjedő betegségekre, és hogyan védekezhet a fertőzés ellen. A nemi betegségekről való tájékozottság a legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat és másokat.

Hogyan diagnosztizálják a nemi betegségeket és nemi úton terjedő fertőzéseket?

Egyes nemi úton terjedő fertőzéseket ill. betegségek diagnosztizálhatók fizikális vizsgálattal, vagy a hüvelyből, a péniszből vagy a húgycsőből (húgyutakból) levett seb vagy folyadék mintájának laboratóriumi, mikroszkópos vizsgálatával.

STD Quick Test from Blood

A FirstMednél pácienseink egyéni igényeire szabottan különböző STD tesztcsomagokat kínálunk:

 • Az STD Panel Gyorsteszt vérből vett mintát dolgoz fel saját laboratóriumunkban végzett vizsgálattal. A teszt nagyon gyorsan, általában 45 percen belül kimutatja a HIV/AIDS, a szifilisz és a hepatitis jelenlétét. Pozitív eredmény esetén szükséges további megerősítő vizsgálatot végezni, ilyen esetben a végső eredményt körülbelül egy héttel később kapja meg.
 • Az STD Panel PCR Teszt olyan fertőzéseket vagy betegségeket derít fel, amelyek a szokásos vérvizsgálatok során nem mutathatók ki. Ezek közé tartozik a HPV, a nemi herpesz, a gonorrhoea vagy a chlamydia.  A vizsgálatot általában vizeletből vagy a nemi szervből vett mintából végzik, de esettől függően lehetséges a száj belsejéből, végbélből vett mintából is. A minták laboratóriumi feldolgozása körülbelül egy hetet vesz igénybe. Kérje ezt a tesztet, ha gyanítja, hogy egy adott testrész fertőzött lehet, vagy ha bármilyen (alább részletezett) tünetet észlel.
 • Kombinált csomagunk mindkét típusú tesztet tartalmazza, és kedvezményes áron képes kimutatni a legtöbb nemi betegséget. Ez a legjobb megoldás, ha attól tart, hogy akár több betegséggel is megfertőződhetett.

Ha bizonytalan abban, hogy milyen fertőzésre kell szűrővizsgálatot kérnie, forduljon orvoshoz, aki szexuális előzményei és tünetei alapján javasolhatja a megfelelő STD tesztet.

Mikor szükséges STD tesztet végeztetni?

Számos szexuális úton terjedő betegségnek alig vagy egyáltalán nincsenek jelei vagy tünetei, és nem minden ilyen fertőzés válik betegséggé. Akkor is fontos az STD szűrés, ha fennáll a fertőzöttség gyanúja, de (még) nem tapasztal tüneteket.

Milyen gyakran végeztessen STD szűrővizsgálatot?

 • Háromhavonta érdemes szűrővizsgálatot végeztetni ha Önnek (vagy párjának) több partnere van.
 • Évente egyszer végeztessen szűrést még akkor is, ha nincsenek tünetei, de szexuálisan aktív.
 • Bizonyos esetekben szükség lehet az STD teszt újbóli elvégzésére az azt követő néhány héttel később, ha az első STD teszt eredménye negatív lett. Néhány ilyen példát alább részleteztünk.

Melyek a leggyakoribb STD-k?

Az alábbiakban részletesen áttekintjük a leggyakrabban előforduló STD-ket nemi úton terjedő betegségeket és fertőzéseket, azok tüneteit és kezelését:

 • AIDS / HIV
 • Hepatitis B és C
 • Szifilisz (vérbaj)
 • Chlamydia (klamídia)
 • Gonorrhea (tripper, kankó)
 • Mycoplasma, Ureaplasma és Trichomoniasis
 • Nemi herpesz – Herpes Simplex Virus (HSV)
 • HPV (Human Papillomavirus)

AIDS / HIV

A HIV a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS) okozó vírus. 2021-ben világszerte több mint 38 millió ember élt HIV-vel/AIDS-szel, és 650 ezer ember halt meg benne.

HIV, AIDS

A humán inmunodeficiencia vírus (HIV) az immunrendszerre hat – gyengíti a szervezet természetes védekezését a baktériumok, fertőzések és betegségek ellen – azáltal, hogy megtámadja a T-sejteket (a fehérvérsejtek egy fajtája). Ha ezeket a sejteket elpusztítja a HIV, az ember könnyebben sebezhetővé válik olyan fertőzésekkel szemben, mint a tüdőgyulladás vagy a tuberkulózis.

A HIV fertőzés a fertőzött személy vérével, spermájával, hüvelynedvvel vagy anyatej útán terjed. Ez többféleképpen történhet, mint pl:

 • védekezés nélküli szex (vaginális, anális és orális) (óvszer használat nélkül),
 • szexuális tevékenységek, amelyek a testnedvek cseréjével járnak (például mély csók),
 • tűk megosztása vagy tetoválás vírusfertőzötttől,
 • terhesség, szülés és szoptatás alatt.

Általában a vírus megtelepedésétől számítva 8-10 évig is eltarthat a tényleges betegség kialakulása.

Az a személy, aki HIV-fertőzött, de még nincsenek tünetei, „tünetmentesnek” számít. Ez azt jelenti, hogy bár előfordulhat bizonyos gyulladás a szervezetben, amelyet maga a vírus vagy a vele kapcsolatos egyéb fertőzések (például szifilisz) okoznak, az általános egészségi állapot látszólag megfelelőnek tűnik:

 • a vérvizsgálatok negatív eredményt adnak bármely ismert STD-re specifikus antitestekre;
 • a fizikális vizsgálatok nem mutatják a betegség jeleit;
 • az orvosok nem észlelnek semmilyen testi tünetet, például lázat vagy fáradtságot.

A legjellemzőbb, HIV-fertőzésre utaló jelek, amelyekre figyelni kell:

 • néhány napnál tovább tartó influenzaszerű tünetek (lázzal vagy anélkül);
 • duzzadt nyirokcsomók a nyakban, az ágyékban vagy a hónaljban;
 • torokfájás, amely több hét után sem múlik el, különösen, ha lázzal és fáradtsággal jár;
 • visszatérő gombás fertőzések, például lábgomba vagy ótvar;
 • krónikus hasmenés és szokatlan fáradtság, különösen, ha hetekig fennáll.

Mikor végeztessen STD Tesztet HIV fertőzés gyanúja esetén?

Ha úgy gondolja, hogy ki volt téve a fertőzésnek, a legjobb két héttel azt követően STD gyorstesztet végeztetni. Még ha az első eredmény negatív is, érdemes néhány héttel később a tesztet megismételni. Előfordulhat, hogy hosszabb ideig tart, amíg az antitestek megjelennek a szervezetben. Később ez az antitest-teszt már egyéb fertőzéseket is kimutathat, mint például szifilisz vagy hepatitis.

Mit tegyen ha HIV tesztje pozitív lett?

Ha HIV-tesztje pozitív, a mielőbb forduljon orvoshoz. Az orvos megkezdheti az antiretrovirális kezelést (ART), és időszakonként figyelemmel kísérheti az Ön állapotát klinikai és laboratóriumi vizsgálatok segítségével, beleértve a vírus vérben történő mérésére szolgáló tesztet (vírusterhelés). Ha következetesen szedi az ART-t, az is megakadályozhatja a HIV átadását.

Hepatitis B és C

A hepatitist vagy májgyulladást többnyire vírusos fertőzés okozza. A hepatitist okozó vírusok közül a B és C típus szexuális úton, míg a többi fertőzött élelmiszerrel terjedhet. A hepatitis B és C (HBV és HCV) vírus különböző módon adható át egyik személytől a másiknak:

 • szexuális érintkezés fertőzött személlyel;
 • intravénás droghasználat (közös tű használatával);
 • anyától gyermekre szülés vagy szoptatás útján.

A hepatitis fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető, ha védőoltást kapott, vagy ha partnere vírusszűrésen esett át mielőtt szexuális kapcsolatot létesített Önnel. A hepatitis B és C fertőzés leginkább Ázsiában és afrikai országokban elterjedt. A kötelező védőoltásoknak köszönhetően Európában a hepatitis fertőzöttek száma 14-15 millióra tehető, míg világszerte kb. 350 millió fertőzöttet tartanak nyilván.

Melyek a Hepatitis B és C tünetei?

A hepatitis B tünetei közé tartozik a láz és a gyengeség, majd a sárgaság. A szemfehérje majd a bőr sárgára színeződik, a széklet világos, a vizelet pedig barna színűvé válik. A máj pedig megnagyobbodik a jobb bordaív alatt.

A hepatitis C általában tünetmentes; ritka esetekben azonban lázat és egyéb influenzaszerű tüneteket okozhat.

Mikor érdemes tesztet végeztetni Hepatitis fertőzés esetén?

Ha ki volt téve hepatitis B vagy C fertőzésnek, a tesztelés az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy fertőzött-e. A hepatitis B és C fertőzés legkorábban az esetleges fertőzés után 6 héttel észlelhető. Ha negatív a hepatitis tesztje, de továbbra is aggódik fertőzöttség miatt, akkor érdemes körülbelül fél év elteltével újabb tesztet végeztetni.

Ha nem kezelik, a Hepatitis B és C vírus májrákhoz is vezethet!

Szifilisz (vérbaj)

A szifiliszt a Treponema pallidum baktérium okozza, amely nemi szerveken kialakuló fekélyes sebekkel való közvetlen érintkezés útján terjed. Ezek megtalálhatók a fertőzött személy ajkán, száján, nemi szervén vagy végbélnyílásán. A sebek általában fájdalommentesek és észrevétlenek maradnak.

A fertőzés szexuális aktus vagy más intim együttlét során terjedhet, a fertőzött sebekkel való közvetlen érintkezéssel. Várandós nő átadhatja a fertőzést a magzatnak a terhesség vagy szülés során, ami halvaszületéshez vagy egy fertőzött baba koraszüléséhez vezethet, akinek veleszületett rendellenességei is lehetnek.

A betegség a test számos részét érintheti, beleértve a bőrt, a csontokat és az idegrendszert.

A szifilisz gyakori tünetei a következők:

 • fekély a nemi szerveken vagy a szájban,
 • kis vörös sebeknek és/vagy pattanásoknak tűnő kiütések,
 • fejfájás és fáradtság.

Az antitest vérvizsgálatok (STD gyorsteszt) a fertőzést követő 4-5 hét után mutathatják ki a fertőzést. Bizonyos esetekben szükséges lehet néhány hét múlva megismételni a szűrővizsgálatot. Fontos tudni, hogy az antitestek szintje a vérben változik. Kezeletlen szifilisz esetén is lehet negatív, és a kezelés után egy életen át pozitív maradhat.

A szifilisz antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, de több hétbe vagy hónapba is telhet, amíg a tünetek eltűnnek. Ha nem kezelik, súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Chlamydia (klamídia)

A chlamydia egy bakteriális fertőzés, amelyet a Chlamydia trachomatis baktérium okoz. Általában szexuális együttlét útján terjed, de más módon is átadható egyik személytől a másiknak vér vagy testnedv útján.

A fertőzött személynek enyhe húgyúti panaszai lehetnek (csípő, húgycsőégés) a fertőzés után 3-4 nappal. Az urethritis véres vizeletet okozhat. A nők hüvelyi vérzést tapasztalhatnak a menstruáció között, közösülés után vagy menopauza után.

Melyek a chlamydia tünetei?

Sokan nem tapasztalnak tüneteket: a nők háromnegyede, míg a férfiak fele tünetmentesen hordozza a fertőzést, és nem okoz panaszt. Ilyen esetben a fertőzést csak szűrővizsgálattal lehet kimutatni. Az STD PCR-tesztek laboratóriumi elemzéssel azonosíthatják a chlamydia-t a vizeletmintában.

Hogyan kezelhető a chlamydia?

Ha a fertőzést korán észlelik, akkor antibiotikumokkal kezelhető. Ha nem kezelik, a chlamydia súlyos szövődményeket, például kismedencei gyulladásos betegséget (PID), méhen kívüli terhességet (amikor az embrió a méhen kívül ágyazódik be) és akár meddőséget is okozhat. Várandós nőknél továbbá a chlamydia koraszülést, alacsony születési súlyt és újszülötteknél szemfertőzést is okozhat, 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, akik a szülés során chlamydia fertőzésnek voltak kitéve, tüdőgyulladást.

Gonorrhea (tripper, kankó)

A gonorrhoeát a Neisseria gonorrhoeae baktérium okozza, amely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzi meg. Szexuális érintkezés útján terjed, beleértve a hüvelyi, anális és orális szexet egy fertőzött partnerrel, és csak a fertőzés helyéről lehet kimutatni.

Fertőzött anya a szülés során is átadhatja a babájának, ha előtte nem részesült kezelésben – ezért fontos terhes nőknél rendszeresen szűrni a nemi úton terjedő betegségeket.

A gonorrhoeás betegek többsége semmilyen tünetet nem tapasztal, a fertőzést csak STD teszttel lehet kimutatni. A tesztelés általában vizeletmintából történik, vagy torokból, végbélből ill. hüvelyből vett mintából.

Gonorrhoeára utaló jelek lehetnek:

 • égő érzés vizelés közben;
 • váladékozás a péniszből vagy a hüvelyből; vagy
 • vérzés két menstruációs ciklus között.

A gonorrhoea kezelése:

A gonorrhoea sikeresen kezelhető antibiotikumokkal, de több nap vagy hét is eltelhet, mire jobban érzi magát. Ha úgy gondolja, hogy gonorrhoeája van, azonnal forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Ha nem kezelik, a gonorrhoea súlyos egészségügyi problémákat okozhat férfiaknál és nőknél egyaránt, beleértve a meddőséget is. A Chlamydiához hasonlóan okozhat kismedencei gyulladásos betegséget (PID), méhen kívüli terhességet ha gonorrhoeával fertőzött állapotban esik teherbe; és megnöveli a HIV átvitelének kockázatát.

Mycoplasma, Ureaplasma és Trichomoniasis

A mycoplasma, az ureaplasma és a trichomoniasis baktériumok nemi szervi (genitális) vagy húgyúti fertőzéseket okozhatnak, de kevésbé gyakoriak, mint más nemi úton terjedő fertőzések, mint a a chlamydia vagy a gonorrhoea. A betegség elkapható olyan fertőzött partnertől is, akinek magának nincsenek tünetei.

A tesztet vizeletből vagy nemi szervből vett váladékból végzik, a gombás fertőzést vérvizsgálattal nem lehet kimutatni.

A mycoplasma, az ureaplasma és a trichomoniasis tünetei a következők lehetnek:

 • égő érzés vizelés közben,
 • fájdalmas vizelés (különösen mikoplazma esetén),
 • irritáció vagy viszketés a nemi szervek körül,
 • szokatlan váladékozás a nemi szervekből (egyes esetekben).

Hogyan kezelhető a mycoplasma, az ureaplasma és a trichomoniasis?

A mycoplasma leggyakrabban tünetmentes és kezelés nélkül, magától elmúlik. Az ureaplasma és a trichomoniasis is általában enyhébb lefolyású, mint a chlamydia vagy a gonorrhoea.

A mycoplasma, az ureaplasma és a trichomoniasis antibiotikumokkal gyógyítható. Ha tünetei vannak, vagy az STD teszt eredménye pozitív lett, mielőbb keresse fel orvosát, hogy elkezdje a kezelést. A mycoplasma fertőzés ritka esetekben a tüdőgyulladást vagy egyéb szövődményeket okozhat legyengült immunrendszerű (például HIV/AIDS-fertőzött) embereknél.

Nemi szervi herpesz – Herpes Simplex Virus (HSV)

A nemi szervi vagy genitális herpesz gyakori nemi úton terjedő betegség, amely a nemi szerveket, a szájat és a torkot érinti. A herpes simplex vírus (HSV) okozza.

A HSV-nek két típusa van:

 • A HSV-1 általában száj körüli ajakherpeszt okoz,
 • A HSV-2 általában nemi szervi herpeszt okoz

de mindkét típus megfertőzheti a test más részeit is.

Hogyan terjed a gentiális herpesz?

A genitális herpesz a fertőzött partnerrel való szexuális érintkezés útján terjed egyik emberről a másikra. A szexuális (vaginális vagy anális) közösülés és az orális szex a HSV-2 fertőzés leggyakoribb módja.

A HSV fertőzés jellemző tünetei

A fertőzött emberek nemi szervén és végbélnyílásán vagy környékén sebek jelentkezhetnek, amelyek fájdalmasak lehetnek, és több hétig is eltarthatnak, mielőtt teljesen meggyógyulnak. Néhány ember azonban egyáltalán nem észlel semmilyen tünetet!

Egyéb tünetek a következők:

 • fájdalmas vizelés,
 • fejfájás/láz/hányinger/hányás (gyomorinfluenza),
 • duzzadt mirigyek az ágyék környékén (nyirokcsomók),
 • izomfájdalmak, különösen a hát alsó régiójában, és
 • kötőhártya-gyulladás (rózsaszín szem) miatti duzzadt szemek.

Hogyan ismerhető fel a HSV fertőzés?

A HSV-2 PCR-tesztje a legpontosabb módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy genitális herpesze van-e  A vizsgálatot a sebekből vett folyadékmintán végzik. Ez a folyadék DNS-t (dezoxiribonukleinsavat) tartalmaz, amelyet ezután tesztelnek HSV-2 antitestekre, vagyis arra a fehérjére, amelyet az immunrendszer a fertőzések leküzdése során termel.

Ha tünetei alapján úgy gondolja, hogy Ön vagy partnere herpeszben szenved, kérjen időpontot orvosi vizsgálatra, és végeztessen tesztet.

Gyógyítható-e a HSV fertőzés?

A herpesz nem gyógyítható, de egyes gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a betegség tüneteit. A genitális herpesz okozta sebek két hét alatt begyógyulnak. Azonban ha nem kezelik, súlyos problémákat, például vakságot vagy akár halált is okozhat!

HPV (Human Papillomavirus) szemölcs

A HPV (humán papillomavírus) egy körülbelül 200 vírusból álló család, amelyek közül sok ártalmatlan, ám néhányuk nemi szervi szemölcsöket (condylomák) és súlyos egészségügyi problémákat is okozhat – egyebek között  méhnyakrákot is.

Hogyan terjed a HPV fertőzés?

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A vírus általában bőr-bőr érintkezés útján terjed, leggyakrabban nemi együttlétek során, megfertőzve a száj, a torok vagy a nemi szervek nyálkahártyáját. Orális és anális szex útján, vagy akár hétköznapi kontaktussal is terjedhet, a fertőzött területtel való érintkezéssel (pl. közös tárgyhasználat).

A HPV fertőzés tünetei

A HPV lappangási ideje nagyon változó, néhány héttől több hónapig terjedhet. A fertőzés általában tünetmentes, átmeneti, vagy a legtöbb esetben egyáltalán nem okoz betegséget. A vírus 1-2 éven belül magától eltűnhet a szervezetből.

Hogyan előzhető meg, és kezelhető a HPV fertőzés?

A vakcinák megakadályozhatják, hogy bizonyos típusú HPV-fertőzések kifejlődjenek, de nem kezelik a meglévő vagy a korábbi fertőzéseket.

De még ha a HPV nem is mutat tünetet, akkor is okozhat fertőzést – ezért fontos, hogy szűrővizsgálatot végeztessen, ha tudni szeretné állapotát!

STD Test

A szexuális úton terjedő betegségek vagy STD-k súlyos vagy akár életveszélyes egészségügyi problémákhoz vezethetnek, ha nem kezelik őket!

Egyes STD-k átterjedhetnek egyik partnerről a másikra szexuális kapcsolat útján, mások pedig fertőzött folyadékokkal, például spermával, hüvelyfolyadékkal és vérrel való érintkezéssel. Egyes betegségek gyógyíthatók, míg mások egész életen át tartó kezelést vagy az állapot rendszeres megfigyelését igénylik.

A nemi úton terjedő fertőzések csökkentése lehetséges az alábbi módszerekkel:

 • Óvszer használata szexuális kapcsolat során.
 • Monogám kapcsolatban lenni egy nem fertőzött partnerrel, vagy korlátozni a szexuális partnerek számát.
 • Várakozás a szexuális aktivitással 18 éves korig (ha lehetséges).
 • Rendszeres szűrővizsgálat.

Ha úgy gondolja, hogy szexuális úton terjedő fertőzést vagy betegséget kaphatott, mielőbb kérjen időpontot STD tesztre. Ha a szűrővizsgálat pozitív eredményű, vagy bármilyen tünete van, forduljon orvoshoz, hogy megkezdhesse a megfelelő kezelést. Minél korábban szerez tudomást egy lehetséges fertőzésről, annál nagyobb az esélye annak, hogy kezelje azt, mielőtt súlyosbodna. Ha nem kezelik, egy nemi úton terjedő betegség súlyos egészségügyi problémákhoz vagy akár halálhoz is vezethet!

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.