Keresés
Keresés
Close this search box.

Kolonoszkópia – Vastagbéltükrözés

Végbél- és vastagbélrák szűrés — kolonoszkópia

A kolonoszkópia (azaz vastagbéltükrözés) segít megelőzni a gyomor-bélrendszeri és a vastagbélrák kialakulását. Lehetővé teszi a rákmegelőző polipok (daganatos kinövések) korai felismerését és eltávolítását, ezzel megelőzve azt, hogy rosszindulatú daganat alakulhasson ki belőlük.

Ne várjon a tünetek megjelenéséig, 45 éves kor felett vagy ha családjában már valakinél diagnosztizálták a betegséget beszéljen orvosával és jelentkezzen a szűrővizsgálatra!  

Korszerű Endoszkópia Központunkban vastagbéltükrözéssel kivizsgáljuk a bélrendszeri problémákat és a vastagbél állapotát. 

Colonoscopy Budapest

Szolgáltatásunk

Kolonoszkópia

A kolonoszkópia a vastagbél (és a vékonybél utolsó szakaszának, azaz az ileumnak) vizsgálata vékony, rugalmas cső és kamera (endoszkóp) segítségével. Az eszközt óvatosan átvezetik a végbélnyíláson át a vastagbélbe. Hatékony módszer bizonyos hasi tünetek okainak felderítésében, vagy bélbetegségek kivizsgálására. Szintén hatékony eszköz polipok, daganatok, ismeretlen vérzésforrások felkutatására és esetleges kezelésére.

A vizsgálat menete

Előkészületek

Először konzultálni fog egyik általános orvosunkkal
• Aktuális egészségi állapotáról
• Rendszeresen szedett gyógyszereiről
• Családi egészségügyi kórtörténetéről
• Tüneteiről

A kolonoszkópia előtt további diagnosztikai vizsgálatokra, például szkennelésekre vagy vérvizsgálatokra lehet szükség.

A vizsgálatok és beavatkozás költségről is szó fog esni a vizsgálatok előtt.

A beavatkozás után

Kolonoszkópia után körülbelül 30 percet fog pihenni egy privát szobában hazamenetel előtt. Amennyiben biopsziát is vettek le, vagy polipot távolítottak el a beavatkozás során, a mintát külsős laborba küldjük további vizsgálatokra.

Amennyiben a vizsgálat altatásban történt, szüksége lesz valakire, aki hazakíséri.

A beavatkozás ritka mellékhatása lehet: láz, puffadás, véres széklet és/vagy hasi fájdalom. Amennyiben ezek közül bármelyiket tapasztalja, kérem azonnal hívjon minket!

Miért van szükségem kolonoszkópiára?

Az egészségügyi szakemberek ajánlása szerint 45 év felett tízévente szükséges vastag- és végbélrák szűrést végeztetni, illetve ennél korábban és gyakrabban, ha a családban előfordult vastagbélrák.

Fontos a vastag- és végbélrák szűrése, mivel a rákos elváltozások vagy polipok eltávolíthatók, ha korán azonosítják őket – ellentétben más rákos megbetegedésekkel, ahol a szűrés csupán a korai stádiumú fejlődést észleli.

A vastagbéltükrözéssel az orvos a panaszok (székletzavar, hasi fájdalom, vérzés) alapján azonosíthatja a vastagbél betegségeit (fekély, daganat, gyulladás, divertikulum és egyéb rendellenességek).

A vastagbéltükrözés a lehető legjobb eljárás a vastagbélrák kimutatására, mivel a polipok azonosíthatók és teljesen eltávolíthatók, mielőtt valami komolyabbá fejlődnének.

Szükség esetén az orvos a kórosnak ítélt területről szövettani mintát vehet (biopszia), vagy bizonyos terápiás kezeléseket végezhet – esetenként ezzel műtétet kiváltva – a kolonoszkópon keresztül bevezetett eszközökkel (pl. vérzéscsillapítás, idegentest- és polip eltávolítás stb.).

A kolonoszkópia olyan állapotok diagnosztizálására is használható, mint a gyulladásos bélbetegség, a divertikuláris betegség stb.

A kolonoszkópia egy igen hatékony eszköz a gyomor- és bélrendszer problémáinak felderítésére, mint például:

Featured-image-colonoscopy[1]
5/5
Évek óta vagyok a FirstMed páciense és teljes mértékben megbízom csodálatos orvosomban, aki mindent és még sok minden azon túl megtesz – így amikor a dupla gasztroszkópiát + kolonoszkópiát javasolta, vonakodva bár, de beleegyeztem!

Minden szükséges információt és utasítást megadtak – minden kérdésemre válaszoltak, és megnyugtattak, hogy túl fogom élni az eljárást... és így is történt!

Előző nap rosszul voltam az idegességtől, ami azután teljesen feleslegesnek bizonyult.

Tehát most jöjjön az igazság a gasztroszkópiáról és a kolonoszkópiáról:
• Teljesen fájdalommentes (alszol)
• Semmire sem emlékszel belőle (alszol)
• Az egész procedúra egyszerű, könnyű és kényelmes
• Megmentheti az életed, és….
• Utána teljes lelki békéd lesz.

Ha én meg tudom csinálni – te is – ne félj! Hidd el, amit a FirstMed mond az eljárásról (és ne hallgass azokra, akik ijesztgetnek) – csak tedd meg!

Utólag ki sem tudom fejezni, mennyire megkönnyebbültem – és mennyire hálás vagyok az Endoszkópos Klinika csodálatos csapatának. Mindannyian olyan kedvesek és megértőek voltak.

Megtenném-e újra – 100%-ban igen –, de legközelebb már minden félelem nélkül!

Köszönöm FirstMed!
Carolyn T.
5/5
Igen, nagyon jól érzem magam, és nem volt semmilyen komplikáció. És a kolonoszkópiás emberek nagyon kedvesek voltak! Úgy éreztem, nagyon biztos kezekben vagyok 🙂
Matt Reiss
Ügyvezető Igazgató