Keresés
Keresés
Close this search box.

Terítéken a divatdiéták: A trendi fogyókúrák kockázatai

Jön a nyár, és vele együtt a vágy, hogy gyorsan bikini formába kerüljünk – miközben nem akarjuk megfosztani magunkat kedvenc ételeinktől. Mozgalmas életünk megnehezíti az étkezések és uzsonnák megtervezését, ami miatt nehézséget okoz a diéta betartása. Majd olvasunk a hírekben, vagy hallunk egy barátunktól egy különleges étkezési tanácsot, amellyel nem kell lemondani kedvenc ételeinkről, és nem szükséges éhezni sem. Elsőre vonzónak tűnhet, mert gyors megoldást kínál a fogyásra.

Azonban ha tartós fogyást szeretnénk, körültekintőnek kell lennünk, milyen diétát választunk. Egyesek egészségesek és kiegyensúlyozottak lehetnek, de mások táplálkozási hiányállapothoz vezethetnek, vagy egészségügyi mellékhatásokat okozhatnak.

Cikksorozatunkban dietetikusunkkal, Henter Izabellával bemutatjuk a népszerű, úgynevezett divatdiétákat: azok kockázatait, és azt, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni ha követjük valamelyiket.

Ebben az első részben a divatdiéták közös jellemzőit tekintjük át.

Mik azok a divatdiéták és hogyan ismerjük fel őket?

A divatdiéták olyan speciális étkezési trendek, amelyek rövid időre nagyon népszerűvé válnak, majd gyorsan eltűnnek. Nézzük meg közelebbről ezek közös ismertetőjeleit:

 • Általában egyetlen alapelv vagy koncepció határozza meg, amely megkönnyíti, hogy emlékezzünk rá.
 • Gyors eredményeket ígér: átfogó állításokat tesz sajátos megközelítésük előnyeiről – például „fogyjon 15 fontot (7 kg) 30 nap alatt” vagy „fogyjon úgy, hogy azt eszik, amit akar”.
  A rövid távú fogyókúrás tervek nem fenntarthatóak, és ezek a testsúly növekedéséhez vezethetnek, ha abbahagyja a diéta követését (jojó-effektus).
 • Korlátozott ételválasztás: bizonyos ételek együtt vagy nagy mennyiségben történő fogyasztását javasolja (például hús, grapefruit vagy káposztaleves), miközben korlátozza a többi tápanyagcsoportot (pl. szénhidrát vagy zsír). Ez az étkezés egyhangúságát okozza, ami rossz, kiegyensúlyozatlan étrendhez vezet.
  Válasszon olyan étrendet, amely a különféle tápanyagokat – például teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget – hangsúlyozza, nem pedig bizonyos ételeket.
 • Speciális fogyókúrás termékeket ajánlanak: speciális élelmiszerek vásárlására vagy étrend-kiegészítők, például vitamintabletták vagy étkezéshelyettesítők alkalmazásával ígér eredményt.
 • Megalapozatlan állításokat tesznek, tudományos bizonyítékok nélkül.
 • Nem hangsúlyozzák a fizikai aktivitást: általában figyelmen kívül hagyja a testmozgás fontosságát a súlycsökkentésben.
 • Méregtelenítés vagy tisztítás: a test „méregtelenítésének” vagy „tisztításának” az elvét hirdeti bizonyos élelmiszerek elhagyásával, extrém étkezési szokások követésével vagy speciális termékek használatával.
 • Érzelmekre épít: érzelmi nyelvezetet használnak promóciójukban vagy ajánlásokban a fogyasztók megnyerése érdekében, ahelyett, hogy tudományosan alátámasztott információkat nyújtanának.
 • Mindenkire érvényes megközelítés: mindenki számára egységes tervet kínál, figyelmen kívül hagyja a táplálkozási szükségletek, az egészségi állapot és az életmódbeli tényezők egyéni különbségeit.
divatdiéták infografika
A divatdiéták közös jellemzői*

Segítenek-e a divatos diéták hosszú távú fogyásban?

Bár a trendi diéták gyors fogyáshoz vezethetnek, általában nem egészségesek vagy fenntarthatóak. Valójában sok közülük táplálkozási hiányosságot és más egészségügyi problémákat okozhat, amelyek hosszú távon a testzsír megnövekedéséhez vezethetnek.

A divatdiéták általában nem foglalkoznak azokkal a viselkedési tényezőkkel, amelyek hozzájárulnak a túlevéshez és a súlygyarapodáshoz. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember bár rövidtávon fogy, valószínűleg visszanyeri a leadott súlyt (vagy akár többet), amint abbahagyja az étrend követését.

Mi a legjobb módja a fogyásnak, és hogy súlyunkat meg is tartsuk?

Henter Izabella azt tanácsolja, hogy ne higgyünk a gyors fogyást ígérő diétákban; nem működnek. Inkább alakítsunk ki egészséges életmódot megfelelő fizikai aktivitással, amely segít lassan de biztosan lefogyni. A kulcs a következetes tempó, ezért fontos az életmódváltás a szigorú fogyókúra helyett.

Ha megfelelő módon szeretne lefogyni, ne habozzon, kérje dietetikus segítségét, aki az Ön igényeihez és céljaihoz szabott testsúlycsökkentő tervet tud készíteni.

A dietetikus tudományos bizonyítékokon alapuló tanácsokat ad és útmutatást nyújt, így tudni fogja hogyan fogyjon le biztonságosan. Fel tudja mérni jelenlegi étkezési szokásait, életmódját és egészségi állapotát, amelynek figyelembevételével olyan étrendi tervet tud készíteni, amely elősegíti az Ön táplálkozási igényeinek megfelelő, egészséges fogyást.

Kövessenek bennünket, és olvassák el hamarosan megjelenő cikkünket, amelyben részletesen megvitatjuk a legismertebb divatdiétákat.

 


*Források:

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.