Keresés
Keresés
Close this search box.

COVID, influenza vagy RSV? – Útmutató a téli betegségekhez

Mindannyian voltunk ilyen helyzetben: arra ébredünk reggel, hogy fáj a torkunk, fáj a fejünk és általában rossz a közérzetünk. Már indulunk is az orvoshoz, miközben azon gondolkodunk, hogy ez vajon influenza, COVD vagy RSV? Ha kíváncsi arra, hogyan állapíthatja meg, hogy betegségét CoV (citomegalovírus), influenza vírus vagy RSV (respiratory syncytial virus = légúti óriássejtes vírus) okozza, ez az útmutató segít!

Hogyan különböztethető meg a COVID-19, influenza és az RSV?

Mindhárom vírus, az influenza, az RSV és a COVID-19 felső légúti megbetegedést okoz. Ezért könnyű összetéveszteni, mivel sok a hasonlóság a tüneteik között. Dr. Szilárdi Katalin, a FirstMed belgyógyász-háziorvosa néhány olyan eltérést emel ki az egyes vírusok okozta tünetekben, amelyek segíthetnek megkülönböztetni ezeket a betegségeket.

Infografika - influenza, COVID vagy RSV közti különbség

Az influenza fő jellemzői

A vírusos náthát (influenzát) az influenzavírus okozza, amely világszerte terjed, és szezonális mintát követ, általában ősszel kezdődik és tavaszig tart. Az influenzás betegek inkább tapasztalják az alábbi tüneteket, mint a COVID-19 vagy RSV fertőzésben szenvedők:

 • Köhögés,
 • Torokfájás (kaparó érzés nyeléskor),
 • Tüsszögés (az RSV-nél nem jellemző),
 • Orrfolyás vagy orrdugulás,
 • Hőemelkedés vagy láz,
 • Izomfájdalmak, fejfájás vagy egyéb testi fájdalmak (az RSV-ben hiányozhat)
 • Az influenza okozta hasmenés jellemzően gyermekeknél fordul elő.

A COVID-19-hez kapcsolódó egyedi tünetek

A COVID-19-re kifejezetten jellemző tünetek a szaglás- és ízvesztés (anosmia ill. ageusia), amelyek nem gyakoriak az influenzánál. Egyéb tünetek lehetnek a hányás és hasmenés. Ezek általában a fertőzést követő két héten belül jelentkeznek, és legfeljebb két napig tartanak. Ez nem láz vagy köhögés, hanem hirtelen étvágytalanság, hányinger és hányás. Hányáskor szédülést vagy gyengeséget tapasztalhat, légzési vagy nyelési nehézségei lehetnek, esetleg vért vagy nyálkát köhöghet fel.

Az RSV által okozott betegségek jellemzői

Az RSV leginkább a két évnél fiatalabb gyermekeket és a legyengült immunrendszerű felnőtteket, például az időseket érinti. Tehát ha egészséges a szervezete, valószínűleg nem kell aggódnia miatta. De ha gyermeke van, fontos tudni, milyen tünetekre figyeljen.

Az RSV köhögést, orrfolyást, tüsszögést és lázat okozhat gyermekeknél. Légzési nehézségek is felléphetnek, és gyors légzést (zihálást), sípoló légzést vagy orrnyálkahártya-gyulladást tapasztalhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a betegségeknek a tüneteit mind légúti vírusok okozzák, így csak kismértékben térnek el egymástól. Ha Ön (vagy gyermeke) nem érzi jól magát, keresse fel háziorvosát (vagy gyermekorvosát) kivizsgálás céljából.

Hogyan védekezzünk a fertőzés ellen?

A következőket teheti, amivel megvédheti magát a betegségektől.

Tartsa be a megfelelő higiéniai rutint:

 • Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel, különösen köhögés vagy tüsszögés után.
 • Kerülje a beteg emberekkel való szoros érintkezést, például a csészék, edények, élelmiszerek és cigaretták megosztását.
 • Köhögés vagy tüsszentés esetén használjon zsebkendőt (és megfelelő helyre dobja ki használat után).
 • Ha érzékeny a vírusfertőzések szövődményeire, viseljen maszkot zsúfolt helyeken és tömegközlekedési eszközökön.

Erősítse immunrendszerét:

 • Tartson gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet.
 • Aludjon eleget és pihenjen sokat.
 • Csökkentse a stresszt, amennyire csak lehetséges. Gyakorolhat egyszerű stressz-csökkentő technikákat, mint például a meditáció vagy a jóga.
 • Legyen aktív. A fizikai aktivitás fitten tartja és enyhíti a stresszt, ezáltal javítja az általános egészségi állapotot.
 • Gyaloglás a szabadban reggel elegendő D-vitamint juttat szervezetébe aznapra. Az esti séta pedig elősegíti a jobb alvást.

A leghatékonyabban az oltással védekezhet ezen vírusok ellen.

Az influenza elleni védőoltás akkor is hatékony, ha Ön egészséges, amennyiben nincs ellenjavallata ellene. Az oltóanyagok terjesztése Magyarországon minden év október közepe körül kezdődik. A legjobb, ha kéri az influenza elleni védőoltást, amint az elérhetővé válik. Ha még nem oltatta be magát influenza ellen, ne aggódjon – még mindig védelmet nyújthat a betegség ellen.

Kisgyereknek beadja az oltást az orvosAz RSV elleni védelem elsősorban a koraszülöttek, valamint a veleszületett szívelégtelenségben, krónikus tüdőbetegségben és neurológiai betegségekben szenvedő kisgyermekek számára javasolt. Ez egy úgynevezett passzív immunizálás, egy olyan folyamat, amelynek során az influenza szezon kezdete előtt antitesteket fecskendeznek a szervezetbe, és november és március között havonta egyszer megismétlik. Kérdezze meg gyermekorvosát, hogy csecsemőjét be kell-e oltani RSV ellen.

A COVID oltások egész évben rendelkezésre állnak, és mindenkinek ajánlott felvenni. Az extra védelem érdekében kérjen emlékeztető oltást, ha még nem, vagy régebben kapott.

A COVID-19 elleni védőoltás véd a szezonális influenza ellen?

Összetéveszthető ez a két vakcina, mert hasonlítanak, és mindkettőt orvosi rendelőben adják be. Azonban az influenza elleni védőoltás teljesen eltér a COVID-oltástól – még akkor is lehet influenzás, ha beoltották a COVID ellen. Az influenza elleni védőoltás négyféle influenzavírus ellen véd, míg a COVID vakcina csak a COVID-19 egyik törzse ellen.

Az influenza elleni védőoltást évente adják be, és három vagy négy influenza A és B vírus törzset tartalmaz, mivel az influenzavírus gyakran mutálódik.

A COVID-oltást félévente adják be, és a COVID-19 (A/H1N1) egyetlen törzse ellen nyújt védelmet.

Hol kaphatja meg a védőoltást?

Influenza oltást kérhet a FirstMed budapesti rendelőjében a +36 1 224 9090 telefonszámon, vagy online űrlapunk kitöltésével.

Magyarországon a COVID-19 elleni védőoltás csak az állami egészségügyi rendszerben érhető el. Ha Ön külföldi állampolgár, itt kell regisztrálnia az oltásra, magyar állampolgárok pedig az EESZT Lakossági Portálon tehetik ezt meg.

Mit tehet, ha úgy gondolja, hogy megfertőződött valamelyik légúton terjedő vírussal?

Ha enyhék a tünetei:

 • Ha beteg, maradjon otthon, mert ezek a betegségek fertőzőek lehetnek.
 • Pihenjen, és próbáljon meg minél többet aludni.
 • Igyon sok folyadékot: vizet, gyümölcsleveket és gyógyteákat (például gyömbérrel és citrommal), valamint kerülje a cukros italokat vagy az olyan italokat és ételeket, amelyek fokozzák a dehidratációt, mint például az alkohol és a koffein.
 • A fertőzés terjedésének elkerülése érdekében gyakran mosson kezet szappannal és meleg vízzel.

Keresse fel orvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek. Fontolja meg a virtuális látogatást az orvosi rendelő helyett.

Javasoljuk, hogy végezzen el otthon COVID-19 antigén gyorstesztet, amely a gyógyszertárakban kapható. Ez általában nagy valószínűséggel kimutatja a SARS-CoV-2 vírust, ha valaki fertőzött. A patikában kapható tesztek azonban nem olyan pontosak, mint a laborban végzettek, mint például a PCR, előfordulhat, hogy hamis negatív eredményt kap.

Az orvos további, a klinikán elvégzett PCR teszt vagy antitest-vizsgálat elvégzését kérheti, gyógyszereket írhat fel, vagy további vizsgálatra egy másik szakorvoshoz utalhatja.

Összegzés

A tél olyan időszak, amikor sokat tartózkodunk egymáshoz közel zárt térben, és elengedhetetlen, hogy óvintézkedéseket tegyünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban vigyázzunk magunkra. Nagyon sok különböző vírus kering körülöttünk, és bonyolult lehet tudni, milyen tüneteket kell keresni, és mit lehet tenni ellene.

Van néhány dolog, ami mindegyikre igaz:

 • Tartsa tisztán a kezét, mosson gyakran kezet;
 • Kerülje az arc érintését;
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát;
 • Pihenjen sokat;
 • Igyon sok vizet és (alkoholmentes) folyadékot a megfelelő hidratáltság érdekében!

Figyelnie kell azokra a családtagokra is, akiknek alapbetegségük vagy idős koruk miatt magasabb kockázatot jelenthet a fertőzés. És ha úgy gondolja, hogy ezen betegségek valamelyikét megkapta, ne habozzon orvoshoz fordulni, hogy gyorsan meggyógyuljon!

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.