Figyeljünk a Koleszterinünkre!

Avagy Mit Tehetünk a Szívroham És a Sztrók Ellen

A legtöbb felnőttnek 4-6 évente ellenőriztetnie kellene koleszterinszintjét, ami egy egyszerű vérvétellel könnyen orvosolható. Sajnos Magyarországon is vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, melynek hátterében sokszor éppen a magas koleszterin áll! A nem kezelt emelkedett koleszterin szint pedig szívinfarktushoz vagy sztrókhoz vezet.

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga.

Ha túl nagy a koleszterin kínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik, és a felesleges koleszterin az erek falában rakódik le. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata

A koleszterinnek két fő típusa van: a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), azaz a “jó” koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), más néven “rossz” koleszterin. Ha túl sok LDL-koleszterin van vérünkben, a felesleg lerakódik az erek falában, szűkíti ereinkben a vér útját, csökkenti a véráramlást, ezzel pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulást, például a szívroham vagy a strokeveszélyét. Ha viszont növeljük vérünkben a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét, akkor ezzel párhuzamosan csökkenni fog szervezetünkben az LDL szintje, és csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Az összkoleszterin-szint (HDL+LDL) 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. A határérték 5,2 és 7,0 között van, ekkor már oda kell figyelni, és helyes, zsírszegény táplálkozással visszaszorítani a normál határ alá. A 7,0 fölötti érték viszont már kórosnak számít, amellyel mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az LDL koleszterin szintjénél 3,4 mmol/liter alatt normális az érték, 4,2 fölött pedig kóros. A kettő közötti a határérték. A HDL-koleszterin minél magasabb, annál jobb: 1,42 mmol/liter fölött tekinthető normálisnak, a határérték 0,9 és 1,42 között van, míg 0,9 alatt kóros.

 A magas LDL-koleszterinszint okai

  • Telített zsírokban gazdag étrend: az állati eredetű élelmiszerekben a telített zsírsavak dominálnak, így például a húsok, a belsőségek, a tejtermékek vagy éppen a tojássárgája fogyasztása is jelentősen növeli a koleszterinszintet.
  • Mozgásszegény életmód: ha nem mozgunk eleget, akkor ez könnyen súlygyarapodáshoz vezethet, ami pedig összefügg a magas koleszterinszinttel.
  • Elhízás: túlsúlyos embereknél nagyon magas a koleszterinszint kockázata.
  • Dohányzás: a cigarettában található kémiai anyagok csökkentik a HDL-koleszterin szintjét és károsítják az erek falát.
  • Betegségek: néhány kóros állapot is együtt járhat a koleszterinszint emelkedésével. Ilyen például a kettes típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy-alulműködés, a vese- és májproblémák és az alkoholizmus is.
  • Menopauza: egyes nőknél a menopauza után emelkedhet a koleszterinszint.
  • Genetika: a familiáris hypercholesterinaemia a magas koleszterin örökletes formája, amely az érintetteknél korai szívbetegség kockázatával jár együtt.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *