koraszülött baba az intenzív osztályon

Hogyan csökkentsük a koraszülés kockázatát?

Évente 15 millió csecsemő születik koraszülöttként, ami a világszerte megszülető babák körülbelül egytizedét teszi ki. Ez a a hatalmas szám  nem csak az édesanyákat érinti, hanem egész családokat. A koraszülés világszerte vezető halálok az öt év alatti gyermekek körében, mely olyan hosszú távú fogyatékosságokat is okozhat, mint például a vakság és süketség, valamint tanulási zavarok és fejlődési rendellenesség.

Akkor is, ha mindent megfelelően tesz a terhesség alatt, lehetséges, hogy a gyermek idő előtt születik. Bár a koraszülés pontos oka nem ismert, számos tényezőt azonosítottak. Az alábbi cikkünkben ismertetjük azokat a tényezőket, melyekkel a koraszülés kockázata jelentősen csökkenthető.

Így csökkentheti a koraszülés kockázatát

Néhány dolog, amit a terhesség előtt és alatt meg lehet tenni:

Végeztessen prekoncepciós kivizsgálást

Mielőtt gyermekvállalást tervez, vegyen részt orvosi vizsgálaton. Keresse fel nőgyógyászát és beszélje meg vele, hogy készen áll-e a terhességre, és érdemes-e változtatni az életmódján, mielőtt teherbe esne. A terhesség előtti szűrővizsgálat olyan dolgokat is kimutathat, amelyek növelhetik a koraszülés vagy más szövődmények, például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kockázatát.

Ügyeljen az egészséges életmódra

    • Kerülje az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a drogokat, mert ezek születési rendellenességeket okozhatnak.
    • Legyen étrendje kiegyensúlyozott, és mozogjon rendszeresen. Ha túlsúlyos, próbáljon fogyni, mielőtt teherbe esne. Ez javíthatja esélyeit, hogy egészséges babát szüljön.

Vigyen be szervezetébe elegendő folsavat (B9 vitamin)

Az elegendő folsav bevitel szükséges a magzat idegrendszerének és a gerinc megfelelő kifejlődéséhez, továbbá csökkenti a születési rendellenességek kockázatát. Segít megelőzni a velőcső-rendellenességeket a csecsemőknél, mint a nyitott gerinc (spina bifida).

Kerülje a fertőzéseket, vegyi anyagoknak vagy sugárzásnak való kitettséget

Előzze meg az influenzát, a megfázást és a szexuális úton terjedő betegségeket. Kérjen védőoltást, különösen, ha az influenza szezonban lesz terhes, és értesítse orvosát bármilyen lázat okozó betegség esetén. Várandósság előtt végeztessen STD-tesztet.

Pihenjen sokat

Az elegendő pihenés rendkívül fontos, különösen az első néhány hónapban, amikor szervezete alkalmazkodik a terhesség változásaihoz. A nehéz fizikai aktivitás ártalmas lehet Önre és babájára is.

Vegyen részt rendszeres terhesgondozáson

Akkor is, ha jól érzi magát – terhesség alatt rendszeresen keresse fel szülész-nőgyógyászát.

Két gyermekvállalás között várjon legalább 18 hónapot

Ha gyermeke születése után újabb gyermeket tervez, várjon legalább 18 hónapot a szülés és az újbóli teherbeesés között. Ez segít a szervezetnek időt adni arra, hogy felépüljön a vajúdásból és a szülésből, mielőtt újra próbálkozna – lehet, hogy örökkévalóságnak tűnik, azonban a várakozás a későbbiekben mindenki számára kevesebb stresszt jelent.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Számos tényező növeli annak az esélyét, hogy várandóssága teljes ideig tartson, és azután egészséges babának adjon életet. Szinte minden nőnek egészséges terhessége lehet, ha rendszeresen részt vesz terhesgondozáson, helyesen táplálkozik, és időt szakít a rendszeres (kímélő) testmozgásra.

Javasoljuk, hogy a várandósság teljes ideje alatt rendszeresen konzultáljon nőgyógyászával, hogy csökkentse a koraszülés kockázatát, és hozzájáruljon az egészséges terhesség biztosításához. Ne habozzon orvoshoz fordulni koraszülés legapróbb jele vagy tünete esetén, még akkor is, ha az csak pecsételő vérzés.

A FirstMednél szívesen nyújtunk személyre szabott terhesgondozást az anyáknak és konzultálunk családjaikkal a várandósság alatt.