Keresés
Keresés
Close this search box.

A nyelvlökéses nyelés vizsgálata és terápiája

Az észleléstől a korrekcióig: A nyelvlökéses nyelés terápia útja a tünetektől a kezelésig

Juhász-Vedres Editet, a FirstMed logopédusát kérdeztük

Amikor egy tinédzser kislány, Alexandra meglátogatta rendelőnket egy általános állapotfelmérő vizsgálatra, a gyermekorvosunk észrevette, hogy nyelvét a fogsorához, vagy azok közé előretolja. Azt javasolta szüleinek, hogy keressenek fel logopédust, mert ez nyelvlökéses nyelésre utalhat.

Alexandra szülei aggódtak, hogy beszédproblémát okozhat, ezért időpontot kértek kivizsgálásra Juhász-Vedres Edithez, a FirstMed logopédusához. Edit több mint 20 éve foglalkozik gyermekek és felnőttek beszéd-rendellenességeinek kezelésével, és nagy tapasztalata van nyelvlökéses nyelés terápiában is.

A nyelvlökéses nyelés gyakran előfordul gyermekeknél; és kezelését tíz éves kor felett a lehető legkorábban el kell kezdeni. Ha nem kezelik, megmaradhat felnőttkorban is, beszéd- ill. fogászati problémákat okozva. Amennyiben fogszabályzásra kerülne sor, annak sikeressége múlik a nyelés korrekcióján és a helyes nyelés kialakításán. A korai felismerésnek és az időben megkezdett terápiának tehát döntő szerepe lehet az esetleges szövődmények megelőzésében.

Ezért megkértük Editet, hogy magyarázza el, mi is az a nyelvlökéses nyelés, és hogyan kezelhető. Tájékozódjon cikkünkből, és járjon egy lépéssel előrébb a kezelésben.

Mit jelent a nyelvlökéses nyelés, közérthetően megfogalmazva?

A nyelvlökéses nyelés, vagy ahogyan gyakran nevezzük, myofunkcionális diszfunkció (arcizomfunkciós zavar) olyan állapotot jelent, amikor a nyelv nyelés vagy beszéd közben és akár nyugalmi helyzetben a fogakhoz vagy a fogak közé nyomódik (előrelökődik). Míg ez természetes szokás csecsemőkorban, azonban ha tinédzser korban vagy felnőttként megmarad, beszédproblémákhoz vezethet, mint a pöszeség vagy fogazati problémákat okozhat, mint a keresztharapás vagy túlharapás.

Mi okozhatja a nyelvlökéses nyelést?

Csecsemőknél és kisgyermekeknél a nyelvlökéses nyelés általában a természetes növekedés és fejlődés része. Újszülötteknél az anyatejjel ill. cumisüvegből történő táplálkozással ösztönösen alakul ki, és hat-nyolc éves korra általában helyes nyelési technikává fejlődik.

Néhány tényező, mely a nyelvlökéses nyelés tartóssá válását okozhatja:

 • A cumisüvegek és cumik javasolt korhatáron túli hosszan tartó használata megerősítheti a nyelv előrefelé irányuló mozgását.
 • Tartós ujjszopás alakíthatja a szájat és befolyásolhatja a nyelési mintákat.
 • Allergia vagy orrdugulás miatti szájon át történő légzés megváltoztathatja a nyelv helyzetét és funkcióját.
 • Egyes szájszerkezeti problémák, például a megnagyobbodott mandulák vagy a szűkült frenulum (a nyelv alatti kis szövetredő) szintén hozzájárulhatnak.

Előfordul-e a nyelvlökéses nyelés felnőttkorban, vagy csak gyermekkorban alakul ki?

Habár kevésbé gyakori, de a nyelvlökéses nyelés felnőttkorban is kialakulhat. Tipikus oka lehet a szájat vagy az arcot ért sérülés vagy trauma. Történhet például valamilyen ütés vagy ütődés következtében, például játék közben ha kemény labda nekiütődik, vagy leesik a lépcsőn és egyéb baleset folytán. Más okok lehetnek fogászati problémák, például hiányzó fogak vagy túlharapás (amikor a felső fogak a kelleténél jobban fedik az alsó fogakat).

Milyen tünetekre kell figyelni gyermekeknél vagy felnőtteknél, amelyek nyelvlökéses nyelésre utalhatnak?

A nyelvlökéses nyelésre utaló leggyakoribb jelek egyebek között:

 • Beszédproblémák, például selypítés,
 • Nyelési nehézség,
  • ha a gyermek nyeléskor nem tudja megfelelően becsukni az ajkait, és az ételt ahelyett, hogy lenyelné a torkán, a szájába kényszeríti vissza.
  • ha a gyermek nem rágja meg megfelelően az ételt, mielőtt lenyelné.
 • Szájon át történő légzés,
 • Arcfejlődési rendellenesség, különösen gyermekeknél.

Figyeljük meg a tüneteket, hogy tudjuk, mikor lehet szükség logopédiai terápiára illetve fogszabályozásra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a nyelvlökéses nyelés terápiáját csak 10 éves kor után szabad elkezdeni. Ez főleg azért van, mert a kisgyermekek általában kinövik ezt a fázist, ahogy szájizmaik fejlődnek. Előfordulhat, hogy korábbi beavatkozás kevésbé hatékony, és megzavarhatja a gyermek természetes fejlődési folyamatát.

Hogyan diagnosztizálják a nyelvlökéses nyelést a FirstMed-nél?

A FirstMednél átfogó megközelítést követünk a nyelvlökéses nyelés kivizsgálása során. Ez magában foglalja a háziorvosokat vagy gyermekorvosokat, pácienseink első számú kapcsolattartóját. Továbbá a fogorvosok, a fogszabályozók és mindenekelőtt a logopédusok is diagnosztizálhatják ezt az állapotot.

A kivizsgálás többféleképpen történhet, például:

 • A száj alapos kivizsgálása, beleértve a nyelvet és a fogakat is;
 • Logopédus által végzett nyelvi és beszéd felmérés;
 • Fogszabályozó vagy gyermekfogorvos által végzett fogászati vizsgálat.

Amennyiben szükséges, egyéb szakorvosokat is bevonunk, hogy a nyelvlökéses nyelés okát feltárjuk.

Hogyan segít a logopédia a nyelvlökéses nyelés kezelésében?

A FirstMed-nél átfogó kezelési módszert alkalmazunk a nyelvlökéses nyelés kezelésére. Alexandrát gyermekorvosa utalta be hozzám logopédiai terápiára, melynek során személyre szabott gyakorlatokon tanítottam meg neki a helyes nyelés technikáját.

A hatékony ellátás érdekében együttműködtünk házon belüli fogászati partnerünkkel, a Fürstner Dentistry fogszabályozó szakorvosával, Dr. Sipos Anikóval is. A fogszabályozás hatékonyan kiegészíti a beszédterápiát, mert a helytelen nyelés a fogak és az állkapocs átrendeződését okozhatja. Míg a fogszabályozás helyes pozícióba rendezi a fogakat és az állkapcsot, a logopédia segít a nyelv megfelelő elhelyezésének kialakításában.

Logopédiai terápia és a fogszabályozás együttes alkalmazásával végül sikerült megszüntetni ezt a rendellenességet.

Milyen következményei lehetnek, ha nem kezelik a nyelvlökéses nyelést?

Ha a nyelést nem korrigálják, a nyelvlökéses nyelés súlyos szájüregi problémákhoz vezethet. Ezek a következők lehetnek:

 • A fogak helytelen elhelyezkedése,
 • Rágási nehézségek,
 • Beszédproblémák, vagy
 • Az arcszerkezet megváltozása.

Összegzés

A logopédiai terápia fontos része a nyelvlökés kezelésének. Segít a száj és a torok izmainak átképzésében, hogy megfelelően működjenek együtt. Ez megkönnyíti az evést, a beszédet és a nyelést.

Ha úgy gondolja, hogy Önnek vagy gyermekének nyelvlökéses nyelés problémája van, ne habozzon időpontot kérni logopédiai konzultációra. Juhász-Vedres Edit szívesen válaszol kérdéseire, és ha szükséges, átfogó kezelési tervet készítünk életminőségének javítása érdekében.

Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00
Szombat – Vasárnap 9:00 – 15:00
24 órás elérhetőség

Kérjen időpontot:
A +36‑1‑224‑9090 telefonszámon
a nap bármely szakában,
vagy e‑mail útján.